måndag 30 mars 2009

Chili och hummus



Efter en underbar utflykt till havet vid sydkusten med småkusinerna Leah och Melvin (och deras föräldrar Jessica och Andreas) gjorde Hans och svåger Andreas en köttfärssås till lunch. Det var nötfärs, riven morot, krossade tomater, lök, vitlök, rivet citronskal, salt och peppar och sen åt vi denna goda sås till vanlig spagetti.

På kvällen var familjen Gunnarsson här och jag gjorde kycklingben i ugn (med lökpulver, örtkrydda, salt och olivolja), tsatsiki, sallad, ugnsbakade potatis- och sötpotatisklyftor och en god hummus som jag hittade på en blogg som heter Kardemumma
Här kommer receptet

Koriander- och jalapenohummus
5 dl kokta kikärter (två burkar tog jag)
saften från en citron
1 dl naturella cashewnötter (glömde jag, lika gott utan)
1 tsk havssalt
ca 0,5 dl olivolja
en kruka koriander, ta gärna med stjälkarna också
1 jalapeno (grön chilifrukt), finhackad och utan frön
lite vatten
nymald svartpeppar
1-2 vitlöksklyftor

Skölj kikärterna noga om du använder burkkikärter. Kör kikärter, citronsaft, cashewnötter, salt, olja, korianderblad och jalapeno till en fin smet i matberedare. Tillsätt vatten efter behov. Smaka av med svartpeppar, pressad vitlök och kanske en aning mer salt.

Det blev en jättegod hummus, och på bilden ovan ser man sedan söndagens lunch. Resten av köttfärssåsen fick sällskap av en burk svarta bönor och sedan fanns det hummus kvar att äta till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar