fredag 18 mars 2011

Det går ingen nöd på mig!



I går hade jag mitt matlagningsgäng här och vi lagade det här:

Köttfärsbiffar med
soltorkade tomater och oliver


8-10 portioner

ca 1 kg blandfärs/nötfärs
2 vitlöksklyftor eller en halv solovitlök
5 soltorkade tomater
1 liten burk urkärnade svarta oliver
3 msk fransk senap
1/2 tsk salt
svartpeppar, ett par drag med kvarnen
smör och olivolja att steka i

Lägg färsen i en skål. Pressa eller riv vitlöken. Skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar. Skär oliverna i mindre bitar. Blanda ner vitlöken, tomaterna och oliverna. Tillsätt senap, salt och peppar. Forma färsen till biffar. Stek i smör och lite olivolja. Inte för hög värme. Biffarna är färdiga när de är fasta. Skär igenom en om du är osäker.


Lättkokta morotsjulienner med smör,
rivet apelsinskal hackade nötter


8-10 portioner

1 kg morötter
50 g smör
salt och peppar
rivet skal av en apelsin
saften av en apelsin
70 g pistaschnötter

Skala morötterna och skär dem i tunna stavar. Julienner brukar vara ca 3 cm långa och ca 3 mm tjocka. Lägg juliennerna i en kastrull och häll på vatten så att det knappt täcker. Koka upp och låt koka till de är ”al dente”. Häll av vattnet och lägg smöret i kastrullen. Låt smöret smälta och häll sedan tillbaka morotsjuliennerna. Rör runt och ställ kastrullen åt sidan. Riv skalet av apelsinen och blanda ner tillsammans med pressad apelsin. Hacka nötterna. Lägg morötterna i en skål och strö över nötterna.

Hummus med
örter och rödlök


8-10 portioner

ca 700 g kokta kikärtor
1 kruka färsk basilika
1 knippa färsk persilja
saften av en citron
1/2 dl olivolja
2 vitlöksklyftor eller en halv solovitlök
1 liten rödlök
salt och peppar

Mixa kikärtorna tillsammans med örter, citronsaft och olivolja. Riv vitlöken och skär rödlöken i små bitar. Smaka av med salt och peppar.


Sallad med spetskål,
rädisa och machésallad


8-10 portioner

600 g spetskål
1 tråg rädisor
1 påse machésallad
4 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
salt och peppar

Skär spetskålen i skivor och lägg i en salladsskål. Skär rädisorna i skivor. Lägg ner dem och machésalladen. Blanda olivolja, vit balsamvinäger och salt och peppar. Häll över innan servering.


Zucchini”spagetti”
med grön sås


8-10 portioner

2 zucchinis
en rejäl näve rucola
1 dl citronolivolja
2 msk mandel
1 citron (saften och finrivet skal)
1 tsk honung
(ev. lite vatten)
salt och peppar

”Svarva” zucchinin med den japanska grönsakssvarven. Lägg i en skål.

Mixa alla ingredienser i en matberedare eller med mixerstav och smaka av med salt och peppar. Häll över zucchinin och blanda runt.

Apelsinchokladmousse

10 portioner

300 g mörk choklad, ca 70 % med
apelsinsmak, men det går naturligtvis bra utan eller med mint eller annan smak
6 ägg
1 tsk vaniljpulver

Smält chokladen i vattenbad eller i mikro. Ställ åt sidan. Dela äggen. Vispa ihop gulorna med vaniljpulver, det ska bara bli lite fluffigt. Vispa vitorna till ett hårt skum.

Häll chokladen i äggulesmeten och rör runt. Blanda sedan ner äggvitorna med lugna men bestämda rörelser.

Fördela moussen i 10 portionsskålar.


Vanilj-crème fraiche

10 portioner

4 dl crème fraiche
2 tsk vaniljpulver

Blanda crème fraiche med vaniljpulver och vispa med elvisp till det blir hårt och smidigt. Toppa det hela på chokladmoussen.

Rostad mandel

70 g flagad mandel

Rosta i torr stekpanna, på medelvärme så att det inte bränns.

Strö den rostade mandeln på moussen.

Det som fanns kvar till min lunch var hummus, smörstekta morötter och så tog jag lite rucola. Till efterrätt blev det varma hallon med vispad grädde.

3 kommentarer:

  1. Det ser verkligen gott ut! Jag är en sån som skulle kunna leva på god hummus (nästan i alla fall).

    Och vanilj-creme fraiche var en enkel och god idé som jag också ska prova.

    Mvh
    Viktoria S (PS Vi sågs på en fest för ett tag sen!)

    SvaraRadera
  2. Ja, visst är hummus gott Viktoria! Tycker också att det är roligt att variera den med olika saker, örter, mango och curry, med eller utan vitlök, mycket eller lite citron. Mums!
    Hoppas att allt är bra med dig!

    SvaraRadera
  3. Oj vad gott det ser ut! Jag skall göra egen hummus i veckan. Länge sedan sist. Chokladmoussen ser ochså supersmarrig ut. Ett problem som singel och göra till 10 personer. Jag får ordna vårfest! Önskar dig allt gott! Dina böcker har plockats fram. Jag önskar dig en skön söndag! Zinnia

    SvaraRadera