Camilla frågade om kokta morötter jämfört med råa och ugnsbakade. Jag lägger svaret här så kan ni läsa allihopa.
Råa morötter har lägre GI än kokta och ugnsstekta. Kan tänka mig att det är högst med riktigt välkokta á la skolmatsal. Men samtidigt innehåller morötter ganska lite kolhydrater per hundra gram och därför skulle man behöva äta typ 1-2 kilo innan det ger utslag på blodsockret. Så det är inte så viktigt om du för övrigt äter mat med lågt eller medellågt GI. Morötter och många andra grönsaker innehåller dessutom olika nyttigheter som utvecklas respektive förstörs vid olika tillagningssätt.
Så det bästa är att variera sig helt enkelt! Och det gäller alla grönsaker som funkar både kokta och råa.
Åhh, vad trevligt med lite "kunskaper" om morötter! Vore kul om du kunde ha flera såna inlägg. Kanske veckans GI- lektion :-)
SvaraRaderaPia: Absolut en jättebra idé. Någon liknande idé har funnits men inte hunnits med. Ska försöka få till det. Kanske som ett stående måndagsinslag. Förhoppningsvis har du och ni andra sett att jag lagt in lite listor till höger med tips?
SvaraRadera