måndag 30 maj 2011

Ska nog ta en LCHF-macka till kaffet


Dock blir det ingen salami till. Och det räcker nog med en.

Kära nån mina vänner ...






... vad tiden går fort!
Här kommer några bilder från en trevlig middag hos Ing-Marie och Anders. Anders grillade fläskkarré. Ing-Marie gjorde en god sallad med fetaost och vattenmelon och rostade mandlar (med citron och svartpeppar). Jag gjorde vitkålssallad, en ljummen potatissallad för den som äter det. Med dill och vinägrett. Även en sås på crème fraiche och sambal oelek. På Soldattorpets Mejeri hade vi köpt två goda ostar. Mums.

Vi inledde också med att dricka rosa bubbel (Rotary) och sedan blev det rött vin. En lyckad kväll som avslutades med chokladkaka.

fredag 20 maj 2011

Mums!

Mer prat om mjölkprodukter


Fick en kommentar av Kix.

Har aldrig riktigt tänkt på att just mjölkprodukterna gör att man inte går ner. Jag har nyligen slutat med mjölk i kaffet (Jag drack mjölk med kaffe, inte tvärtom), mest för laktosens skull. Men jag äter grekisk yoghurt med keso och hallon till frukost.
Förr åt jag sojayoghurt och det är helt OK. Ska kanske testa att byta ut det, då. När jag har ätit upp det jag köpte igår... :)

Tack för tipset!

Hej Kix!
Här kommer lite mer tankar om mjölkprodukter.

Min kropp funkade visst så i alla fall, eftersom jag gick ner utan att egentligen tycka att jag åt mindre. Kanske avstod jag från en del kalorier, ofta då "tomma" kalorier som jag emellanåt tackar ja till (då menar jag glass eller mjölkbaserade efterrätter. Något man ju inte ska äta i alla fall, men det kan som ni vet hända även den bästa!).

Sedan får man väl avgöra om det är värt det. Mozzarella är ju gott, och egentligen inte onyttigt. Mina överflödskilon är inte ohälsosamma, det är bara jag som inte trivs. Samtidigt kan man ju inte veta om kroppen säger en något, typ, "kolla, det är detta du ska äta". I mitt fall då grönsaker, lite frukt, fisk, skaldjur, kött, kyckling, ägg, massa grönsaker som sagt och till och med ärtor och lite rotfrukter. Avokado, smör, kokosfett, olivolja, rapsolja, nötter, frön, lite mörk choklad, lite vin. Men INTE grädde, crème fraiche, keso, kesella och yoghurt.

Så frågan är om man kan hålla denna linje, eller om det blir svårt helt praktiskt. När jag bestämde mig för att inte äta mjölkprodukter så var det för min hy. Jag hade läst att det kunde hjälpa mot acne, något som jag lider av fast jag är snart 45 år. Det funkade bra och när jag hade det att "skylla" på så var det både lätt för mig att hålla det och lätt för andra att förstå. Nu äter jag en lätt antibiotikakur mot acnen eftersom jag tyckte att effekten av att avstå från mjölkprodukter avtog ... eller var det jag som inte var tillräckligt strikt? Har svårt att se det tyvärr.

Jag kände att det var lättare att avstå mjölkprodukter p.g.a. hyn än att säga "jag blir tjock av mjölkprodukter så jag avstår". Många har svårare att acceptera det. Egentligen mår jag bäst av att avstå även gluten. Både och ÄR jobbigt, men det borde gå. En mig närstående person blir arg av att tänka på att man inte får äta vad man vill. Jag blir arg när jag tänker på att man titt som tätt hamnar i situationer när det är så svårt att välja rätt (eller helt omöjligt) för att det inte finns bra alternativ. Hemma är det ju egentligen inte något bekymmer. Men när man är bortbjuden, ska ut och äta/fika, när man reser m.m. En ständig kamp! Men man lär sig hela tiden, kommer till insikt, i alla fall känner jag det.

Oj, det här blev långt!

Önskar er alla en härlig helg!

torsdag 19 maj 2011

Mellis


Jag är morgonmänniska. Går gärna upp tidigt, i alla fall nu på den ljusa delen av året. Vanligtvis går jag upp runt halv 6, för att ha tid till tidningen och frukost. Detta gör också att jag ofta får ett behov av mellanmål på förmiddagen, speciellt nu när jag kommit igång med mina morgonpromenader. Har kört ganska mycket med tjock grekisk yoghurt, men inser att jag inte ska äta för mycket mjölkprodukter. Egentligen. Minns för två år sedan när jag avstått från mjölkprodukter i ett halvår och för första gången faktiskt var nöjd med min vikt. Hm, det är 5 kilo upp sedan dess, och det var just dessa jag gick ner då. Det är inte lätt, men jag tror jag ska försöka vara lite mer konsekvent. Kanske bara lite ost på fredagkvällen? En chokladbit istället för gräddefterrätt?

Här gör jag ett försök med sojayoghurt. Med hallon, hackad mandel, lite kokos. Gott!

onsdag 18 maj 2011

Köttfärsröra på två sätt



I går köpte jag lite drygt ett kilo nötfärs och stekte till en köttfärssås. Kryddade med lökpulver och vitlök eftersom barn skulle äta. Än så länge får jag inte i dem stekt lök och orkar faktiskt inte höra missnöjda röster om dito. Så här är det vitlök eller lökpulver som gäller. För det mesta när jag gör tomatsås så steker jag först lök, tillsätter krossade eller helst hela tomater och sedan mixar jag med stavmixer. På så sätt får man med löken utan att det blir uppror vid matbordet. Jag har ju bara ett barn men vi har ganska ofta någon kompis på middag. Nästan alla är lika kinkiga. Men det finns undantag.

Nåväl, åter till dessa rätter. Tora har snöat in på mozzarella och vill ha det varje dag, helst ett helt paket för sig själv. - Kan du köpa 5 paket? undrade hon i går. Jag tycker också om mozzarella, så just nu äter vi det titt som tätt. Citronolja är gott på. Barnen åt i går pasta till köttfärssåsen och det som var över åt Hans och jag i dag till lunch. Då började jag med att fräsa lite lökblast (köpte färsk gul lök i knippe och blasten kan man mycket väl steka, funkar ungefär som purjolök), en röd lök och 2 grillade paprikor från en burk. Sedan la jag ner köttfärssåsen och knappt en dl crème fraiche. Gott med lite rucola till. I går hade jag bespetsat mig på lite lättkokta haricot verts men när jag kikade i frysen hade dessa försvunnit. Antagligen har jag använt dem själv, något som jag uppenbarligen glömt.

I kväll blir det högrev i en gryta, så det ska jag steka på någon gång efter 3. Tur att man jobbar hemma!

tisdag 17 maj 2011

Nu har jag lärt mig göra majonäs!


Det allra viktigaste när det gäller att lyckas med majonäsen är att allt ska ha samma temperatur. Jag låter olja och ägg ligga framme hela dagen, den här gången hade de stått framme i 3 dagar tror jag. Så nog hade de samma temperatur! Två äggulor i en skål, lite salt och ca 1 tsk vinäger. Först vispar jag detta ca en minut, så att äggulan går ihop och bli lite äggtoddyaktig. Därefter börjar processen att hälla i oljan. Först i en tunn stråle under ständigt vispande. Jag hade en elvisp, vet inte om jag pallat vispa för hand. Men det ska visst gå. När 1/2 dl är nere och allt ser bra ut, så kan man vara lite mer hetsig med oljan. Jag tog 1 1/2 dl idag sammanlagt och den blev mycket bra. Lite riven vitlök på slutet och smaka av med salt.

Till detta den sist lövbiffen och rucola. Jag tog ingen olja på salladen eftersom det var så mycket fett i resten, men några rostade solrosfrön fick det bli.

Snabbmat


Köpte lövbiff till ganska bra pris. Jag brukar titta efter bra kött till nedsatt pris och passa på då. Ofta är det en eller två dagar kvar på konsumtionstiden och speciellt nötkött klarar det alldeles utmärkt. Är lite mer tveksam till fläsk och kyckling som lättare blir dåligt om man inte hållit temperaturerna hela vägen.

