tisdag 13 april 2010

Nya friska tag!


Dags att komma igång efter en helg i sus och dus! Har varit i Stockholm och varit på 2 fester. Dessutom ytterligare 2 middagar med goda vänner och 1 fikaträff. Mycket socialt och mycket trevligt. Dock lite minus på sömnkontot och lite för mycket kolhydrater. Så till lunch blir det lax och grönsaker. Kanske detta recept från Klaras Hälsomat.

Inkokt lax kanske låter gammaldags och krångligt, men det är förvånansvärt enkelt och smidigt. Dessutom blir fisken saftig och god. Timjan är en perfekt krydda till morötter, som också får lite förhöjd smak tillsammans med citron och lite socker. Naturligtvis kan man servera lite bulgur eller quinoa till detta, men jag tycker att de matiga morötterna gör att det räcker med en grön sallad.

4 portioner

5 dl vatten
2 msk vitvinsvinäger
1/2 msk salt
1 rödlök
4 laxfiléer
1 kg morötter
2 ekologiska citroner
1/2 msk socker
1 tsk salt
1 msk olivolja
salt och peppar
färsk timjan
några knippor färsk bladpersilja

Häll vattnet i en kastrull och tillsätt vinäger och salt. Skala löken och skär den i båtar. Lägg i löken och låt lagen koka 10 minuter. Lägg i laxfiléerna, stäng av plattan och låt kastrullen stå 4 minuter. Ställ sedan kastrullen svalt så att det hela kallnar.

Skala morötterna och skär dem lite slarvigt på snedden. Koka morötterna knappt mjuka. Riv skalet av den ena citronen och pressa ut saften. Tillsätt socker, salt och olivolja. Rör om och lägg sedan i de kokta morötterna. Rör runt och dekorera med färsk timjan.

Fiska upp laxen ur lagen och servera den med rivet skal av den andra citronen, hackad persilja och de kokta morötterna. En god sallad av rucola, mâche och spenatblad smakar gott till.

1 kommentar:

  1. Hej!
    Måste fråga en sak angående morötter, har förstått att de är bäst att äta råa men hur är det att ugnssteka dem - är det bättre än att äta kokta?
    Ha det bra
    Kram

    SvaraRadera