fredag 29 juli 2011

Hafsig röra ...


... med lite kokosmjöl och mandelmjöl i äggsmeten. Sedan steker jag smeten i kokosolja och rör runt. Smakar ju likadant som perfekt runda plättar! Gott med mixade hallon till. Det blev över när vi hade gäster senast!

torsdag 28 juli 2011

Lite te


i en vacker kopp. Och ett gäng mandlar. Det är allt man behöver tycker jag för att trivas sådär mellan frukost och lunch!

Ska du äta det där till middag?


Frågade dottern. Och det tycker jag går alldeles utmärkt. Lite kokta morötter och kokta haricot verts. Egenodlade dessutom. Några skivor salami av olika sort, lite fetaost, riven parmesanost och sedan en klick hemgjord majonnäs.

tisdag 19 juli 2011

Kan du plocka lite mangold?


Jo tack, det blev den här stora platslådan fylld! Och det finns mera. Har fräst och ätit hemma och tagit med till vänner. Det krymper otroligt mycket, så väl på tallriken så är det inte några mängder. Känns nyttigt! Så mycket goda näringsämnen, mineraler och vitaminer.

En dag gjorde jag en soppa. Fräste tillsammans med en hackad lök, hällde i lite grädde, spädde med lite vatten, mixade med mixerstav och smakade av med salt, peppar och citronsaft. Spädde till önskad konsistens. Det var jättegott!

Zucchini, zucchini, zucchini


Det gäller att hinna före mördarsniglarna, så vi brukar ta dem ganska späda. Kanske vågar vi vänta lite längre med dem som kommer senare. Jag skivar dem och fräser dem i olivolja, salt och peppar och sedan ska de helst serveras varma. Ljuvligt gott! De små vita blommorna som ligger på är lök som gått i blom. Också gott och framför allt vackert!

Mycket skörd!


Det är hur mycket som helst som är på gång att skördas nu på vår kolonilott! Härligt!

Återkommer snart med lite recept!

måndag 11 juli 2011

Både snabbt och långsamt


En lunch med både snabba lösningar och betydligt långsammare. Frysta köttbullar är enkelt att ta till och ofta innehåller de färre tillsatser än "färska". Är de ekologiska brukar det innebära ännu lite bättre råvaror. Ska erkänna att jag helst gör egna köttbullar, men det är inte alltid tiden räcker till. God ost som blivit över sedan festhelgen, lite fetaost och sedan den mer långsamt fixade maten. Salladen och potatisen som växt på kolonin under de senaste månaderna, det är ingen snabbmat precis. När man väl har plockat upp den och fått hem den så går den dock ganska fort att tillreda.

Jag brukar inte äta så mycket potatis, men nu när det är säsong med nypotatis brukar det bli ett par då och då. Och skulle du smaka en del av de sorter vi har på kolonin så skulle du förstå. En klar delikatess. Sedan kan jag lätt avstå resten av året.

Bästa frukosten


Detta är min bästa frukost vad gäller mättnad och känsla av välbefinnande. En god omelett med lite ost emellan, någon god skinka, lite grönsaker och så kaffe till det.

Nu har skördetiden satt igång!


På vår kolonilott, som mannen sköter med bravur, börjar det nu bli alltmer moget i raderna. Mangold, spenat, zucchini, sallad, blommor och potatis. Senare lär det bli mer zucchini, förhoppningsvis mer gröna bönor, gurka, tomater, morötter, rödbetor, jordärstkockor m.m.

lördag 2 juli 2011

Varmrökt lax ...


... en kokt rödbeta och två små milda chèvrebitar. Vad mer behöver man?

Kalla biffar ...


... är faktiskt gott! Dessa var grillade och gjorda av kalvfärs. Vitlök som krydda och till det grönsaker och en klick tsatsiki.

fredag 1 juli 2011

Äntligen lite tid!

Efter många veckors intensivt fotograferande till nya boken, avslutning i dotterns skola med tillhörande jippon, midsommar och min egen födelsedag (som i år inföll på samma dag. 45 år och 37 gäster) så har jag äntligen landat lite. I dag fyller visserligen mannen år och i morgon är det stor fest för en annan kompis där jag ska hjälpa till med maten, men en stund för uppdatering har jag nu fått till. Midsommar och dagarna där omkring bjöd på frivillig kolhydratfrossa, men denna vecka har jag ätit bra och sunt. Det har resulterat i -3,5 kilo på 4 dagar men nu lär det kanske gå lite långsammare med de resterande 3-4 som jag tänkte skaka av mig innan hösten! Ska köpa nya joggingskor och ge mig ut på lite lätta rundor. Dessutom ska jag passa på att dansa när tillfälle ges.

Så här såg kakbuffén ut på midsommar. Min familj och mina vänner hade bakat en massa gott och onyttigt!


Byter man sedan till denna mat så rasar kilona!