torsdag 26 mars 2009

Sista kurstillfället




I tisdags orkade jag precis genomföra den sista kursen. Med lite marginal, jag var inte helt utmattad efteråt som tur var. Som vanligt blev inte bilderna sådär jättebra, men jag hoppas att ni noterar skillnaden på de två satserna med morotsbiffar. Tina var nämligen väldigt avundsjuk på Ankis biffar som enligt henne blev perfekt trinda. Hennes var lite mer platta ... den som gissar rätt vinner ära och berömmelse!

Vi gjorde också en god kycklingsallad med mango, avokado och alfalfagroddar. Nu blev jag hungrig!

Här kommer recepten:

Trinda morotsbiffar
3 stora morötter
2 dl cashewnötter
1 vitlöksklyfta
1 dl havrekli
1 dl vispgrädde
1 dl sojamjöl
1 tsk salt
några kvistar timjan, bladen
raps- eller olivolja

Skala och riv morötterna fint. Hacka cashewnötterna fint. Riv eller pressa vitlöken och blanda allt utom olivoljan till en jämn smet. Forma små trinda plättar och stek i olja. På medelstark värme, 3–4 minuter på varje sida.


Tsatsiki med mynta
1/2 gurka
1 vitlöksklyfta
2 dl tjock turkisk yoghurt (laktosfri matyoghurt idag)
1/2 kruka färsk mynta
salt och peppar

Skala och riv gurkan grovt och lägg i en sil eller finmaskigt durkslag. Låt rinna av minst
10 minuter och krama ur vätskan.

Riv eller pressa vitlöken och blanda med yoghurt, gurka och hackad mynta. Smaka av med salt och peppar.


Kycklingsallad
kycklingfiléer, (100–150 g per person är
lagom som normalportion)
1 mango (idag 1 paket fryst mango)
1 avokado
1 ask cocktailtomater
1 liten rödlök eller 1/2 stor
50 g fetaost
10 svarta oliver
1/2 pkt alfalfagroddar

3 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 lime, saften
2 msk vit balsamvinäger
salt och peppar

Skär kycklingen i mindre bitar och bryn den i smör tills bitarna är genomstekta. Skala och skär mango, avokado, tomater och rödlök i bitar eller skivor. Dela fetaosten i kuber.

Riv vitlöksklyftan och pressa saften ur limen. Blanda med olivolja, vinäger och salt och peppar. Lägg upp kyckling och grönsaker på ett fat och ringla över dressingen. Dekorera med alfalfagroddar.


Ugnsbakad sötpotatis
400 g sötpotatis
olivolja
salt och peppar

Sätt ugnen på 200°. Skala sötpotatisen och skär den i 1/2 cm tjocka skivor. Lägg dem i en ugnsfast form och ringla över lite olivolja. Låt stå i ugnen ca 20 minuter. Testa med en sticka och rör gärna om efter halva tiden. Salta och peppra när de är färdigbakade.

Grön och röd bönsallad
300 g haricot verts
150 g sugar snaps
1 burk kidneybönor eller motsvarande
mängd hemmakokta
2 msk olivolja
1 tsk vit balsamvinäger
salt och peppar
1/2 dl sesamfrön

Koka haricot verts och sugar snaps i några få minuter. Skölj i kallt vatten. Lägg i en skål och tillsätt sköljda kidneybönor, olivolja, vinäger och salt och peppar. Rosta sesamfrön i torr stekpanna och strö över innan servering.


”Ostkaka”
150 g sötmandel
300 g keso naturell
3 ägg
2 msk socker
1 dl havregrädde
1 citron, rivet skal

3 dl hallon, frysta eller färska
eventuellt lite socker

Sätt ugnen på 175°. Mixa mandeln i en matberedare. Lägg i keson och mixa lite till. Rör ner ägg, socker och grädde. Riv citronen och tillsätt raspet och rör allt till en jämn smet. Häll i en smord ugnssäker form och grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter.

Rör hallonen mosiga och smaka av med lite socker.

2 kommentarer:

  1. Tack för recepten! Jag ska testa allihop :)

    SvaraRadera
  2. Hej, jag hittade din blogg i matmagasinet. Jag håller på med scrapbooking och är med i en receptswap. Denna månad är GI recept temat. Och jag undrar om jag får använda mej av dina recept på morotsbiffar och tsatsiki. Vilka lät väldigt goda, jag kommer defenetivt att laga detta någon dag. Svara kan du göra i min blogg. Vill du se våra swapkort som vi gjorde i mars så finns dom här: http://lenasbloggsida.blogspot.com/2009/03/swap-mars-09.html Mvh. & kramar från Lena

    SvaraRadera