fredag 10 december 2010
Julmatlagningskurs
Jag har haft två matlagningskurser denna veckan. Men inspiration till nyttig julmat. Det har varit mycket trevligt och gott och mycket att göra för damerna!
I dag tog jag en bild på mina rester. Allt är inte med, men ganska mycket. Nästa torsdag har jag ett gäng till.
Här kommer recepten om också du vill ha lite inspiration till julbordet!
Laxrullar med spenat, dill och pepparrot
400 g lax i skivor
150 g philadelphiaost
70 g babyspenat
1–2 msk riven pepparrot
dill
svartpeppar
Mixa halva mängden philadelphiaost med spenaten och blanda med pepparrot och finhackad dill. Rör ner resten av osten för hand. Smaksätt med lite svartpeppar. Lägg laxskivorna lite omlott på två ark med plastfilm. Bred på fyllningen och rulla ihop till två rullar. Lägg i frysen cirka 30 minuter. Skär rullarna i 2 centimeter tjocka skivor och lägg upp på ett fat.
Sill med basilika
2 paket 5-minuterssill
1 kruka färsk basilika
1/2 dl riven parmesan el. pecorino
1 dl crème fraiche
1/2 dl majonnäs
salt och peppar
Skär sillen i mindre bitar och lägg i en skål. Hacka nästan all basilika fint. Tillsätt riven parmesan, crème fraiche och majonnäs. Smaka av med salt och peppar. Blanda såsen med sillen och häll i en serveringsskål. Hacka basilika som är kvar och dekorera med den.
Fyllda ägg
8 ägg
2 msk crème fraiche
5–6 ansjovisfiléer
1/2 rödlök
svartpeppar
Koka äggen så att gulan blir hård. Dela dem och pilla försiktigt ut gulan. Lägg gulorna i en skål och blanda med crème fraiche och hackad ansjovisfilé. Hacka rödlöken fint, fint och blanda ner. Smaka av med svartpeppar. Klicka blandningen på halvorna.
Sallad med rödkål, rucola m.m.
ca 200 g rödkål
ca 70 g rucola
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
salt och peppar
70 g pumpakärnor
70 g tranbär
Skär rödkålen fint, för hand med kniv eller osthyvel eller i maskin. Lägg i en skål tillsammans med rucolan och blanda med olja, vinäger, salt och peppar. Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna på medelhög värme. Låt svalna. Strö sedan över pumpakärnorna och tranbären.
Vita bönor med grönkål
400 g kokta vita bönor
en stor bukett grönkål
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
salt och peppar
Skölj bönorna om de är på burk. Hacka grönkålen fint och ta bort de grova delarna. Lägg grönkålen i en skål och häll på olja och vinäger. Salta och peppra. Stöt grönkålen en stund med en träslev eller massera den med händerna. Låt stå 10 minuter och blanda sedan ner de vita bönorna. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.
Morötter med saffransdressing
1 kilo morötter
1/2 tsk salt
1 kuvert saffran
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
Skala morötterna och skär dem i mindre bitar, ett par centimeter på längden och någon eller två centimeter tjocka. Koka dem al dente i vatten och lägg dem sedan i en skål. Stöt saffran och salt och häll i en liten skål tillsammans med olja och vinäger. Smaka av med peppar. Häll över morötterna och blanda runt.
Brieost med frön och honung
1/2 dl flytande honung
1 st mindre brietårta eller
en halva, ca 500 g
20 g pumpakärnor
20 g mandel
30 g torkad frukt, till exempel aprikoser, fikon, tranbär, katrinplommon, russin
Sätt ugnen på 200 grader. Ställ in osten i cirka 7-8 minuter så att den mjuknar något. Rosta nötterna i en torr, inte alltför het panna och hacka den torkade frukten. Blanda samman nötter och frukt.Ta ut osten och fördela nötblandningen ovanpå den varma osten. Ringla över honungen.
Gott till glöggen:
Palsternacka med ädelost
2 palsternackor
150 g Kvibille gräddädel
Sätt ugnen på 250 grader. Skala palsternackorna och skiva dem så tunt du kan, helst inte tjockare än en halv cm. Lägg palsternacksskivorna på en ugnsplåt (gärna med bakplåtspapper) och fördela ädelosten på skivorna. Låt stå i ugnen ca 10 minuter. Känn efter så att palsternackan blivit mjuk.
Frisk efterrätt:
Apelsinsallad och kardemummakräm
6 apelsiner
1,5 dl russin
2 dl tjock yoghurt
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 tsk malen kardemumma
1 dl crème fraiche
Skär skalet av apelsinerna med en filékniv. Skär dem sedan tvärs över så att det blir vackra skivor. Lägg dem på ett fat och strö över russin. Blanda yoghurt med vaniljpulver och kardemumma. Rör försiktigt ner crème fraiche på slutet.
Julgodis:
Fikonkonfekt
100 g mörk choklad, ca 70 %
400 g fikon
2 1/2 dl mandel
Sätt ugnen på 200°. Hacka chokladen och dela fikonen i mindre bitar. Ta även av de små stjälkarna på fikonen. Lägg mandlarna, med skalet kvar, i en långpanna och rosta tills de blir gyllenbruna och börjar knäppa lite. Mixa dem smått i en matberedare med kniven monterad. Häll i den hackade chokladen, kör några sekunder och låt den smälta av värmen från den rostade mandeln. Tillsätt sedan fikonen och kör till en jämn smet.
Lägg plastfilm i en avlång, inte alltför stor, form så att den täcker botten och upp på sidorna så att det räcker till att vika över. Lägg över fikonmassan i formen och tryck till den så att massan blir platt och jämn. Vik över plastfilmen och låt stå i kylskåpet några timmar. Skär den sedan i skivor och mindre bitar.
Mandel- och aprikoskula med kokos
140 g skållad mandel
250 g aprikoser
2 msk vatten (eller konjak)
2 krm vaniljpulver
2 krm malen kardemumma
1 krm malen ingefära
kokos att rulla i
Mal mandeln i en matberedare eller med en mandelkvarn. Byt till kniven och tillsätt sedan aprikoserna, vatten och kryddorna. Kör till en jämn smet. Rulla 2 cm stora kulor. Det får gärna bli ca 28 kulor. Lägg upp kokosflingor i en liten skål. Doppa först kulorna hastigt i vatten och sedan i kokosen. Lägg på en bricka.
Hallontryffel
42 st
1.5 dl vispgrädde
200 g frysta hallon,
1 tsk vaniljpulver
250 g mörk choklad
Häll grädden i en kastrull med de frysta hallonen. Tillsätt vaniljpulver. Koka upp och låt sjuda i cirka 5 min. Mixa därefter allt.
Finhacka chokladen och lägg i en bunke.
Sila över den heta hallonblandningen över chokladen. Rör tills allt har smält.
Fyll tryffeln i formar när chokladen har svalnat lite. Låt stå kallt tills de har stelnat.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Ojojoj, laxrullarna ser helt underbara ut, de måste jag testa!
SvaraRaderaHa det bra
Kram
Hejsan...
SvaraRaderaDet där såg ju supersmarrigt ut...
Jag har just börjat med GI igen efter många års uppehåll och undrar ju då.. Kan man äta kokta morötter när man är i fas1 ? Skulle ju vara super för jag älskar kokta morötter.
Kommer garanterat att följa din blogg.
Må gott. Kram
Var är Klara? Undrar jag....
SvaraRaderaFör de som använder sig av begreppen olika faser är nog inte kokta morötter det bästa. Själv tänker jag att GI ska vara ett sätt att äta och leva resten av livet. Om man då undviker socker, vitt mjöl och så mycket halv- och helfabrikat man bara kan, så löser det sig ofta av sig själv. Man kanske inte går ner i en rasande fart, men å andra sidan slipper man gå upp det man har gått ner genom att genomlida alltför strikta faser som man ofta har svårt att hålla sig till. Alla grönsaker är tillåtna, rotfrukter kanske i lite mindre mängd och potatis ytterst sällan. Tänk att du ska vänja dig vid ett sätt att äta framöver. Ett sätt som du trivs med.
SvaraRadera