onsdag 11 mars 2009

tisdagens matlagningskurs



Denna dag var det matlagningskurs. Lite stressigt var det innan eftersom både Hans och Tora nu är sjuka i någon slags influensa. Feber mest och lite ont i huvudet. Men snälla svärmor Inger kom och passade dem, så jag kunde rusa iväg till Centralskolan här i Svedala där vi har våra träffar på tisdagkvällar. Vi är 12 glada tjejer i olika åldrar och vi lagar mat, äter och pratar GI och en massa annat. På bilden ser ni Kristina som är med på sin andra kurs med mig och sedan linssalladen och de kokta morötterna med apelsindressing. Recepten följer nedan på det vi lagade.

Ört- och ostfyllda nötfärsbiffar
2 vitlöksklyftor (en halv solo-vitlök ca)
400 g färs
1 msk olivolja
1/2 kruka basilika
5–6 blad färsk salvia
100 g fetaost
olivolja eller smör till stekning

Riv eller pressa vitlöken. Blanda färsen med vitlök och olivolja. Krydda med salt och peppar. Hacka basilikan och salvian och blanda med fetaost som du mosar med en gaffel. Dela upp färsen och ostfyllningen i åtta delar. Rulla ostfyllningen till små bollar och forma färsen runt till små biffar.

Stek biffarna på medelvärme i olivolja eller smör tills de känns fasta och har fått fin färg. Man kan ta den största och dela för att kontrollera att de är genomstekta.

Vitkålssallad
500 g vitkål
1 dl tjock yoghurt
salt och peppar
1/2 kruka färsk mynta

Skiva vitkålen. Det snabbaste och enklaste sättet är att använda en matberedare av något slag. Ta den skivan som ger de tunnaste skivorna. Gör du det för hand så prova med en bra vass kniv eller använd osthyvel. Koka vitkålen några minuter och låt den sedan rinna av ordentligt. Krama ur det mesta av vattnet. Lägg vitkålen i en skål, tillsätt yoghurt och salt och peppar. Blanda väl, smaka av om det behövs mer salt och peppar och tillsätt hackad färsk mynta.

Avokadoröra
4 avokador
1 lime
1–2 vitlöksklyftor
1 dl kesella, 10 %
salt och svartpeppar

Dela, kärna ur och gröp ur avokadorna. Lägg avokadon i en skål och mixa med en stavmixer. Riv skalet av limen och pressa ur saften. Riv eller pressa vitlöksklyftan/orna. Blanda avokadon med kesella, rivet limeskal och limesaft. Tillsätt vitlöken och smaka av med salt och peppar.

Morötter med apelsin och honung
500 g morötter
1 ekologisk apelsin
3 msk oliv- eller rapsolja
1 msk vinäger
2 msk honung
salt och peppar

Skala morötterna och dela dem i mindre bitar, t.ex. slantar lite på snedden. Koka dem så att de fortfarande har lite tuggmotstånd. Tvätta apelsinen och riv skalet. Pressa ur saften. Blanda skal och saft med olja, vinäger och honung. Smaka av med salt och peppar. Blanda de kokta morötterna med dressingen.

Puylinser med soltorkade tomater och oliver
4 portioner puylinser, ca 3 dl
vatten, ca 5 dl
5 soltorkade tomater
1/2 burk oliver med citronfyllning
2 msk oliv- eller rapsolja
1 msk balsamvinäger
salt och peppar

Koka linserna tills de är lagom mjuka. Det bästa är om du hinner lägga dem i blöt ett par timmar och sedan bara låter de sjuda sakta. Då blir de bäst. Häll av vattnet när de är färdigkokta och lägg dem i en skål. Skär de soltorkade tomaterna i små bitar och oliverna i skivor. Blanda ner dem i linserna tillsammans med olivolja, vinäger och salt och peppar.

Chokladmuffins med rödbeta
2 1/2 dl fullkornsdinkel
1 dl havregryn
3 msk socker
2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljpulver
3/4 dl kakao
1/2 dl rapsolja
2 dl mild yoghurt
1/2 dl honung
2 medelstora rödbetor
1 mogen banan
2 ägg

Sätt ugnen på 200°. Häll olja i muffinsbläcket och pensla runt med en brödpensel. Blanda samtliga torra ingredienser i en bunke. Skala och riv rödbetorna och mosa bananen. Knäck också äggen och vispa upp dem lite lätt.

Blanda ner rapsolja, yoghurt, riven rödbeta, mosad banan, honung och de uppvispade äggen i bunken med de torra ingredienserna. Blanda väl. Klicka med en sked ut smeten i formarna på bläcket. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter.

Lime- och anismarinerad frukt
saft av 2 limefrukter
1 msk socker
2 stjärnanis
blandad frukt, t.ex. ananas, melon, kiwi, banan.

Pressa ur saften ur limen och häll i en liten kastrull. Tillsätt socker och lägg i stjärnanisen. Rör runt och koka upp blandningen. Låt det småputtra 10 minuter. Skär under tiden frukterna i mindre bitar. Lägg dem i en skål. Låt marinaden svalna lite och häll den sedan över frukterna. Blanda runt och låt stå i rumstemperatur tills det är dags att äta.

2 kommentarer:

  1. Vad mysigt det låter med GI-matlagningskurs. Synd att man bor i fel del av landet, annars hade jag också varit med! :)

    SvaraRadera
  2. Ja, vi har alltid jättetrevligt! Hade du bott närmare så hade du varit hjärtligt välkommen!

    SvaraRadera