Nåväl, jag skar upp köttet i strimlor, stekte det hastigt i smör med salt, peppar och vitlök. Skar upp tomater, mozzarella och la rucola i en skål. Sedan fick var och en lägga upp och hälla på olja (har en citronolja som vi är förtjusta i), salt och peppar. De två andra åt även äggnudlar, men det hoppade jag över.

lördag 14 maj 2011

Alla bilder fick inte plats




Torsdagens matlagning






I går låg min blogsajt nere hela dagen så jag kunde inte uppdatera. Frustrerande när man äntligen har tid och material. Men nu är det åter på banan visst.

I torsdags var det sista matlagningstillfället med denna vårens kurs. Det har blivit lite "hattigt" eftersom jag både har varit i London och på Bahamas. Så var det visst påsk mitt i allt också.

Vi gjorde en riktigt god sommarmiddag. Två förrätter och sedan fläskfilé med några olika tillbehör. Chokladkaka till efterrätt.

Sparris med coppa och citronsås

1 citron, skalet
50 g smör
1 1/2 dl grädde

Koka sparrisen mycket lätt, ca 2-3 minuter. Ta upp och lägg i iskallt vatten. Låt rinna av på ren handduk. Rulla sedan två skinkbitar runt varje sparris. Lägg upp på 7 små fat.

Smält smöret i en kastrull. Riv ner citronskalet och tillsätt grädden. Låt koka upp. Häll över sparrisen och servera.


Grön ärtsoppa

4 portioner (idag blir det 7 mindre)
1 gul lök
1 msk smör
500 g frysta små gröna ärtor
5 dl vatten + buljongpulver
1 dl vispgrädde
1 dl mineralvatten och ev. lite torrt vin eller liknande.
Salt och nymalen svartpeppar

Skala och finhacka löken. Ta bort det yttersta lagret på löken som såhär på våren brukar vara lite segt. Fräs löken mjuk utan att den tar färg i smöret.

Koka upp buljongen och tillsätt till den frästa löken. Tillsätt ärtorna och låt koka upp. Mixa soppan slät och fin. Tillsätt grädden och låt soppan koka upp igen. Häll i mineralvatten och smaka av med salt och peppar.


Till servering:
fröfras

100 g sötmandel
1 dl sesamfrön utan skal
1 dl solrosfrön
0,5 dl hela linfrön
0,5 tsk salt
0,5 dl rapsolja
2 dl vatten

Sätt ugnen på 150 grader. Mal mandeln i mandelkvarn eller i matberedare med fin rivskiva monterad. Blanda det torra och häll i det blöta. Låt svälla medan ugnen blir varm. Platta ut degen på en bakplåt med bakpapper. Degen ska vara tunnt och jämnt utplattad. Låt stå i ugnen ca 1 timme. Låt torka och bryt bitar.


Aioli

1 citron
salt och peppar
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
2 dl rapsolja
pressad vitlök

Alla ingredienser ska vara rumstempererade.
Häll saften från citronen, salt och peppar i en skål. Slå i äggulor och blanda med senap. Pressa ner vitlök.

Tillsätt oljan droppvis under vispning med elvisp.

Vitlöksspäckad och
citronklappad fläskfilé

fläskfilé
ett antal vitlöksklyftor
rivet skal av tvättade citroner
3 msk olivolja
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Skär vitlöken i skivor, inte för tunna, och riv skalet av citronen. Skär små fickor i filén där du stoppar in vitrlöksbitarna. Blanda det rivna citronskalet med olivolja och salt och peppar. Klappa in blandningen runt filéerna och lägg dem i en ugnsfast form.

Stek i ugnen till den är genomstekt. Har du ugnstermometer så kan det vara lagom till ca 60° för ljust rosa och 65° för totalt genomstekt. Skär i skivor för servering. Dekorera med persilja.

Kokta grönsaker

Här kan man ta i princip alla primörer som finns och som man gillar. Koka dem var för sig, jag brukar dela löken och låta lite av det gröna på moroten sitta kvar. Också gott med rödbetor, sparris, brocolli m.m.

Håll koll med stickan så att de inte blir överkokta. Lägg upp på vackert fat.


Vitkålssallad

Blev så sugen på den färska vitkålen. Skiva tunt och blanda med olivolja, vinäger, salt och peppar. Rosta pumpa- och vattenmelonkärnor och strö över innan servering.


Örtsås

Lika delar crème fraiche och tjock yoghurt blandas varsamt med hackad basilika och hackad dill. Smaka av med salt och peppar. Gott med fint fint hackad rödlök också.

Jordgubbssalsa till huvudrätt

1 l jordgubbar
1 gurka
1 knippa gräslök
salladslök (hittade röd liten, ta 5 st)
lite chilipulver
3 msk olivolja
2 msk vit vinäger
salt och nymalen svartpeppar

Skär jordgubbarna i små bitar. Skala gurkan och skär i små bitar. Skär gräslök och salladslök i tunna skivor. Blanda samman alla ingredienser och låt stå att dra.


Chokladtårta

smör och kokosflingor till formen
250 g mörk choklad
150 g smör
5 ägg
1 tsk vaniljpulver

Sätt ugnen på 160°. Smörj en springform, ca 25 cm i diameter, isolerad i botten med smörpapper. ”Bröa” med kokosflingor. Hacka chokladen och lägg den i en kastrull tillsammand med smöret. Värm försiktigt och rör hela tiden. Låt svalna lite. Dela äggen och vispa äggulorna lite med vaniljpulvret. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Rör samman chokladsmeten först med äggulesmeten och sedan med äggviteskummet.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 35 minuter. Låt svalna i sin form.

Servera med
Hallon mixade och blandade med sukrin till lagom sötma


Att prova hemma till tårtan:

1/2 dl vispgrädde
75 g choklad

Koka upp grädden och blanda ner hackad choklad. Bred ut över kakan som gärna ska vara kylskåpskall.

tisdag 10 maj 2011

Ny bild


Så här glad och nöjd är man om man är på Bahamas. Jag känner mig i och för sig ganska nöjd nu också, fast jag är hemma. Skönt att komma in i sina vanliga rutiner. Skönt att ha gått ner 2,5 av det 4 kilona i alla fall. I dag tog jag min morgonpromenad och det var välkommet för den stela kroppen. Hoppas att det blir början till en vana, det där att röra på sig!

lördag 7 maj 2011

Varianter på temat




I går började jag om efter semestern. Ägg, skinka, grönsaker, tjock yoghurt. På kvällen var jag ensam vid maten och då kalasade jag på en bit buffelmozzarella, några skivor coppa (italienskt griskött som smälter i munnen), tomat, haricot verts och oliver. Lite rödlök, citronolja, salt och peppar. Ett par bitar 70-procentig choklad.

I dag när jag vaknade hade jag gått ner 1,5 kilo. Skönt. Känner mig fortfarande pluffsig och det är ju 2,5 kilo kvar. De går inte lika lätt det vet jag, men å andra sidan lider jag inte av det jag äter, snarare tvärtom. Njuter!

Trevlig lördagkväll önskar jag er!

fredag 6 maj 2011

Tillbaka i verkligheten!






Ja, det har varit tyst härifrån ett tag. Men nu är jag åter på plats. Min tystnad har berott på en utlandsresa, och eftersom den var av överraskningskaraktär så kunde jag inte tala om det innan. Min svåger fyllde 40 i söndags och firade detta på Bahamas. Vi bestämde oss för att åka efter och överraska. Hans sambo, som har hälften av sina rötter där, ordnade så att vi fick bo hos hennes faster. Mina svärföräldrar var också med och svägerskans mamma med sambo. Så vi var ett stort gäng som njöt av livet och fick tillfälle att uppleva både strand, hav, vattenland på lyxhotellet Atlantis och mysiga middagar med svägerskans stora gästfria släkt.

Jag har under denna vecka lyckats gå upp 4 kilo i vikt! Tänk att man ska bli tvingad att dricka öl, äta chips, rostat bröd, glass m.m. dagarna i ända. Inte får man röra på sig heller utan man måste ligga på en handduk under en palm och titta ut över turkosblått vatten! Vad ska man göra liksom?

Nåväl, nu är det "andra bullar" som gäller! Ägg, grönsaker och allt nyttigt man kan tänka sig! Mer motion och INGEN öl! Jag har haft en underbar vecka och njutit av livet. Nu ska det också bli fler blogginlägg här.

Må så gott!