torsdag 27 januari 2011

Dagens!


Förmiddagsfika. Två skivor bireost med lite zucchini. En liten skål keso med cashewnötter och lite kanel.


Lunchen blev en variant på köttfärsröran eftersom jag gjorde så mycket. Började med att steka lök och rödkål och lite zucchini i en stor stekpanna. Sedan hällde jag i den färdiga köttfärsen. En avokado till det, med salt och citron.

Hög tid att uppdatera!

I fredags åkte vi till Stockholm, och jag har precis hämtat mig! Nädå, men lite åt det hållet. Jag bloggar aldrig när jag är borta, den tekniken har jag inte tagit till mig. Är glad att jag kan uppdatera lite på Facebook på bortaplan. Förutom när jag glömmer logga ut från mitt konto på svågerns dator och han fyller i pubertala kommentarer i min statusrad. Ojoj!

Nu är jag tillbaka i vanliga vanor, mer protein, mer fett och mindre kolhydrater. Det är obeskrivligt lätt att hamna i smörgåsträsket när man är på resande fot, i alla fall för mig. Och jag gillar inte att vara där.

Dessutom har jag börjat träna på gym. Det är än så länge roligt, och dessutom skönt att kunna promenera/jogga på löpband så länge det är kallt och isigt ute. Vi har blivit av med all snö nästan, men kallt är det just nu.


I går blev det köttfärsröra med stekt ägg och rucola. Lite rostade solrosfrön på det.

onsdag 19 januari 2011

Lunch, mums!


En halv rödlök och lite zucchini fräses långsamt, sedan 3 ihopvispade ägg med lite salt och peppar. När den var nästan färdig hyvlade jag över några skivor ost. Upp på tallriken och sedan rucola och lite solrosfrön.

Återigen min kamera


I går till lunch lyxade jag till det med en enkel biff. Stekt snabbt med salt och peppar. Rucola, avokado, bea, ja, det ser nästan lite tjatigt ut så i dag får jag nog hitta på något nytt! På kvällen åt vi gryta. Billig högrev och det blev så gott. Mört och fint efter 2 1/2 timme på spisen. Till det grönsaker och rött ris. Ingen bild dock!

Hans mat minus potatis


Hans bild blev naturligtvis mycket snyggare än min. Än en gång funderar jag starkt på att gå över till hans kamera och ge er lite mer skönhet. Får se om energin räcker.

Måndag kväll åt vi gravad lax. Tora var hos en kompis och åt så vi kunde välja lite mer vuxna smaker. Jag fräste en stor gul lök som jag skurit i tunna klyftor i smör och olivolja. Även paprika och zucchini. Sedan blandade jag i lite paprikapesto som var kvar i en burk. Lite extra kryddor efter smak. Rucola och 1/4 avokado. Man ser grönsaksröran lite dåligt, och ni måste absolut bortse från potatisklyftorna (rester från helgen) som Hans åt! ;-)

måndag 17 januari 2011

Lunch måndag i januari


Ingen idé att deppa när man får äta så här god lunch. I går hade vi blandfärsbiffar och det blev lite över. Till det sallad, avokado, lite gurka och en klick bea.

Förmiddagskaffe


Nu ser det ut som ett jättefat det här tycker jag. Men faktum är att det är 3 ggr 6 cm ungefär. Det är två gurkskivor, en bit camembert, en ruta choklad 70 % och några valnötter. Det höll jag mig mätt på länge.

fredag 14 januari 2011

Senaste numret av Matmagasinet ute nu


Och på omslaget har vi Tora. Inne i tidningen en massa annat trevligt.

torsdag 13 januari 2011

Vinner inte på sitt utseende


Men gott och enkelt. Kanske inte heller superhälsosamt med bacon, men eftersom jag äter det ca en gång i månaden så får det passera. Jag gjorde äggröra, 3 ägg, salt och peppar + olivolja, i en stekpanna och stekte bacon i en annan. Fiskade upp baconen och la dem med äggröran på tallriken och sedan en näve rucola till det. Hoppade dressing på rucolan eftersom det var mycket energi i resten. Och det smakade toppen.

onsdag 12 januari 2011

Jag fick ju vänta ...


... 6-7 minuter på att äggen skulle bli färdiga. Men under tiden hann jag lägga upp laxen, skiva en halv avokado, lägga upp lite av den färdiga vitkålssalladen som jag hade i kylen, lite rucola, lite majonäs och wasabi.
Jag fick ett meddelande igår:

åh vad härligt med en proffsig GI-blogg!
Ja startade helhjärtat med GI-program igår. Har boken "6 kilo på 6 veckor" som jag ska följa slaviskt. jag är inte den som ger upp eller ger vika för frestelser, lyckades sluta röka för 1,5 år sedan, klarade jag det ska jag nog klara det här med. Jag är inte orolig över om jag kommer "klara" att hålla mig borta från socker och kolhydrater,tvärtom, jag välkomnar en ny livstil. Jag tränar 3-5 gånger/vecka på friskis sedan ett år tillbaka, men slutade med hormonellt p-medel i sommras och har samlat på mig extrakilon sedan dess..
Jag har bara ett problem med GI: jag är vegetarian.. Jag har börjat äta fisk och skaldjur sedan nån månad för att vänja mig och enkom för att kunna följa GI bättre..men hur gör jag med resten? Hur är det med Quorn och soja-produkter? Lågt GI? är det likvärdigt? har du tips på bok/hemsida med recept som är vego?

Nu ska jag gosa ner mig och samla recept från din sida iaf!

//LInnea

Mitt svar:

Hej Linnea!
Grattis till ditt beslut om att äta bättre mat!
Du kan absolut använda quorn istället för kyckling och kött. Sojaprodukterna ska också funka så länge de inte är panerade eller på något annat sätt innehåller för mycket kolhydrater. Jag hoppas att du äter bönor och linser, på det sättet får du i dig protein. Ägg är jättebra om du kan äta också! Och när det gäller fisk så är det bra om du ser till att få i dig de feta fiskarna, lax, sill, makrill, sardiner.
Kolla gärna in min senaste bok: Fina feta fiskar.
Lycka till!

tisdag 11 januari 2011

A la minute!


Snabbt vispade jag ihop 2 ägg. Salt och peppar och så i stekpanna med varm rapsolja. Två skivor ost när den började se färdig ut. På tallriken en riven morot, lite strimlad rödkål, lite dressing på det. Några oliver och fyra skivor kokt skinka. Sa jag snabbt? Dessutom gott!

Ett litet mellanmål


Efter en promenad var det dags för ett mellanmål. Hade lite tjock yoghurt hemma så jag la det i en skål tillsammans med 4 valnötter i bitar och kanske 8 hasselnötter. Lite kanel ovanpå och en kopp kaffe. Gott och mättande trots att det var en liten portion.

måndag 10 januari 2011

Suddig middag


Sugen på köttfärsbiff. Mums, med salt, peppar, lökpulver, lite sojagrädde och en liten matsked havrekli. Till detta tsatsiki, rucolasallad, oliver, morotsstavar, paprikastavar. Nu är det ju mörkt på kvällen så ljuset gjorde det hela lite suddigt. Men gott!

Sopplunch


Lite kylskåpsrensning. Till två personer gick det åt 4 små morötter, en broccolibukett, en röd lök, en potatis. Lite fint buljonpulver, ekologiskt, som jag fått av en kompis. Lite crème fraiche och lite sojagrädde. Sedan var det färdigt och gott. Tog två finncrisp med smör och ost. Krasse ovanpå.

fredag 7 januari 2011

Gårdagens


Köpte en julskinka nu efter jul. Den kostar 22 kronor kilot så jag kunde inte låta bli. Fryst var den och när den tinade kändes den lite vattning. Ja, ingen hit precis. I går åt jag detta till lunch. Men i kväll planerar jag att göra en sås på den och så äter jag sallad till och de andra får dessutom pasta. Hoppas att skinkan passar bättre till det.

Lättsam fredag


Går omkring och plockar, packar upp, tvättar, städar. Men lite lagom långsamt. Har fortfarande ont i svansen, så det blir inga häftiga rörelser.

Till lunch åt vi omelett med stekt rödlök. Till det rucola och kokt sparris. Dressing på salladen.

torsdag 6 januari 2011

Tillbaka till bra vanor


Stekt lax, rucola, gurka och en färdig sås från Druvan.

Lite bilder från vintersemestern


Vackert väder nästan hela tiden. Bra temperaturer, ca 7 minusgrader och nästan ingen vind. Kunde nog inte bli bättre helt enkelt.

alt=""id="BLOGGER_PHOTO_ID_5559005159524586066" />
Tora lärde sig snabbt och åkte gärna utan stavar.


Eftersom jag bodde i Lima Peru under tre år på 70-talet tyckte jag att det var himla kul att få bo i Lima Dalarna ett par dagar. Naturligtvis måste detta förevigas.

Ny dag – omstart

Lite bättre i min svansskada. De säger att svanskotan kan ta lång tid att läka, så vi får se hur det går. Promenader hoppas jag snart komma igång med. Idag är det visserligen snöstorm, men inte så kallt.

Frukost med en mosad banan + 3 ägg. Lite kokosflingor, allt blandas och steks i en klick smör. Svart kaffe och ett stort glas vatten.

I dag ska jag försöka kombinera text och recept till Matmagasinet med att Tora har en kompis här för lek. Det ska nog gå bra eftersom de är så pass stora. Håll tummarna!

onsdag 5 januari 2011

Gott nytt år ...

... och snart ska det bli bättring på denna blogg!

Har varit mycket kring jul, som för alla. Mycket snö, lite väl mycket för min smak. I alla fall vad det gäller snö här i Skåne. Några dagar innan nyår körde vi uppåt landet. Först till Vänersborg för att övernatta hos min kusin Ulf. Dagen efter vidare mot Dalarna och Kläppen. Där firade vi nyår med vänner. Vi var 7 familjer, sammanlagt 14 vuxna och 14 barn. Vi bodde på pensionat så jag behövde inte laga mat på flera dagar. Ganska skönt faktiskt.

På dagarna var vi i backen. Jag har inte åkt slalom sedan jag provade 3 dagar i Österrike ganska exakt 30 år sedan. Det var en skräckupplevelse då, men nu var det riktigt roligt. Jag har mycket mer koll på min kropp nu, är mer vältränad och vågar mer. Hade en timmes privatlektion och sedan åkte jag galant i gröna backar. Tog mig också ner för en blå backe, dock med hjärtklappning och lite darriga ben.

Sista dagen slog jag svanskotan när jag skulle stiga av sittliften. Jag fastnade i Toras skidor, benen fortsatte framåt och dessutom i en konstig vinkel. Plötsligt gled jag av sittliften och eftersom jag inte hunnit resa på mig så smällde min rumpa rakt ner i det ganska hårda underlaget. Rakt på svanskotan. Det är 3 dagar sedan nu och jag har fortfarande rejält ont. Bilfärden hem var ingen höjdare men det gick. I Göteborg gjorde vi ett stopp och sov över hos Cecilia och Tomas.

Nu är vi hemma igen och idag har vi firat Hanna. Svärmor Hanna Inger, syster Hanna och så Tora Hanna Margareta. I morgon är det dags att stryka socker och de flesta kolhydrater ur menyn. Ska bli ganska skönt!

PS. Min svanskoteskada var dock en bagatell om man jämför med en pappa i sällskapet som trillade så illa att han bröt lårbenshalsen. Färd med sjuktransport till SÖS via Sälen och operation i Mora. DS