fredag 26 augusti 2011

Ny fetare yoghurt


Perfekt till efterrätt till helgen eller en liten klick till frukostpannkakan. Lindahl har den på min ICA Supermarket, annars kan du säkert fråga efter den. 5 dl.

Fredag!


Fredag morgon och det blir fotografering i dag med. Började dagen tidigt med kokospannkakor. La ca 1 msk kokosmjöl i en skål. Hällde på knappt en dl kokosmjölk och knäckte i ett ägg. Vispade ihop till en jämn smet och stekte i gott om smör. Det blev 2 1/2 pannkaka. En klick 17-procentig yoghurt, kanel och paranötter.

Nu en morgonpromenad!

Ha en fin helg alla!

torsdag 25 augusti 2011

Snabb lunch


I dag ska jag förbereda fotograferingen i morgon. Då är det dags att göra julmat för Matmagasinet. Tänk vad tiden går! Så nu till lunch åt jag mandelmacka (1 ägg + 3/4 dl mandelmjöl + nypa salt, vispa ihop och låt gå i 2 minuter på 750 w i mikro). Men god skinka och avokado.

Miniefterrätt: köpte yoghurten som är med 17 % fett. SÅ god. Men eftersom jag inte vill äta för mycket mjölkprodukter så blev portionen bara ett par matskedar. En nypa vaniljpulver på det och jag var nöjd!

Minns en härlig helg


Nu regnar det kraftigt så jag passar på att tänka på den soliga och fina helgen vi hade hos goda vänner vid Vombsjön här i Skåne. Det var vackert vid sjön när vi tog en promenad och mer än ett dygn med trevligt sällskap. Barnen badade, hoppas att det inte är sista badet utomhus i år.

Goooooood present!


Gillade KostvägenFacebook och blev nummer 500. Fick en finfin smaskighet på posten igår. Det är inte vanligt att jag gillar choklad som har högre kakaohalt än 70 %, men den här var riktigt fin! Krämig, rund och god.

onsdag 24 augusti 2011

Snabb "macka"


När du inte är sugen på omelett!

Vispa ihop ett ägg med ca en halv dl malen mandel/mandelmjöl. En nypa salt och sedan kanske lite smör eller olja. In i mikro på ca 750 w. 2 minuter, klart. Lägg på bregott och vilket pålägg du vill (utom sådant som är sött förståss!).

Allt möjligt

Nu är det ju svamptider och det är så gott med svamp tycker jag. I helgen hittade vi lite när vi var hos kompisar som har sommarställe i Vomb. Det är ju ett svampår så det gäller att passa på.



Köttfärssås med smörstekt svamp (även om jag tycker det mest ser ut som använda snuspåsar! :-)) och rödkålssallad.



Kyckinggryta med curry och gurkmeja + crème fraiche och en stor portion misunisallad. Den liknar rucola men var lite tåligare att odla.



Färgglad omelett med rödkål, lök och zucchini. Egna gurkor.



Snabb tunn omelett med svamp, zucchini och grädde.

torsdag 18 augusti 2011

Bra början på dagen




Gick upp halv 6 i dag. Ska försöka hålla den tiden nu när skolan börjat. Då hinner jag ha en stund för mig själv innan Tora ska väckas. I dag började jag dagen med 4 skivor ost med en klick smör i varje. En kopp kaffe och morgontidningen. När Tora gått iväg till skolan tog jag en 45 minuters promenad. Har börjat ladda upp sommarpratare som jag kan lyssna på under mina morgonturer. Det gör det hela mycket roligare! Måste nog ha mina solglasögon med mig för ibland är det ju känslosamt och ögonen tåras. Detta gällde när jag lyssnade på Cecilia Fors, som ju annars är en sann humorist. I dag var det Johan Wester men han hade inget tårdrypande att säga, bara roligt och fascinerande.

Väl tillbaka gjorde jag tre omelettrullar. Jag vispar ihop 3 ägg med lite salt och peppar. Steker i smör i tre omgångar. Jag la två ostskivor på varje och en skiva rökt skinka. Till det ett par skivor vår hemodlade på zucchini. Oj vad jag blev mätt! Nu kan jag nog inte äta på ett tag.

I går kväll blev det kokta grönsaker, majonnäs och en köttrik korv. Härligt när man har odlat egna ärtor, rödbetor och gurkor!

I dag började min lilla sparv i mellanstadiet! Tänk vad tiden går!

tisdag 16 augusti 2011

Mmmmmm ...


Nötfärsbiffar och sedan en rödkålssallad med chèvre, rödkål, rödlök, olja, vinäger, salt och peppar, lite basilika och sedan två tomater.

måndag 15 augusti 2011

Lite bilder från helgen




På mat så klart!

