fredag 4 juni 2010

Sista matlagningstillfället för i vår


I onsdags hade vi sista matlagningskursen för våren. Men till hösten kör vi igen!

Här kommer recepten:

laxkub med gari & gurka

300 g gravad lax i bit
svartpeppar
1 gurka
ca 1 dl gari (japansk inlagd ingefära)

Skär den gravade laxen i i kuber, ca 2x2 cm stora. Peppra lätt. Skala gurkan och hyvla på längden med en osthyvel. Vik ihop bitar av gurkan och lägg tillsammans med bitar av garin på kuberna. Fäst med tandpetare.

laxrulle med
pepparrotskräm


200 g rökt lax i skivor
1 dl kesella
1 dl philadelphiaost
2 msk riven pepparrot
salt och peppar

Lägg upp laxbitarna på en skärbräda. Blanda kesella och pepparrot. Smaka av med salt och peppar. Fördela blandningen på laxen. Rulla ihop. I dag kan man behöva dela dem i två bitar så att alla får smaka men annars behövs inte det nödvändigtvis.

ugnsbakade sill med
rödlöksdressing

500 g sillfilé
olivolja
salt och peppar
1 rödlök
4 msk olivolja
2 msk vit balsamvinäger
1 msk vatten
1 kruka dill
salt och peppar

Sätt ugnen på 200°. Klipp ryggfenorna av sillfiléerna och lägg dem med skinnsidan uppåt på en ugnsplåt, gärna på ett bakplåtspapper. Ringla över olivolja och strö över salt och peppar. Låt
stå i ugnen ca 15 minuter.

Hacka rödlöken fint och blanda med olivolja, balsamvinäger, vatten och salt och peppar. Klipp ner dillen. Lägg sillen i en mindre skål och häll över dressingen.

morotssallad med
dill och kummin


500 g morötter
1 tsk kummin
2 msk olivolja med citronsmak
1 msk vit balsamvinäger
1 tsk dillfrön
salt och peppar

Skala morötterna och riv dem grovt. Stöt kummin i en mortel. Blanda de rivna morötterna med olivolja, vinäger, dillfrön och kummin. Smaka av med salt och peppar.

färskpotatis med
örtdressing


500 g kokt potatis
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
1 kruka basilika
1 kruka dill
salt och peppar

Skala potatisen om det behövs. Skär i mindre bitar. Mixa basilika och dill med olivolja och vinäger. Smaka av med salt och peppar.

bön- och persiljemos

1 burk stora vita bönor eller
motsvarande mängd hemkokta
1/2 dl crème fraiche
1/2 dl kesella, 10 %
1 kruka persilja
1/2 citron, pressad saft
1/2 rödlök
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Mixa bönor med crème fraiche, kesella, persilja och citronsaft. Rör ner finhackad rödlök och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar.

chokladmousse med hallon

5–6 portioner

150 g mörk choklad, ca 70 %
3 ägg
3 msk socker
2 dl vispgrädde

1 paket hallon (spara några till topping)
1 msk socker
1/2 tsk vaniljpulver

Smält chokladen i vattenbad eller i mikro. Vispa äggen mycket fluffiga med sockret. Vispa också grädden. Blanda ner äggsmeten i chokladen och tillsätt sedan den vispade grädden. Blanda försiktigt men väl.

Blanda hallonen med socker och vaniljpulver. Lägg en skedfull i varje skål/glas och fördela chokladmoussen ovanpå hallonen. Toppa med de återstående hallonen.

Låt stå i kylskåpet innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar