lördag 14 maj 2011

Torsdagens matlagning






I går låg min blogsajt nere hela dagen så jag kunde inte uppdatera. Frustrerande när man äntligen har tid och material. Men nu är det åter på banan visst.

I torsdags var det sista matlagningstillfället med denna vårens kurs. Det har blivit lite "hattigt" eftersom jag både har varit i London och på Bahamas. Så var det visst påsk mitt i allt också.

Vi gjorde en riktigt god sommarmiddag. Två förrätter och sedan fläskfilé med några olika tillbehör. Chokladkaka till efterrätt.

Sparris med coppa och citronsås

1 citron, skalet
50 g smör
1 1/2 dl grädde

Koka sparrisen mycket lätt, ca 2-3 minuter. Ta upp och lägg i iskallt vatten. Låt rinna av på ren handduk. Rulla sedan två skinkbitar runt varje sparris. Lägg upp på 7 små fat.

Smält smöret i en kastrull. Riv ner citronskalet och tillsätt grädden. Låt koka upp. Häll över sparrisen och servera.


Grön ärtsoppa

4 portioner (idag blir det 7 mindre)
1 gul lök
1 msk smör
500 g frysta små gröna ärtor
5 dl vatten + buljongpulver
1 dl vispgrädde
1 dl mineralvatten och ev. lite torrt vin eller liknande.
Salt och nymalen svartpeppar

Skala och finhacka löken. Ta bort det yttersta lagret på löken som såhär på våren brukar vara lite segt. Fräs löken mjuk utan att den tar färg i smöret.

Koka upp buljongen och tillsätt till den frästa löken. Tillsätt ärtorna och låt koka upp. Mixa soppan slät och fin. Tillsätt grädden och låt soppan koka upp igen. Häll i mineralvatten och smaka av med salt och peppar.


Till servering:
fröfras

100 g sötmandel
1 dl sesamfrön utan skal
1 dl solrosfrön
0,5 dl hela linfrön
0,5 tsk salt
0,5 dl rapsolja
2 dl vatten

Sätt ugnen på 150 grader. Mal mandeln i mandelkvarn eller i matberedare med fin rivskiva monterad. Blanda det torra och häll i det blöta. Låt svälla medan ugnen blir varm. Platta ut degen på en bakplåt med bakpapper. Degen ska vara tunnt och jämnt utplattad. Låt stå i ugnen ca 1 timme. Låt torka och bryt bitar.


Aioli

1 citron
salt och peppar
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
2 dl rapsolja
pressad vitlök

Alla ingredienser ska vara rumstempererade.
Häll saften från citronen, salt och peppar i en skål. Slå i äggulor och blanda med senap. Pressa ner vitlök.

Tillsätt oljan droppvis under vispning med elvisp.

Vitlöksspäckad och
citronklappad fläskfilé

fläskfilé
ett antal vitlöksklyftor
rivet skal av tvättade citroner
3 msk olivolja
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Skär vitlöken i skivor, inte för tunna, och riv skalet av citronen. Skär små fickor i filén där du stoppar in vitrlöksbitarna. Blanda det rivna citronskalet med olivolja och salt och peppar. Klappa in blandningen runt filéerna och lägg dem i en ugnsfast form.

Stek i ugnen till den är genomstekt. Har du ugnstermometer så kan det vara lagom till ca 60° för ljust rosa och 65° för totalt genomstekt. Skär i skivor för servering. Dekorera med persilja.

Kokta grönsaker

Här kan man ta i princip alla primörer som finns och som man gillar. Koka dem var för sig, jag brukar dela löken och låta lite av det gröna på moroten sitta kvar. Också gott med rödbetor, sparris, brocolli m.m.

Håll koll med stickan så att de inte blir överkokta. Lägg upp på vackert fat.


Vitkålssallad

Blev så sugen på den färska vitkålen. Skiva tunt och blanda med olivolja, vinäger, salt och peppar. Rosta pumpa- och vattenmelonkärnor och strö över innan servering.


Örtsås

Lika delar crème fraiche och tjock yoghurt blandas varsamt med hackad basilika och hackad dill. Smaka av med salt och peppar. Gott med fint fint hackad rödlök också.

Jordgubbssalsa till huvudrätt

1 l jordgubbar
1 gurka
1 knippa gräslök
salladslök (hittade röd liten, ta 5 st)
lite chilipulver
3 msk olivolja
2 msk vit vinäger
salt och nymalen svartpeppar

Skär jordgubbarna i små bitar. Skala gurkan och skär i små bitar. Skär gräslök och salladslök i tunna skivor. Blanda samman alla ingredienser och låt stå att dra.


Chokladtårta

smör och kokosflingor till formen
250 g mörk choklad
150 g smör
5 ägg
1 tsk vaniljpulver

Sätt ugnen på 160°. Smörj en springform, ca 25 cm i diameter, isolerad i botten med smörpapper. ”Bröa” med kokosflingor. Hacka chokladen och lägg den i en kastrull tillsammand med smöret. Värm försiktigt och rör hela tiden. Låt svalna lite. Dela äggen och vispa äggulorna lite med vaniljpulvret. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Rör samman chokladsmeten först med äggulesmeten och sedan med äggviteskummet.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 35 minuter. Låt svalna i sin form.

Servera med
Hallon mixade och blandade med sukrin till lagom sötma


Att prova hemma till tårtan:

1/2 dl vispgrädde
75 g choklad

Koka upp grädden och blanda ner hackad choklad. Bred ut över kakan som gärna ska vara kylskåpskall.

1 kommentar:

  1. Mums, vad massa gott! Låter som det kan bli helgmat för vår familj!

    SvaraRadera