torsdag 19 november 2009

Tacksamhet!


Det händer att vår lilla granne får smaka det vi lagar, och då blir hon alltid så glad. Hon är den bästa supportern man kan ha, och härom dagen fick jag en lapp tillsammans med den tillbakalämnade tallriken.

Blir ni avundssjuka? Ska jag meddela när det blir ett hus ledigt på gatan?

3 kommentarer:

  1. Du får gärna var min personliga kock ;)

    Jag läser just nu din nya kokbok och den är så vacker och full med inspiration - tack! :)

    Vad menar du när du skriver "neutral rapsolja"? Är inte all rapsolja neutral?

    SvaraRadera
  2. Vad roligt att du gillar nya boken!
    Neutral rapsolja kan ju låta lite konstigt, om man tänker sig att jag istället hade menat rapsolja med citronsmak eller något sådant. Men jag menar istället tyvärr den som inte är kallpressad. Kallpressad rapsolja har för mycket smak, själv tycker jag den är äcklig, men jag vet folk som tycker mycket bättre om kallpressad rapsolja än kallpressad olivolja.

    Varmpressade oljor är inte lika nyttiga, men till exempel i bakverk som vi ändå inte äter så ofta måste man använda det. Förr skulle man kanske ha rekommenderat "matolja" eller solrosolja som också har en mer neutral smak. Dessa oljor är dock för omega-6-rika för att det ska vara nyttigt.

    Olivolja är ju aldrig neutral i smaken enligt mig. Vad tycker du? Men det passar ju utmärkt till all slags mat och även om man gör matbröd eller så. Kallpressad rapsolja passar också bäst i sallader eller om man har stekt något inte alltför hårt.

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  3. Tack för svaret! :)

    Jag hade ingen aning om att det var så stor skillnad i smak på varmpressad och kallpressad olja. Jag trodde att det hade mest med nyttighet att göra, så jag har alltid valt kallpressad. Nästa gång får jag prova varmpressad istället och se om jag märker någon skillnad.

    Jag har svårt för olivolja. Jag tycker smaken slår igenom och "förstör", särskilt när man steker i den, så jag blandar alltid med smör. Men jag har inte haft råd att prova de exklusiva sorterna, kanske det inte är samma sak med dem? Till sallader använder jag alltid linfröolja. Men jag har haft gäster som reagerat väldigt och inte tyckt om det - smaken är väl som baken...

    Hoppas du får en trevlig helg, du med! :)

    SvaraRadera