Vädret har varit regnigt i helgen. Kanske inte hela tiden även om det känns så. Vi hade funderingar på att åka till Landskrona och titta på bl.a. Timbuktu men eftersom det var utomhus och det regnade nästan hela dagen så fick det vara. Istället blev det film hemma på bioduken (Adams äpplen, en dansk från 2005, JÄTTEBRA!) med lite vitt vin, räkor, zucchinigratäng med chévretäcke, oliver och lite annat smått och gott.

På söndagen var vi bjudna på brunch hos ett par matglada grannar. Det var hyfsat lätt att koncentrera sig på kött, sallad, inlagd paprika, oliver. Dock slank det ner lite ädelost- och päronpaj och ett litet knyte med filodeg och ost. Eftersom familjen delvis har rätter i Serbien så bjöd de på hemlagad baklava. Sött men samtidigt bra med alla nötter förstås! Jag avstod de vanliga kakorna även om de också var hemlagade. Kändes ok eftersom jag inte åt så mycket av det söta och det som innehöll mjöl.

Frukosten på lördagen var lyxig med färska hallon och blåbär. Plättarna är med mandelmjöl, en knapp dl till 2 ägg. I morse blev det en omelett med ost + en morot. Den tredje rätten är en portion köttfärssås (gjord på hjortfärs, brukar finnas i frysdisken). Till det rödkål, mangold, basilika, rostade frön, lite oliver och en bit pekorinoost.

torsdag 11 augusti 2011

Zucchinidille



Våra egenodlade zucchinis sväller groteskt på kolonilotten. Å andra sidan är de tacksamma eftersom man bara behöver skölja av dem och sedan riva eller skiva. Andra grödor har så mycket mer förarbete innan man kan börja med själva tillagningen. Samtidigt blir jag medveten hur långt det är numera mellan jord och bord. Allt vi köper i affären är så rentvättat, välansat och välpaketerat. Ibland blir jag lite trött av att stå och pilla mig igenom ett berg av mangold eller knipsa bönor. Men samtidigt uppvägs det av glädjen över att få äta grönsaker som är obesprutade och näst intill gratis. Om vi bortser från arbetet som lagts ner ... men det är nog likställt med terapi och då tjänar man ju in de pengarna också!

Nu till maten! Riven zucchini som jag fräser i olivolja är min senaste last. Salt och peppar och kanske lite citron. Ena gången åt jag stekt ägg och stekt halloumi till + lax och en lite starkare ajvar som jag fått av en granne. De är från Serbien har gjort den själva. Andra gången blev det också halloumi och dessutom lättkokta morötter. Så gott!

tisdag 9 augusti 2011

Kokosplättar och blåbär


Vispade ihop 3 ägg med ca 1 msk kokosmjöl. Stekte i kokosfett och föste ihop till små plättar. Vände och stekte dem färdiga. Serverade med blåbär. Gott och nyttigt!

Fortsättning på gårdagen



Höll stilen hela dagen i går. Eftermiddagen kröntes av en kopp te med en rejäl klick kokosfett (vigine med kokossmaken kvar) och en skål blandade nötter. Osaltade. Mättade bra fram till middagen då det blev stekt kyckling, fräst zucchini och rödkålssallad. Det blev lite ostbitar och ytterligare en kopp te (utan fett) på kvällen. Försöker undvika crème fraiche och grädde ett tag framöver så idag måste jag köpa lite kokosmjölk och olika ostar för att få upp fetthalten. Ska också ta fram några ägg för att kunna vispa ihop en majonnäs när det behövs.

måndag 8 augusti 2011

Hårda bandage!



Fick lite skrämselhicka när jag ställde mig på vågen i morse. Suck att jag ska ha så lätt för att lägga på mig. Sommaren är ganska kämpig vad det gäller vikten tycker jag, med alla träffar, grillmiddagar och småresor. Vad är då mitt största problem, vad äter jag som jag inte borde? Jag tror att det har blivit lite för många avsteg från lågkolhydrat + lite mycket vin + för lite motion eller rörelse överhuvudtaget. Samtidigt känner jag att kanske är det också åldern som börjar ta ut sin rätt. Jag fyllde ju 45 på midsommarafton och tycker nog att kroppen beter sig lite annorlunda. Mer extrakilon av sådant som jag inte reagerade så mycket på innan. Dags att tänka om och vara lite mer sträng!!!

Till lunch blev det jordärtskockssoppa med kokosmjölk. Hans har odlat själv så jag skalade, kokade, mixade med kokosmjölk, blandade ner salt, peppar, lite vinäger, pressad citron. Vid servering tog jag lite torkad dill på och lite dillfrön. Jordärtskocka innehåller visserligen 14 % kolhydrater men eftersom det ofta är en liten mängd vi får i oss i en portion soppa så må det vara hänt. Till det hade jag gjort små biffar (nötfärs, några matskedar olja, riven vitlök, salt och peppar) och en sallad med zucchini och rödkål. Till det dressing och lite rostade frön.

I dag blir det lite motion eftersom vi passar en hund.