måndag 24 maj 2010

Pocherat ägg med nässlor, syrad lök och tulpanblad


Den här fina middagen fick jag när jag i går kväll kom hem från Berlin. Hans hade lagat efter recept från Trädgårdsfredag. Tulpanerna är från trädgården och det smakar jättegott. Då vet man ju också att det inte är besprutat.

4 portioner
4 ägg
2 l vatten
2 msk ättika
salt
1 l nyplockade nässlor
3 msk kallpressad rapsolja/olivolja
2 st banancharlottenlök
2 st salladslök
2 msk smör
4 msk vitvinsvinäger

Börja med att syra löken.
Skala och hacka banancharlottenlök och den vita delen på salladslöken riktigt fint. Fräs upp det i smör på medelstark värme och tillsätt sedan vinägern när löken har blivit glansig och fin. Låt löken koka tre-fyra minuter och smaksätt ev. med lite salt. Ställ till sidan tills den skall användas lite senare.

Dags för nässelcreme.
Koka upp vatten med lite salt och koka nässlorna hastigt. Så fort dom har mjuknat är det dags att ta upp dom och kyla ner dom hastigt. Gärna i isvatten. Mixa sedan nässlorna tillsammans med rapsolja och ev. lite salt till en slät puré. Denna skall försiktigt värmas upp innan servering.

Pochera ägg.
Detta kan vara lite knivigt - men resultatet är väl värt det.
Koka upp vatten, ättika och salt och ta sedan ner temperaturen så att vattnet precis bara sjuder. Det skall inte koka - då går äggen sönder. Knäck äggen ett i sänder i en skål och häll ner dom försiktigt i det varma vattnet. Samla sedan samman ägget med ett par skedar så att det blir ett snyggt litet knyte. Pochera ägget tills det är så pass tillagat som önskas.
Värm nu upp löken och nässelcremen och servera tillsammans med det pocherade ägget och garnera med tulpanblad och gärna lite rödplister.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar