måndag 23 augusti 2010

Det kom ett mail

Hej Klara.
Jag har två av dina böcker (Klaras goda GI-dagar och Klaras GI-mat för familjen) och tycker att recepten är superbra!!! Jag undrar bara hur ofta du själv lagar och äter de recepten som du har i dina böcker? Jag tycker om just dina kokböcker eftersom recepten inte utesluter näringsgrupper (kolhydrater) vilket många andra metoder gör. Jag har även läst i "Klaras goda GI-dagar" att du gjorde just boken för att vägleda personer som ville följa just denna "metod" i maträtter och portionsstorlekar. Är portionsstorlekarna i dina böcker bra att följa för jag kan själv känna att det ibland blir lite mycket mat. Jag tycker även att recepten och portionsstorlekarna blir lite svåra att lita på eftersom det verkar enligt din blogg som om du själv inte följer den kosten du skriver att andra ska följa. Du verkar till exempel inte allt äta lika stora protioner samt lika mycket pasta, ris, bulgur, potatis m,m som du rekomenderar i "Klaras goda GI-dagar". Stämmer detta eller har jag bara fått allt om bakfoten?

Tack på förhand
Förvirrad tjej

Mitt svar:
Hej!
Tack för ditt mail. Och roligt att du tycker om mina böcker.

Du har faktiskt helt rätt i att jag numera inte äter exakt som det är i de böcker du nämner. Klaras Goda GI-dagar gjorde jag 2005 och Klaras GI-mat för familjen blev till 2006. På den tiden åt jag så, och trivdes utmärkt med det. Men tiden går och jag har upptäckt nya produkter, matvaror och ett sätt att äta som jag mår ännu bättre av. Detta innebär mindre pasta, ris, bulgur och potatis och absolut mindre bröd och annat. Mina kolhydrater får jag nu mest från bönor, linser men framför allt matiga och mättande grönsaker. Kolhydraterna är kanske lite färre, men framför allt är de mer näringsrika och i gladare färger. Jag trivs bäst med att äta kanske 1 eller högst 2 frukter om dagen och jag äter kanske mindre portioner nu. Förmodligen för att min mat är mer näringsrik än innan.

Men detta innbär inte att jag förkastar den mat som finns i mina gamla böcker. Jag tror att de flesta människor skulle må bra av att äta så, för det är en bra och snäll basmat. Liknar ofta det som folk "brukar" äta och är lättare att ta till sig. Att man sedan utvecklar nya vanor när de gamla sitter där är inte alls konstigt, men man kanske inte kan börja där. Man måste ta ett steg i taget. Kanske borde jag skriva mer om det i bloggen. När jag har matlagningskurser och föreläser brukar jag hålla en mer liberal linje. Jag tycker att det är bättre att folk äter mer grönt, mer fullkorn, mer egen lagad mat än att de blir skrämda av mina sojabönor. ;-) Det får ju inte bli så att den som vill ändra sina matvanor ser det som ett jättestort kliv och därmed tappar sugen. En förändring i taget är det bästa. Och att man samtidigt är medveten och tänker på hur man mår. Inte bara en eventuell viktminskning. Det blir mycket lättare att leva nyttigare om man samtidigt känner sig piggare, friskare och orkar mer.

Om du tycker att portionerna i böckerna är för stora så tycker jag att du ska minska på det som är kolhydraterna. Det är ju individuellt och jag åt nog större portioner innan. Jag gick ändå ner i vikt, men det var antagligen för att jag hade mer övervikt då. Nu när jag är normalviktig klarar jag mig på mindre portioner och har inte lust att äta bukfylla. Med bukfylla menar jag pasta, potatis men kanske också stora portioner med grönsaker. Det kan ta ett tag att vänja sig vid mindre portioner (och det är ju viktigt att det är bra mat man äter så att kroppen blir nöjd), man får vara lite hungrig ibland. Men sedan funkar det bra och man är inte hungrig mellan måltiderna fast portionerna är mindre.

Det bästa är också att följa sin egen känsla vad det gäller mängden mat. Äter man mat med lågt GI är det inte direkt lätt att gå upp i vikt, men vill man gå ner så är det bra om man slutar äta när man är mätt. Jag nappade från början (2003) på "metoden" för att jag hade hört att "man fick äta hur mycket brieost man ville". Det funkade kanske de första veckorna, haha, men sedan var det stopp med viktminskningen. Lite kunde jag äta, men det finns nog inte någon metod där viktminskning kan vara lika med att äta hur mycket som helst av något utom möjligtvis vitkål. Numera har jag ett annat förhållande till mat och vet att jag mår bäst av att äta fisk, kyckling, kött, bra fett (smör, olivolja, kokosfett), massor av grönsaker, begränsat med mejeriprodukter – alltså mer ett tillbehör än en bas i måltiden – nötter, frön och lite frukt och lite mörk choklad. Dricker bara vin och försöker hålla det till ett par glas om helgen.

Till det helst en timmes motion om dagen, i alla fall vardagarna (2 pass gympa och 3 morgonpromenader i hyfsat tempo).

I min senaste bok, Klaras Hälsomat, finns mer av den typ av mat jag äter nu. Men jag vill verkligen poängtera att maten i mina tidigare böcker är bra mat. Men vill du utveckla dina matvanor så är det bara att känna efter och nosa vidare. Det är spännande att upptäcka hur mycket maten spelar roll. Jag har till exempel inte varit en gnutta sjuk på snart ett år. Peppar, peppar får jag väl tillägga.

Mvh
Klara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar