måndag 31 maj 2010

Matlagning med möhippa


I fredags hade min gulliga granne Martina och hennes syster Boel tillsammans med ett gäng andra glada tjejer möhippa för sin lillasyster Anna-Karin som ska gifta sig om några veckor. Jag hade fått uppdraget att planera meny, handla och sedan lagade de middagen hemma hos Boel i Malmö. Det blev fyra stationer: tilltugg, förrätt, huvudrätt och efterrätt. De var 9 personer sammanlagt och det gick förvånansvärt bra att få plats i ett vanligt, hyfsat rymligt kök.

Jag drog hem innan det var dags för dem att äta men Martina berättade dagen efter att det hade varit gott.

Här kommer recepten.

Fint knäcke med olivröra
& chèvre och fikonmarmelad


2 små burkar urkärnade oliver
2 msk kapris
3 msk olivolja
1 vitlöksklyftor
salt och peppar
1 paket delikatessknäcke

Mixa oliver, kapris och olivolja. Riv ner vitlöken och smaka av med salt och peppar. Dela knäckebröden i mindre bitar och klicka ut olivröran.


200 g chèvre
en klick crème fraiche
salt och peppar
fikonmarmelad

Skär bort kanten på osten och mosa tillsammans med crème fraiche. Smaka av med salt och peppar. Klicka på knäckebröden och lägg även på en liten sked fikonmarmelad.

Grillade pilgrimsmusslor
med palsternackscrème
och apelsinsallad


10 portioner

400 gram palsternacka
1,5 dl vatten
1 förpackning kycklingfond (ca 2 msk)
1,5 dl vispgrädde
1 tsk vit balsamvinäger
salt & peppar

3 apelsiner
1 msk apelsinvinäger

20 pilgrimsmusslor
olivolja

svarta sesamfrön och dill till dekoration

Skala och skär palsternackan i mindre bitar. Koka i vatten, fond och grädde i cirka 5 minuter eller tills den är mjuk. Mixa till fin puré med mixerstav. Smaka av med vinäger, salt och peppar.

Filéa apelsinen. D.v.s. skär av ändarna och sedan skalet alldeles innanför den vita hinnan. Skär sedan ut filéerna. Lägg klyftorna i en skål och tillsätt vinägern.

Olja in pilgrimsmusslorna. Salta och peppra lätt. Hetta upp grillpanna på hög värme och grilla musslorna ca 1,5 min på varje sida.

Lägg upp och garnera med lite svarta sesamfrön och dill.

Parmalindad kycklingfilé med rödbetstsatsiki,
örtig nypotatissallad och zucchinigratäng


10 portioner

1, 4 kilo kycklingfilé
20 skivor parmaskinka
1/2 kruka färsk salvia
salt och peppar
olivolja att steka i
1 laxfjäril + salt och peppar

700 g kokta rödbetor
1 dl crème fraiche
2 vitlöksklyftor
salt och peppar

700 g kokt potatis
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
1 kruka basilika
1 kruka mynta
salt och peppar

500 g zucchini
300 g fetaost
peppar

Sätt ugnen på 200°. Dela kycklingfiléerna i två bitar på längden. Skär bort eventuella fettbitar. Lägg ett salviablad på varje filé och linda sedan en skinkskiva runt. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek kycklingen runt om så att den skinkan får lite färg. Lägg sedan bitarna i en ugnsfast form. Stek i ugnen med ugnstermometer i en av filéerna. Ta ut kycklingen när innertemperaturen är på 70°. Lägg folie över och låt stå tills det är dags att äta.

Stek laxen i en stekpanna eller samtidigt i ugn. Salta och peppra innan.

Riv de kokta rödbetorna och lägg i en skål. Blanda ner crème fraiche. Riv vitlöken och blanda ner. Smaka av med salt och peppar.

Skala potatisen om det behövs. Skär i mindre bitar. Mixa basilika och mynta med olivolja och vinäger. Smaka av med salt och peppar.

Skär zucchinin i knappt centimetertjocka skivor. Lägg i en ugnsfast form med olivolja i botten. Smula fetaosten över och peppra lite. Låt stå i ugnen ca 20 minuter. Förslagsvis under tiden ni äter förrätten.

Chokladmousse med hallongömma
och en klick grädde


10 portioner (egentligen beräknat till 12)

300 g mörk choklad, ca 70 %
6 ägg
6 msk socker
6 dl vispgrädde

2 paket hallon (kanske inte allt)

1 1/2 dl vispgrädde till dekoration

Smält chokladen i vattenbad eller i mikro. Vispa äggen mycket fluffiga med sockret. Vispa också grädden. Blanda ner äggsmeten i chokladen och tillsätt sedan den vispade grädden.

Blanda hallonen med socker och vaniljpulver. Lägg en skedfull i varje skål/glas.
Blanda försiktigt men väl och fördela smeten ovanpå hallonen.

Låt stå i kylskåpet innan servering.

Vispa grädden och lägg en klick på varje portion.


Allt detta fick de för 2000:- + matkostnad (självkostnadspris) på 150:- per person. Skumpa och vin hade de köpt själva.

Är du också intresserad av något liknande arrangemang och bor i närheten av Malmö?
RIng 0708 40 59 80

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar