måndag 24 maj 2010

Italienskt tema



Här kommer bilder och recept på det vi lagade i onsdags på matlagningskursen. Det var medelhavs-tema och till efterrätt gjorde vi fikonbollar som var mycket goda. Ja, vi var alla överens om att allt var jättegott! Fikonbollarna kanske inte var jättemycket medelhavet, men ibland kan det vara svårt att få till en efterrätt som inte behöver så 3-4 timmar i kylen eller frysen innan den ska ätas.

Dessutom blev det en del över så dagen efter kunde vi njuta av en riktigt god lunch. MUMS!

Frittata med rucola o spenat

100 g babyspenat
1 liten gul lök
4 ägg
1/3 tsk salt
svartpeppar
smör och olivolja
en hög rucolasallad
en bit parmesanost

Skölj spenaten, låt den rinna av och hacka den grovt. Skala och skiva löken tunt. Vispa ihop äggen och salta och peppra. Fräs löken ett par minuter i smör och olivolja. Lägg i spenaten och låt det fräsa lite till, sänk värmen. Häll i äggsmeten och låt den bli färdig. Rör försiktigt i smeten så att den kommer i kontakt med botten och att allt blir färdigt. Lägg sedan en tallrik över och vänd frittatan. Lägg i lite mer smör låt andra sidan av frittatan glida ner och få lite färg ett par minuter.

Skölj rucolan och torka den i en ren handduk. Lägg salladen på frittatan och hyvla parmesanost över.

Ugnsbakade grönsaker i örtolja

1 zucchini
1 ask små tomater (250 g)
1 aubergine
1/2 dl olivolja
2 msk vit balsamvinäger
1/2 tsk salt
svartpeppar
blandade örter

Sätt ugnen på 250°. Skär zucchinin och auberginen i skivor och tomaterna mitt i tu. Lägg de i en generös ugnsform så att allt får plats. Annars på en långpanna. Baka i ugnen ca en halvtimme. Sänk värmen om det börjar se bränt ut. Hellre lite längre tid på lägre värme.

Blanda olivolja, vinäger, salt och peppar i en skål. Hacka ner lite färska örter. Blanda runt allt och smaka av om det behövs mer salt och peppar.

Tapenade

130 g urkärnade oliver
1 msk sardellfiléer eller 1 msk kapris
1 vitlöksklyftor
2 msk olivolja

Skär ner sardellerna och oliverna i mindre bitar och mixa tillsammans med övriga ingredienser.

Avokadofylld prosciutto

2 avokador
1 dl kesella (10%)
1 dl crème fraiche
saft av en ca 1/2 citron
1 liten rödlök
ca 200 g prosciuttoskinka/parmaskinka eller liknande
salt & peppar
70 g rostade pinjenötter
färsk basilika

Mosa avokado och finhacka löken. Blanda avokado och lök med kesellan, crème fraiche och citronsaften, smaka av med salt och peppar. Klicka ut röran på skinkskivorna och rulla ihop dem till rullar. Servera med rostade pinjenötter och dekorera gärna med färska örter.

Bönsallad med vitlök

500–600 g stora vita bönor (kokta)
3 msk olivolja
1 msk vinäger
2 msk oregano, färsk
1 röd lök
1 gurka
svartpeppar
200 g grekisk fetaost, i bit

Blanda bönorna med olja, vinäger och oregano. Skiva löken. Skär gurkan i bitar. Blanda bönor, lök , gurka och peppar i en vid skål. Vänd runt och smaka av. Smula osten grovt över salladen.

Fikonbollar i kokos

4 dl fikon
2 1/2 dl mandel/pecannötter eller valnötter
2 1/2 dl kokosflingor
1 tsk kardemumma
1/2 tsk vaniljpulver
ev lite vatten

Skär bort stjälken på fikonen, halvera dem och lägg dem 10 minuter i varmt vatten som täcker. Lägg nötterna i en mixer och hacka dem fint. Tillsätt kokosflingor och kardemumma och mixa tills det är väl blandat. Tillsätt i ett par fikon i taget tills allt är väl mixat. Lägg i en stor skål och knåda med händerna. Tillsätt lite vatten om det behövs. Forma till kulor och rulla i kokos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar