torsdag 25 november 2010

Mer protein håller kilona i schack

Detta stod i vår tidning i dag. Känns bra!

Det är lätt att tappa kilon. Betydligt svårare är att undvika att plocka på sig dem igen. Men den som äter mycket mättande proteiner och samtidigt håller lagom koll på fruktens och brödets GI-värde ökar sina chanser.

Det är ingen mirakelkur. Inte heller är det fråga om någon självspäkande svältkur. Men med hjälp av sunt förnuft, begränsade mängder fett, lite mer proteiner på tallriken och framför allt mindre av allt som snabbt höjer blodsockret så är det lättare att hålla vikten, enligt nya resultat från en stor europeisk studie kallad Diogenes, presenterad i medicintidskriften New England Journal of Medicine.

Drygt 1 200 feta föräldrar ingick i studien. Av dessa valde 938 personer att först genomgå åtta veckors bantning där energiintaget låg på bara 800 kilokalorier om dagen. I genomsnitt rasade vikten med elva kilo per person.

Sedan lottades deltagarna till att följa en av fem olika kosthållningar. I en grupp skulle man följa sedvanliga kostrekommendationer medan övriga varianter bjöd på kolhydrater med högt eller lågt glykemiskt index (GI) i kombination med mer eller mindre protein som kött, fågel, fisk och bönor.

Efter drygt ett halvår kunde forskarna konstatera att flest avhoppare och flest nya extrakilon fanns bland dem som skulle äta lite protein och ganska mycket vitt bröd, pasta, potatismos och andra kolhydrater med högt GI.

Nästan lika dåligt gick det för kontrollgruppen, den som skulle följa myndigheternas rekommendationer.

Allra bäst gick det för deltagarna i gruppen som åt mycket protein och kolhydrater med lågt GI, som grovt bröd och mycket grönsaker.

tisdag 23 november 2010

Suddig lunch


Ja, lunchen åt vi klockan kvart i 3, så nu blir det nog bara lite sallad för mig i kväll. Kanske ett kokt ägg till det. Vi var en sväng i Malmö och handlade mat till morgondagens fotografering. Matmagasinet strå på tur.

Det är så mörkt, regnigt och lite snöblandat. Bilden blev suddig och det var nog för att tiden var lång och jag inte höll kameran still. Men ni kanske ser ändå. Det är gårdagens köttfärssås som jag värmde. Samtidigt fräste jag en bit vitkål som jag strimlat fint. I rapsolja med lite salt, peppar och vit balsamvinäger. Sedan blandade jag ner detta i köttfärsen och serverade med färska munggroddar på toppen. Det är mina favoritgroddar.

Frukost klockan 11


Eller egentligen min andra frukost. Det är inte så ofta jag är sugen på ägg och skinka klockan 6 på morgonen, så ofta blir det en kopp kaffe och idag tog jag en liten skål med naturell yoghurt och All-bran-"pinnar" som Tora kallar det för. Det är ju mycket fibrer, visserligen lite socker tillsatt, men jag brukar inte ta mer än ett par matskedar.

En rolig historia som gäller den flingan är från en barndomskompis. Hennes son sa när han satt och åt sådana på morgonen - Är det trä? Utan minsta antydan om att sluta äta dem eller att det var något konstigt om så varit fallet. Det tycker jag är humor! Själv älskar jag sådant som smakar lite trä.

Klockan 11 blev det så dags för äggröra, kokt skinka och lite rucola. Då smakar det gott och lunchen blir kanske inte förrän klockan 14-15. Vi får se!

måndag 22 november 2010

Grödor från kolonin


Vi har fortfarande lite grönsaker från kolonin. Palsternackor i massor och så lite jordärtssockor. Jag kokade dem i två kastruller och behöll kokvattnet från palsternackorna. Kokvatten från skockorna är nämligen väldigt gasbildande. Man kan till och med få riktigt ont i magen. Sedan mixade jag soppan och tillsatte crème fraiche, salt, peppar och lite vinäger.

Fräste rödlök (också från kolonin) med en rest av edamamebönor. LIte rostade frön hade vi också.

Lite lite protein med tanke på min satsning, får ta igen det i kväll!

Annars funkar det bra!

fredag 19 november 2010

Fredagslunch


Stekt rödlök, ägg, salt och peppar såklart. Det blev en omelett. Med rökt skinka och en vitkålssallad blev det en mumsig fredagslunch. Nu börjar kvällen närma sig och på spisen står en köttgryta och puttrar. En god vän kommer och fredagsmyser.

Hoppas att ni får en skön helg trots mörker och kallt väder!

tisdag 16 november 2010

Bättre och bättre


Senaste veckan visade resultatet ett kilo minus och det tackar jag för. Har varit lite striktare och rört på mig lite mer. Så nu har jag tagit lite drygt ett halvt kilo i veckan de senaste tre. Jag är nöjd. Får inse att jag trots allt inte har jättemycket extrakilon så de sitter nog lite hårdare. Eller, hårda och hårda, en del av dem är ganska lösa!!

Mitt mål är att bli av med ytterligare 2 innan jul.

Träningen har bestått i ett pass gympa i veckan. Plus en timmes rask promenad ca 5 ggr i veckan. Ibland hinns det inte med. Gympan känns lite jobbig när jag äter lite kolhydrater, så då försöker jag äta lite bönor eller så den dagen. Promenaderna är det däremot inga konstigheter med. Ibland tar jag bara något lite på morgonen (t.ex. lite sojayoghurt med havrekli + kaffe) för att sedan äta till exempel äggröra efter promenaden.

Jag har ätit en eller två frukter om dagen. I helgen åt jag några små knäcke och jag hade också lite mer ost. Lite vin blev det också. Tycker på något sätt att det är bättre att njuta lagom och sedan att viktminskningen går lite långsammare. För som det är nu trivs jag bra och mår fint. Antar att det kommer att gå bra så länge jag inte blir bortbjuden eller måste ut och resa! På lördag ska jag förmodligen ut och äta på restaurang, men då är det ju lättare att välja själv.

På bilden ser du lättkokta haricot verts med lax, rödlök och lite chili. Tog även japansk soja som smaksättning. Blev lite wok-känsla.

tisdag 9 november 2010

Lunch från middag


I går hade vi tonfisksås (tonfisk + sojagrädde + kryddor). Resten av familjen åt den med fullkornspasta och grönsaker. Jag nöjde mig med grönsaker. Helt enkelt en sallad med rödkål, tomater, gurka, rödlök.

I dag åt Hans och jag rester. Jag fräste rödlök tillsammans med rödkål. Sedan hällde jag i resterna av tonfisksåsen och kryddade lite extra. Jag åt detta med rucolasallad och Hans fick det som var kvar av palsternacksmoset från i går.

Nu på kvällen åt vi köttfärssås där den mustiga tomatsåsen var från fredagens fest. De andra åt pasta och jag tog extra kålsallad. I morgon blir det kanske lite av dessa rester!

Allt går igen i olika kombinationer helt enkelt. Mindre arbete men lika gott!

Klara i teve

Om du missade mitt framträdande på tv 4 så kan du se det här.

måndag 8 november 2010

1:a veckan



Slutade på ynka ett hekto minus. Haha! Men det har faktiskt varit en lite ovanlig vecka och jag är glad att jag inte gått upp. Det har varit höstlov, vilket innebar minimalt med promenader. Dessutom har det varit inte mindre än tre fester! På onsdagen var vi bjudna på spökfest. Det var god mat där jag kunde välja bra saker. Lite efterrätt för artighets skull. Två små glas vin. På fredagen fyllde Tora 9 år. Det betydde fest på kvällen med de närmaste. Jag kunde äta bra men tog en bit god kladdkaka. Drack lite vin också. Aja baja! I går söndag var det kalas med 15 av Toras kompisar. Ingen nyttig mat, men jag åt ingen efterrätt och nallade inte av något godis.

I dag har Hans och jag 15-årig bröllopsdag och till lunch åt vi goda kötträtter! Hans fick också lite potatis- och palsternacksmos. Men jag åt sallad till.

Denna vecka hoppas jag ska bli bättre på motionsfronten. Och inga stora fester är i sikte. Håll tummarna!

måndag 1 november 2010

En lyxig lunch en måndag


Hade ärenden till Malmö och åt inte lunch förrän klockan 2. Hade ätit frukosten halv 9 kanske och inget emellan. Var inte jättehungrig ens klockan 2 faktiskt. Lite dofter lockade mig visserligen när jag gick förbi falafelkiosken vid centralen, och någonstans luktade det så gott av vitlök. Så då började jag fantisera om min köttbit jag skulle steka till lunch!

Jag hade nämligen en skiva entrecôte över sedan i helgen och den skar jag nu i strimlor. Skar också en gul lök i båtar och två vitlöksklyftor i skivor. Hettade upp olivolja i en panna och sedan fräste jag det hela. Någon dryg minut tror jag att det tog. Salt, peppar och sedan la jag upp det på rucolasallad. Några små tomater och lite pecorinoost. Jag hällde lite balsamvinäger över det hela och sedan var det bara att njuta.

Behöver jag säga att det var gott?

På kvällen kokade jag sejfilé. Den kunde ha fått en minut mindre, men det var hyfsat ok. Tora fick sås till men jag nöjde mig med ajvar och avokadomos. Låter kanske lite konstigt, men det var gott. Tomater till Tora och pasta. Nu känner jag att perioden då jag inte kan ta en bild på kvällsmaten har börjat! Nattsvart vid halv 6.

Till kvällsmys blev det två rutor mörk choklad och ett litet glas vin. Det var inte riktigt planerat, så vi får se hur det ser ut i morgon på vågen.

Proteinsatsning


Jag har ökat på proteinet ett tag för att gå ner ett par kilo. Hade min bästa vikt för ett år sedan ungefär. 71 kilo på mina 1,76. Kändes alldeles perfekt. Nu har jag lagt på mig och i slutet av sommaren började jag närma mig 77 kilo. Fortfarande en helt normal vikt, men många av mina nya kläder passar inte lika bra längre och jag känner mig tung. Jag har lagt manken till med morgonpromenader och kommit iväg på ganska många gympapass. Nästan slutat med bröd (även fullkorn) och äter inte ens ibland pasta, ris, potatis. Inte så mycket bönor heller, men det ska jag återinföra sedan.

Middagarna är ungefär som på de föregående inlägg. Mer protein och så grönsaker till det. På tre veckor har jag gått ner två kilo och ska försöka få bort de andra 4 fram till jul. Då brukar det alltid bli lite plus, även om jag i år ska försöka skärpa till mig! ;-)

Protein gör mig verkligen mätt, och min kropp blir lugn som en filbunke. På morgonen äter jag äggröra med två skivor skinka, en avokado om jag har hemma. Har bakat LCHF-brödet som jag kan ta till mellanmål, men jag är sällan hungrig innan lunch. Kött, kyckling eller fisk med grönsaker till lunch och samma till middag. Kanske en banan med sojayoghurt till mellanmål på eftermiddagen och bananen är väl det enda som är utanför lågt GI. Men det funkar med den takten jag siktar på och jag känner mig nöjd.

I helgen drack jag några glas vin och åt två småkakor på bagravningslunchen (annars var det lax, parma, sallad, ost och jag skippade bara brödet) och fyra rutor mörk choklad sammanlagt. Oliver som fredagssnacks och faktiskt ett par nävar hemmapoppade popcorn. Lite ost efter maten på lördagen, men inga kex förstås. Jag gick inte ner något fredag-måndag, men å andra sidan inte upp något heller. Fick stå emot ett och annat och jag var ganska måttlig med det mesta, men jag måste säga att det inte störde mig. Jag försöker undvika mjölkprodukter, men åt som sagt lite fin dessertost på lördagen och lite i fredags.

Fortsättning följer.

Ännu en lunch i arkivet


Det här var en annan dag i förra veckan. Jag köpte lammfärs. Fräste den tillsammans med gul lök och strimlade soltorkade tomater. Sedan la jag i tunt skivad vitkål som fick steka med en stund. Den blev varm, lite mjukare, men ändå med tuggmotstånd. Lite salt, peppar, örtkryddor och sedan en avokado till det. Snabbmat när den är som bäst!

Inte så vackert ...


... men gott!
Detta är säkert förra veckan. Tiden går så fort och jag har fullt upp.

Dessutom har jag varit på två begravningar på två veckor. Och eftersom det är mina kära släktingar i Blekinge, Karlskrona, så blir det heldagsutfärder. Sorgligt, vackert men behövligt att samlas i svåra tider och ta avsked av människor som alltid har funnits.

Åter till maten. Lite mer lax från den hela jag köpte. Eftersom jag ugnsbakade en ganska stor bit blev det kvar till en lunch. En avokado och lite kokta rödbetor med salt till det. Och en klick majonäs. Ja, varken vackert upplagt eller så särskilt originellt. Men mycket gott enligt mig! Lyckomat som gör mig mätt länge och jag känner att jag får i mig det jag behöver.