onsdag 26 oktober 2011

Jättegod fisk!


I går när mamma och pappa var här åt vi god torsk med pestotäcke. I dag hade jag turen att få äta rester. På en bädd av rucola la jag den uppvärmda fisken. Till det lättkokta morötter, också dessa från i går.

torskfilé
pesto: 2 dl rucola, en näva färsk basilika, 50-70 g rostad pinjenötter, 1/2 dl olivolja, en eller två vitlöksklyftor, lite pressad citron, lite salt och peppar. Mixa rucola, basilika, pinjenötter, citron och olivolja. Bred peston på fisken och ställ in i ugn 20 minuter på 150°. Lite olja i botten på formen gör att det blir en god "sås". Servera med sallad och om du vill lättkokta morötter. Mamma och pappa fick även ris! 

Härlig läsning!

Det är på gång.http://www.sydsvenskan.se/vetenskap/halsa/article1565579/Socker-okar-risk-for-hjartsjukdomar.html

tisdag 25 oktober 2011

Mumma!


Har man lite lax över så smakar det mumma tillsammans med stekt halloumi och stekt gul lök. Gud vad jag har snöat in på stekt lök. Min söta granne Ria är snart 94 och hon älskar också lök. Hon äter minst en lök om dagen har hon sagt, och det verkar ju bra för ett långt liv. 

I dag ska jag börja skissa på mina menyer till catering. Dessutom är det dags att börja förbereda föreläsningar som jag ska sälja nästa år. Nu när boken är på väg till tryck!

onsdag 19 oktober 2011

Omlottätning

Mina luncher blir ibland någon slags omlotträtter. Det innebär att jag till exempel gör ett blomkålsmos en dag. Detta räcker till en portion till mig, en matlåda till maken och sedan till lunch dagen efter. Den ena dagen kanske jag har gjort köttfärsbiffar till middag och sedan blir det över av det. Det kan jag äta ena dagen med blomkålsmos och nästa dag till exempel med frästa grönsaker. Blomkålsmoset får kanske dagen efter sällskap av en stekt laxbit, som i sin tur en annan dag får sällskap av frästa grönsaker. På så sätt blir det variation men mindre arbete!




måndag 17 oktober 2011

Minne från fredagen!


Ja, det var en god lunch jag bjöd mig själv på i fredags! Lax stekt i rapsolja och smör och sallad med en massa gott. Avokado, ugnsbakad zucchini och blomkål som jag hade kvar i kylen och värmde lite lätt, rödlök, tomat, färska fikon och chèvre.

Jag hade dessutom varit på en yogalektion så den här dagen kändes mycket hälsosam! Fler bilder kommer snart.

fredag 7 oktober 2011

Sluttampen ...

... på nya boken är det nu, så därför lite ovanligt glest på bloggen. Hoppas att ni har överseende! Snart ska nya boken på tryck och det är sista finslipningen med recept och utseendet på bilderna.

Mat blir det ju ändå här i mitt kök och emellanåt tar jag en bild. Som sedan tyvärr blir liggande på datorn. Här kommer en liten kavalkad!


Skivad karre med stekt lök och stekt halloumi. Det går bra att steka löken och osten samtidigt om du har en stor stekpanna. Till det en paprikainläggning med lite sting.


Karren gjorde jag på låg värme i ugnen. 100° ungefär i 3-4 timmar. Kolla så att den är genomstekt för det beror naturligtvis på storlek på köttbiten och exakt temperatur på ugnen. Rivet apelsinskal, rödlök, vitlök i ett foliepaket. Det blev saftigt och gott.


Förra fredagens lyxrätt. Entrecote med hemmagjord bearnaisesås och lättkokt sparris från Peru. Inte närodlat men eftersom jag bott tre år i Peru gillar jag känslan att äta något som är odlat där. ;-)


Stekt lax under ett täcke av fräst paprika och lök. Jag har dille på stekt lök för tillfället! Smulad fetaost, lite basilika och den starka paprikaröran som snart är slut! 

Hoppas att ni alla får en härlig helg!