onsdag 3 mars 2010

Blommor i det vackra vädret



Ja, nu är det sol här i Skåne. Jag bjuder på en till blomma från rabatten, vintergäck! Det finns hopp!

Och så en vacker bukett tulpaner som jag fick i går när jag höll föredrag på biblioteket i Veberöd. Det var mycket trevligt!

7 kommentarer:

  1. Hej Klara!
    Jag hittar ingen kontaktinfo så jag ställer min fråga här istället:)

    Eftersom du bor i skåne och jag har sett dig rekomendera inköpsställen tidigare tänkte jag höra med dig om du kan rekomendera någon slaktare/kötthandlare i Malmö. Ska laga Boeuf på lördag och vill lyxa till med lite finare kött.
    Mycket tacksam för svar!
    MVH Isabelle http://pamenyn.blogspot.com/

    SvaraRadera
  2. Hej Klara!
    Härligt med vårblommor i rabatten, visst har det varit underbart väder idag!?
    Tyvärr missar jag din matlagning på trädgårdsmässan i Malmö, lovade pappa att följa med honom på fredag och då är ju inte du där, typiskt!!!
    Ha det bra
    Kram

    SvaraRadera
  3. Isabell: Ett favoritställe jag har är Vilt och Fågel på Amiralsgatan, men det kanske är nöt du letar efter? Ica Maxi i Västra hamnen och på Ystadvägen brukar ha fint kött, faktiskt. Ekologiskt smakar bäst tycker jag och det brukar de ha. Har du tid nästa gång så ska du beställa nöt från Mossagården, SÅ gott! Lycka till!

    Camilla: Synd att vi missar varandra! Men du kommer väl till min butik sedan när jag öppnat!?

    SvaraRadera
  4. Tack för tipset! Visste inte att man kunde beställa kött från mossagården. Det får jag allt titta närmare på. Må gott!

    SvaraRadera
  5. Hej!
    Har en fråga som stört mig länge ock kanske kan du svara på den. Försöker ät GI kost och undviker pasta i möjligaste mån, men ibland så blir det ändå pasta.
    Min fråga: Vad är det för skillnad på "vit fiberpasta" resp "fullkornspasta" ? försöker läsa på paketen men det blir mest förvirrat. Vad ska jag välja ur GI perspektiv om jag nu måste äta pasta? Är det stor skillnad?

    SvaraRadera
  6. Hej Pia!
    Ursäkta sent svar, det har varit mycket nu!

    Vit fiberpasta är vad jag förstår gjort på vitt mjöl med tillsatta fibrer, typ kli eller annat. Detta är bra för magen, tarmen och ökar säkert mättnadskänslan. Fullkornspastan har antagligen ungefär samma effekt, men har då enligt vissa ett trevligare utseende. Kan vara bra om man har kinkiga barn/män! Skillnaden i GI-värde skulle jag säga är det samma. Skillnaden ur näringssynpunkt skulle jag säga är att fullkornspasta är bättre. Det är samma sak med bröd som är kritvitt och fluffigt och där de har tillsatt dessa fibrer. I fullkornsmjöl finns nämligen allt det nyttiga kvar i form av vitaminer och mineraler. Detta missar man om man gör bröd och pasta med vitt mjöl och tillsatta fibrer (det är inte i fibrerna näringsvärdena sitter utan i den tunna hinna mellan skalet och själva sädeskornet). Vitaminerna och mineralerna finns bara i fullkornet. Klart finns det lite kvar i det vita mjölet också, men inte mycket.
    En bra sak att titta på också när det gäller pasta är koktiden. Längre koktid innebär en fastare pasta och därmed en långsammare resa genom matsmältningsapparaten.
    Hoppas att du är nöjd med svaret!
    Hälsningar Klara

    SvaraRadera
  7. Tack det var precis lagom och ungefär vad ville veta! Det är lite klurigt när man är amatör, tur att det finns duktigt folk som reder ut! Hälsningar Pia

    SvaraRadera