tisdag 5 oktober 2010

Tiden går fort när man har roligt


Ojoj, vad tiden rusar iväg!
Hoppas att ni inte helt tappat hoppet om att få se ett nytt inlägg här.

Förra tisdagen kom Aftonbladet söndag på besök för att göra ett reportage om min matlagningskurs. Mina glada och trevliga kursdeltagare ställde upp och såg ut som om de gillade att vara fotomodeller. Även maten fick vara modell och eftersom ljuset försvinner allt tidigare på dagarna hade jag förberett vissa rätter. Sedan fick tjejerna ändå laga det hela en gång till, så det blev ganska mycket mat över. Bra till lunch och mannens matlådor!

Här kommer recepten:


Broccolipaj

3 dl fullkornsmjöl (gärna dinkel)
1/2 tsk salt
3/4 dl olivolja
1/2 dl vatten
500 g broccoli
1 gul lök
salt och peppar
4 ägg
2 dl crème fraiche
200 g hårdost, t.ex. cheddar eller västerbotten

Sätt ugnen på 175°. Blanda mjöl och salt i en bunke. Rör ihop med olivoljan. Tillsätt sist vattnet och rör till en deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, ca 25 cm i diameter. Pajdegen ska gärna gå upp 4 cm på kanten. Förgrädda skalet i mitten av ugnen ca 15 minuter.

Koka broccolin, häll av vattnet och mixa. Hacka löken och fräs den i lite olja eller smör så att den blir mjuk men inte får färg. Lägg den stekta löken i broccolimoset och smaka av med lite salt och peppar. Vispa ihop ägg och crème fraiche. Riv osten och blanda ner i äggröran och sedan med broccolin. Häll blandningen i pajskalet och grädda i ugnen ca 40 minuter eller tills innehållet har stannat.

Marinerade räkor

500 g räkor med skal
1 citron
3 msk olivolja
salt och peppar
1 vitlöksklyfta
1/2 kruka dill

Skala räkorna. Pressa saften ur citronen och blanda med olivolja, salt och peppar. Riv vitlöksklyftan och hacka dillen. Blanda räkorna med dressingen, vitlöken och dillen.


Haricots Verts

600 g haricot verts
3 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 msk vit balsamvinäger

Koka haricot vertsen lätt och häll av vattnet. Spola med iskallt vattten. Häll olivolja i en stor stekpanna och riv ner vitlöken. Fräs haricot verts snabbt, bara någon halv minut. Häll på vinäger och häll över bönorna i en skål.

Bönsallad med kronärtskocka och oliver

2 burkar vita bönor
1 burk kronärtskocka
1 burk gröna oliver utan kärnor
1 rödlök
1/2 kruka dill
2 msk olivolja
1 tsk vit balsamvinäger
salt och peppar

Skölj bönorna och häll vattnet av kronärtskockorna. Skär kronärtskockorna i fjärdedelar och de gröna oliverna i skivor. Skär rödlöken i små fina bitar. Hacka dillen och blanda ner i bönorna tillsammans med kronärtskockorna, oliverna, löken och sedan olivolja och balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar.


Ugnsbakade rödbetor

600 g rödbetor
olivolja
salt och peppar

Sätt ugnen på 175°. Borsta rödbetorna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem på en ugnsplåt och ringla över olivolja. Strö över salt och peppar och låt stå i ugnen tills de är mjuka.
Chèvrekräm

100 g chèvreost
100 g kesella, 10 %
1/2 kruka färsk timjan
svartpeppar

Mixa chèvreost och kesella. Repa bladen av timjankvistarna och blanda ner. Smaka av med peppar.


Chokladmousse

150 g mörk choklad, 70 %
3 ägg
1 tsk vaniljpulver
1 dl crème fraiche
färska blåbär eller hallon

Smält chokladen i en tallrik eller skål ovanpå en kastrull med sjudande vatten. Dela äggen. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Ta av kastrullen med den smälta chokladen och låt den svalna lite. Rör sedan ner vaniljpulver och äggulor. Vänd därefter försiktigt ner chokladsmeten i äggvitorna. Rör lugnt men grundligt så att allt blir blandat. Fördela i små glas eller skålar. Låt moussen stå i kylen cirka 1 timme, eller längre, före servering. Toppa med en klick crème fraiche och blåbär eller hallon.

De fotograferade moussen och vi på kursen gjorde även en mandelkaka och sorbet till det.

Mandelkakor

125 g mandel
125 g smör
1 dl socker
4 ägg
1/2 dl havrekli
1/2 dl siktat dinkelmjöl
2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175°. Mal mandeln i matberedare på minsta rivskivan eller i mandelkvarn. Rör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt äggen ett i taget och därefter mandel, havrekli, dinkelmjöl och bakpulver. Smörj och bröa ett muffinsbläck eller ställ ut 10 muffinsformar på en plåt. Fördela smeten och grädda i 15-20 minuter. Kolla med en sticka och låt stå tills den visar att kakorna inte är kladdiga längre.


Hallon- och mangosorbet

1 paket frysta hallon (250 g)
1 paket fryst mango (250 g)
3 msk socker
apelsin- eller äppeljucie, 3-4 dl

Lägg hallonen och mangon i matberedare med kniven monterad. Tillsätt socker och 1 dl juice. Kör maskinen på hög hastighet och häll i lite juice i taget. Stanna och kolla så att den är lagom fast.

Reportaget kommer att publiceras 24/10.

2 kommentarer:

  1. Hallå Klara!
    Tänkte bara "tacka för maten" - lagade laxburgare efter ditt recept i "Fina feta fiskar", så gott!!! Det var bara Estelle, Björn och jag hemma så vi gottade oss rejält.
    Ha det bra
    Kram

    SvaraRadera
  2. Det var roligt att höra! Hoppas allt annat smakar lika bra!
    Kram

    SvaraRadera