måndag 1 mars 2010

Nyttiga frökakor


Bakade fikonkaka och frökakor i förmiddags, som jag ska bjuda på i morgon tisdag när jag föreläser på biblioteket i Veberöd. Detta är en bild på frökakorna. Provade ett recept i helgen från Saltå Kvarns fina kokbok, och nu gjorde jag lite ändringar i receptet. Blev mycket bättre!

ca 40 frökakor

Sätt ugnen på 200°.

Blanda
4 dl havregryn
2 dl kokosflingor
2 dl pumpafrön
2 dl solrosfrön
1 tsk malen kardemumma
2 krm äkta vaniljpulver
och
1/2 tsk bikarbonat i en bunke

Häll
3-4 msk rapsolja
1/2 dl sirap
1/2 dl råsocker
i en kastrull och värm till det börjar bubbla lite. Sänk värmen och rör någon minut. Det får inte brännas bara bli lite tjockare. Ta kastrullen från värmen och blanda ner
1 dl jordnötssmör

Rör till en jämn smet och häll i gryn- och fröblandningen tillsammans med
1 dl hett vatten
Blanda runt och forma till små platta kakor, stora som Ballerinakex ungefär. Lägg på två formar med bakplåtspapper, det blir ca 40 kakor, och grädda 10-12 minuter. Lägg på galler så att de svalnar och förvara i burk med tätslutande lock.

Foto Hans Desser

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar