fredag 27 mars 2009

En god start på dagen ...


... blir det med de här goda plättarna. Jag gjorde gröten, som är basen i det hela, i går kväll. Har man svårt att planera så långt i förväg så går det bra att göra gröten precis innan, men det är bra om den får svalna lite innan man blandar i resten. Det som är bra är att det inte är något mjöl i. Grova flingor och sojamjöl är det i dem. Och för mig som inte äter mjölkprodukter är det extra toppen eftersom det inte är det i heller. De är lätta att steka tycker jag, i konsistensen blir de lite som amerikanska pannkakor. Till det rårörda hallon och blåbär (hard core, inget socker!) och en liten avokado. Satsen räcker till två eller så gör man alla och sparar de andra till ett mellanmål eller till efterrätt.

Smaklig måltid.

Nyttiga plättar
1 dl grynblandning eller havregryn
2 dl vatten
2 ägg
2 msk krossade linfrön
1 dl sojamjöl
några matskedar vatten till önskad konsistens
1 tsk bakpulver
2 små bananer eller en stor
smör eller olja att steka i

Koka grynblandningen eller havregrynen med vattnet. Låt det svalna. Blanda gröten med ägg, linfrö, sojamjöl, vatten och bakpulver. Mosa bananen och blanda ner. Eller skiva ner bananen i smeten och mixa allt med mixerstav. Stek utklickade till små plättar i olja eller smör. Värmen ska vara medelvarm och låt de bli ordentligt färdiga innan du vänder. Servera med skivad frukt eller bär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar