... för det fanns i princip inga rester kvar efter gårdagens matlagningskurs! ;-)
Men en liten bit god svamp- och purjolöks"paj". Naturligtvis utan pajdeg. Hur som helst så kan jag presentera recepten.
Förrätt:
Liten paj med svamp, ost
och purjolök ...
8-10 portioner
2 purjolökar
600 g skogschampinjoner
2 msk smör
1 tsk salt
svartpeppar, nymald
4 ägg
3 dl vispgrädde
4 dl ost, riven
Sätt ugnen på 200°. Ansa, skölj och finstrimla purjolöken. Skär svampen i mindre bitar. Stek svampen i smör i en stekpanna 3-4 minuter. Rör ner purjolöken och fortsätt steka tills den är mjuk. Krydda med salt och peppar.
Vispa ihop ägg, grädde, riven ost och lite salt. Blanda med svampen och purjolöken. Häll smeten i muffinsbläck eller i en pajform. Grädda de små ca 15 minuter och om det är en stor paj, ca 30 min.
... på en bädd av gröna blad
och rostade nötter
8-10 portioner
rucola, spenat eller annan mörkgrön sallad
70 g pinjenötter
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
salt och peppar
Lägg upp salladen på tallrikar. Rosta pinjenötterna i torr stekpanna. Blanda olivolja, vit balsamvinäger och salt och peppar. Häll över salladen tillsammans med pinjenötterna.
Huvudrätt:
Lax- och räksoppa med
grönsaker
500 g räkor med skal
600 g lax
3 lime
1 tsk salt
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
2 gröna chilifrukter
1 gul paprika
2 msk olivolja
1 burk krossade tomater
1/2 msk fisksås
½ dl finhackad persilja
½ dl finhackad koriander
1 burk kokosmjölk
2-4 dl vatten
Skala räkorna och skär fisken i 3-4 cm stora bitar. Pressa limen och häll i en skål. Marinera laxen i minst en kvart i limejuice och salt.
Skala och skiva lök och vitlök tunt. Kärna ur och finhacka chilifrukten och skär paprikan i bitar. Fräs grönsakerna på svag värme i olivolja. Tillsätt krossade tomater, fisksås, persilja och koriander. Låt sjuda i 10-12 minuter. Häll i kokosmjölk och vatten. Låt koka upp.
Sänk värmen, lägg i fisken och sjud i 7-8 minuter. Vänd ner räkorna och låt dem bli varma. Smaka av med salt och peppar.
LCHF-bröd med
smör och färskostkräm
1 bröd
2 dl helt linfrö
2 dl mandel
2 matskedar Fiber Husk
2 teskedar bakpulver
1 tesked salt
1 matsked brödkryddor
4 dl valnötter (ca 150 g) eller
solrosfrön
250 g kesella 10%
6 ägg
Sätt ugnen på 175° och klä en form med bakplåtspapper. Mal mandeln i mandelkvarn eller med rivskivan monterad i matberedaren. Mixa linfröna i en mixer och häll i Fiber Husk. Häll över den malda mandeln och de krossade linfröna i en bunke. Tillsätt bakpulver, salt, brödkryddor och valnötter/solrosfrön. Blanda runt. Häll i kesella och ägg. Rör runt ordentligt så att allt blandas och fördela den ganska kompakta degen i formen. Grädda i ca 60 min lågt i ugnen
färskostkräm:
1 msk italienska örtkryddor (fryst)
1 dl tjock yoghurt
100 msk philadelphiaost
salt och peppar
Blanda allt!
Efterrätt:
mandelmuffins
med choklad, ...
3 ägg
1 1/2 msk sukrin eller vanligt socker
1/2 tsk vaniljpulver
75 g smör
50 g philadelphiaost
1 msk fiberhusk
0,25 dl kokosmjöl
1 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
50 g mörk choklad
Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och sukrin/socker fluffigt med elvisp. Smält smöret och tillsätt med vaniljen och philadelphiaosten. Vispa till en jämn smet.
Blanda alla torra ingredienser och blanda sedan det ner i smeten väl.
Hacka chokladen i halvstora bitar och blanda ner dem i smeten. Låt stå någon minut att svälla.
Fördela i muffinsformar fyllda till 3/4 och gärna i silikon
Grädda i ca 20 minuter.
... bär och grädd-yoghurt
8 portioner
1 paket hallon
lite socker
1 1/2 dl vispgrädde
2 dl tjock yoghurt
lite socker/sukrin
Tina hallonen. Söta efter smak och intresse.
Vispa grädden och blanda med yoghurt och eventuellt lite socker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar