onsdag 15 september 2010

Rester från gårdagens matlagningskurs



I går startade denna omgångens matlagningskurs. Det blev 7 anmälda damer i olika åldrar och jag bestämde att vi skulle vara här hemma hos oss. Efter lite ommöblering i köket och inhandlande av en dubbel kokplatta så kändes det riktigt bra. Lite trängsel blev det vld diskhon, men inte värre än att de verkade hantera det! Och trevligt var det och gott blev det. Temat för kvällen blev medelhavet, för att hålla ihop smakerna lite. I dag kunde jag njuta lite rester. Jag tog rödbetstsatsikin i en skål bredvid för ibland tål inte de gamla tallrikarna all den naturliga färgen. Äppelkaka hade vi till efterrätt, men den fick Hans när han kom hem efter sitt sena arbetspass i går.

Här följer recepten:

Kyckling med rosmarin, oliver och kapris

800 g kycklingkött
1 citron
2 vitlöksklyftor
1 liten knippa rosmarin
3 msk olivolja
salt och peppar
2 dl vitt vin eller matl.vin
2 msk tomatpuré
1 knippa persilja
2 dl svarta oliver
4 msk kapris

Sätt ugnen på 200°. Putsa kycklingköttet. Pressa saften ur citronen och riv vitlöken. Blanda med finhackad rosmarin och olivolja.

Lägg kycklingköttet i en ugnsfast form och pensla med blandningen. Strö också över salt och peppar. Koka ihop vin och tomatpuré och tillsätt hackad persilja, kapris och oliver. Häll detta i formen och låt stå i ugnen ca 30 minuter. Kolla köttet så att det är genomstekt.


Ugnsbakade cocktailtomater

2–3 askar cocktailtomater
1/2 kruka färsk basilika
2 vitlöksklyftor
salt och peppar

Sätt ugnen på 200°. Skär tomaterna i halvor och lägg de i en ugnsfast form, tätt, men helst inte för mycket ovanpå varandra. Strimla basilikabladen och strö över. Riv eller pressa vitlöksklyftorna och fördela över tomaterna. Strö över lite salt och nymalen svartpeppar. Ställ in i ugnen i ca 30 minuter.

Persiljepesto

75 g pinjekärnor
1 stor bukett bladpersilja
ett par blad basilika
100 g parmesanost
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Rosta pinjekärnorna i en torr stekpanna.Inte alltför varmt och kolla hela tiden så att det inte bränns. Lägg dem sedan att svalna på en tallrik. Lägg bladpersilja, basilika och pinjenötter i en matberedare med kniven monterad. Riv permesanosten och tillsätt tillsammans med olivolja. Mixa till en slät röra. Riv ner vitlöken för hand och smaka av med salt och peppar.


Zucchinipajer

1 gul lök
1 msk olivolja
400 g zucchini
4 ägg
150 g fetaost
några kvistar färsk timjan
1 dl crème fraiche
salt och peppar

Sätt ugnen på 200°. Skär löken i tunna skivor och fräs i olivolja. Inte för varmt, men det ska bli mjukt och genomstekt. Låt löken svalna. Riv zucchinin och krama ut överflödig vätska. Blanda löken ägg, mosad fetaost, timjanblad, crème fraiche och den rivna zucchinin. Smaka av med salt och peppar. Häll smeten i smorda ugnssäkra formar eller i ett muffinsbleck. Mellan 8 och 10 pajer räcker det till. Låt stå i ugnen mellan 10 och 20 minuter. Kontrollera om det är färdigt genom att skaka lite på formen. Pajerna är färdiga när de har stannat.


Rödbetstsatsiki

3–4 medelstora rödbetor (färdigkokta av mig, annars kokar ni själva)
1/2 dl crème fraiche
1/2 dl tjock yoghurt, 10 %
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Riv de kokta rödbetorna på det grova på rivjärnet och blanda med crème fraiche och tjock yoghurt. Riv vitlöksklyftan och blanda ner i den härligt röda blandningen. Smaka av med salt och peppar.


Bönsallad

kokta bönor, valfri sort och mängd (idag är det sojabönor)
1 rödlök
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
salt och peppar
1 kruka basilika

Lägg de kokta bönorna i en skål. Hacka löken fint och blanda ner tillsammans med olivolja, vinäger, salt och peppar. Smaka av. Hacka ner basilkan innan serveringen.

Äppelpaj

200 g mandel
1 dl socker
1 msk pressad citronsaft
2 ägg
6–8 äpplen beroende på storlek

2 dl tjock tjock yoghurt blandat med 1/2 dl crème fraiche
1 tsk vaniljpulver
1 tsk socker

Sätt ugnen på 200°. Riv mandeln i matberedare på rivskivan med minsta hålen eller mal den i mandelkvarn. Byt till kniven i matberedaren och tillsätt socker och citronsaft. Kör några sekunder, kanske 10, tills massan har gått ihop och verkar homogen. Ta ut massan och lägg den i en skål. Rör ner äggen, ett i taget, tills det blir en jämn smet.

Skala och kärna ur äpplena och skär dem i skivor. Eller behåll skalet på. Lägg äppelskivorna i en ugnssäker form och klicka ut mandelsmeten över. Grädda i 20 minuter eller tills täcket ser ut att ha fått bra färg.

Blanda yoghurt, crème fraiche, vaniljpulver och socker.

2 kommentarer:

  1. Vad roligt att kursen blev av! Och riktigt synd att jag inte kan vara med...men det blir annan gång! Lycka till Klara med kursen.

    Kram,
    Kasia

    SvaraRadera
  2. Hej! Jag gillar din blogg, är väldigt intresserad av mat precis som du. Jag har en fråga angående GI-dieten, är det en långsiktig metod? "Får" man äta allt förutom spannmål och chips/godis..? Jag vill gärna pröva det här så svara gärna!
    Max

    SvaraRadera