torsdag 25 november 2010

Mer protein håller kilona i schack

Detta stod i vår tidning i dag. Känns bra!

Det är lätt att tappa kilon. Betydligt svårare är att undvika att plocka på sig dem igen. Men den som äter mycket mättande proteiner och samtidigt håller lagom koll på fruktens och brödets GI-värde ökar sina chanser.

Det är ingen mirakelkur. Inte heller är det fråga om någon självspäkande svältkur. Men med hjälp av sunt förnuft, begränsade mängder fett, lite mer proteiner på tallriken och framför allt mindre av allt som snabbt höjer blodsockret så är det lättare att hålla vikten, enligt nya resultat från en stor europeisk studie kallad Diogenes, presenterad i medicintidskriften New England Journal of Medicine.

Drygt 1 200 feta föräldrar ingick i studien. Av dessa valde 938 personer att först genomgå åtta veckors bantning där energiintaget låg på bara 800 kilokalorier om dagen. I genomsnitt rasade vikten med elva kilo per person.

Sedan lottades deltagarna till att följa en av fem olika kosthållningar. I en grupp skulle man följa sedvanliga kostrekommendationer medan övriga varianter bjöd på kolhydrater med högt eller lågt glykemiskt index (GI) i kombination med mer eller mindre protein som kött, fågel, fisk och bönor.

Efter drygt ett halvår kunde forskarna konstatera att flest avhoppare och flest nya extrakilon fanns bland dem som skulle äta lite protein och ganska mycket vitt bröd, pasta, potatismos och andra kolhydrater med högt GI.

Nästan lika dåligt gick det för kontrollgruppen, den som skulle följa myndigheternas rekommendationer.

Allra bäst gick det för deltagarna i gruppen som åt mycket protein och kolhydrater med lågt GI, som grovt bröd och mycket grönsaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar