fredag 2 juli 2010

En annan frukost


Har bakat ett LCHF-"bröd", det är helt utan spannmål. Riktigt gott och det känns bra att slippa mjölet. Det är inget jag behöver och mår bra av dagligen i alla fall. Hittade receptet hos Sanna Edhin men jag har ändrat lite. Bland annat behövdes det mer vatten för att röra ut fiberhusken. Fiberhusk hittade jag på ICA och det blir som ett gelé. Det är viktigt att det blir blandat ordentlig annars blir det klumpigt i brödet. Jag tyckte att onödigt mycket fett rann ut på plåten så nästa gång jag gör det ska jag prova med mindre fett. Eventuellt ta bara kokosolja. Cokosa heter märket och det finns på hälsokost. Ska också prova att ta mindre linfrön eftersom linfrön i stor mängd inte är nyttigt. Visserligen kan man ändå inte äta jättemycket av det här brödet, men ändå. På det vänstra brödet har jag sesampasta och lite osockrad marmelad (svart körsbärsmarmelad).

ett stort bröd
75 g smör (eller ca 1 dl rapsolja)
1 dl kallpressad kokosolja
1 dl vatten
2 msk fiberhusk (pulveriserat psylliumfröskal)
1 1/2 dl linfrön
2 dl solroskärnor
1 1/2 dl kokosflingor
125 g mandlar, grovt hackade (alternativt 3 dl skrädmjöl eller havremust)
4-5 ägg
1 matsked mald kardemumma
1 tsk havssalt

Sätt ugnen på 170 grader. Blanda ner fiberhusken i vatten och låt svälla i 5 minuter. Blanda linfrön, solroskärnor, kokos och mandlar med en mixerstav så att de finfördelas lite. Blanda sedan samman alla ingredienser till en deg som blir kletig och hälls ut på en smord bakplåt och formas till ett runt bröd (ca 7-8 cm högt och 20-25 cm i diameter). Låt stå i ugnen i 60 minuter.

Förvara brödet i kylskåpet och skär i skivor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar