onsdag 7 oktober 2009

Ugnsrostad vitkål



Vitkål kanske känns deppigt för en del, men jag lovar att ni kommer att gilla detta! Att rosta den i ugnen ger en mild och rund smak. Passar bra till en bit kött, fisk eller till en kycklingrätt. Detta recept kommer också från nya boken.

4 portioner

cirka 1 kg vitkål
3 msk smör
1 dl vispgrädde
1 dl vitt vin
1 msk malen kardemumma
salt och peppar

Sätt ugnen på 250°. Strimla vitkålen fint. Smält smöret. Blanda kål och smör i en ugnsform. Rosta 30 minuter. Vänd runt kålen med en stekspade efter halva tiden så att den blir jämnt rostad. Lägg kålen i en salladsskål när den är färdig och häll i grädde och vitt vin. Strö över kardemumma och blanda runt. Smaka av med salt och peppar. Klipp eventuellt över en förpackning krasse som på bilden. Det blir vackert och gott.

Foto Hans Desser

3 kommentarer:

  1. Det där lät helt underbart, wow, så kreativt!

    SvaraRadera
  2. Tack för det receptet, det måste jag testa, fast jag brukar bli så extremt gasig i magen av vitkål...
    Ha det bra
    Kram

    SvaraRadera
  3. Gaser är inte farliga så länge det inte gör ont i magen. Möjligen blir du mindre gasig av denna som är ungsrostad. Jag brukar se gaser som ett tecken på att magen får arbeta och att det händer saker. Inte så praktiskt alla gånger med gaser, ;-), men som sagt, så länge det inte gör ont. Vitkål innehåller en väldigt nyttig svavelhaltiga föreningar som kan motverka cancer. Inget ont som inte har något gott med sig!
    Kram!

    SvaraRadera