måndag 31 maj 2010

Mors dag 2



Min mamma och pappa och Hans mamma och pappa var här på middag i går på Mors dag. Svärmor Inger hade gjort minipizzor med parmaskinka och jag hade kokt nypotatis, lagt upp en varmrökt lax, kokat edamamebönor, skivat färsk vitkål och gjort en basilikasås med crème fraiche. Mamma hade bakat en nöttårta med chokladgrädde men det kom inte med på bild.

Bredvid laxen syns också Hans fina egenodlade sallad. Det spirar på kolonin, men nu behövs det även lite värme tycker vi!

Mors dag 1


Vad gör du på Mors dag?
Jag har städat i min kryddlåda.

Matlagning med möhippa


I fredags hade min gulliga granne Martina och hennes syster Boel tillsammans med ett gäng andra glada tjejer möhippa för sin lillasyster Anna-Karin som ska gifta sig om några veckor. Jag hade fått uppdraget att planera meny, handla och sedan lagade de middagen hemma hos Boel i Malmö. Det blev fyra stationer: tilltugg, förrätt, huvudrätt och efterrätt. De var 9 personer sammanlagt och det gick förvånansvärt bra att få plats i ett vanligt, hyfsat rymligt kök.

Jag drog hem innan det var dags för dem att äta men Martina berättade dagen efter att det hade varit gott.

Här kommer recepten.

Fint knäcke med olivröra
& chèvre och fikonmarmelad


2 små burkar urkärnade oliver
2 msk kapris
3 msk olivolja
1 vitlöksklyftor
salt och peppar
1 paket delikatessknäcke

Mixa oliver, kapris och olivolja. Riv ner vitlöken och smaka av med salt och peppar. Dela knäckebröden i mindre bitar och klicka ut olivröran.


200 g chèvre
en klick crème fraiche
salt och peppar
fikonmarmelad

Skär bort kanten på osten och mosa tillsammans med crème fraiche. Smaka av med salt och peppar. Klicka på knäckebröden och lägg även på en liten sked fikonmarmelad.

Grillade pilgrimsmusslor
med palsternackscrème
och apelsinsallad


10 portioner

400 gram palsternacka
1,5 dl vatten
1 förpackning kycklingfond (ca 2 msk)
1,5 dl vispgrädde
1 tsk vit balsamvinäger
salt & peppar

3 apelsiner
1 msk apelsinvinäger

20 pilgrimsmusslor
olivolja

svarta sesamfrön och dill till dekoration

Skala och skär palsternackan i mindre bitar. Koka i vatten, fond och grädde i cirka 5 minuter eller tills den är mjuk. Mixa till fin puré med mixerstav. Smaka av med vinäger, salt och peppar.

Filéa apelsinen. D.v.s. skär av ändarna och sedan skalet alldeles innanför den vita hinnan. Skär sedan ut filéerna. Lägg klyftorna i en skål och tillsätt vinägern.

Olja in pilgrimsmusslorna. Salta och peppra lätt. Hetta upp grillpanna på hög värme och grilla musslorna ca 1,5 min på varje sida.

Lägg upp och garnera med lite svarta sesamfrön och dill.

Parmalindad kycklingfilé med rödbetstsatsiki,
örtig nypotatissallad och zucchinigratäng


10 portioner

1, 4 kilo kycklingfilé
20 skivor parmaskinka
1/2 kruka färsk salvia
salt och peppar
olivolja att steka i
1 laxfjäril + salt och peppar

700 g kokta rödbetor
1 dl crème fraiche
2 vitlöksklyftor
salt och peppar

700 g kokt potatis
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
1 kruka basilika
1 kruka mynta
salt och peppar

500 g zucchini
300 g fetaost
peppar

Sätt ugnen på 200°. Dela kycklingfiléerna i två bitar på längden. Skär bort eventuella fettbitar. Lägg ett salviablad på varje filé och linda sedan en skinkskiva runt. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek kycklingen runt om så att den skinkan får lite färg. Lägg sedan bitarna i en ugnsfast form. Stek i ugnen med ugnstermometer i en av filéerna. Ta ut kycklingen när innertemperaturen är på 70°. Lägg folie över och låt stå tills det är dags att äta.

Stek laxen i en stekpanna eller samtidigt i ugn. Salta och peppra innan.

Riv de kokta rödbetorna och lägg i en skål. Blanda ner crème fraiche. Riv vitlöken och blanda ner. Smaka av med salt och peppar.

Skala potatisen om det behövs. Skär i mindre bitar. Mixa basilika och mynta med olivolja och vinäger. Smaka av med salt och peppar.

Skär zucchinin i knappt centimetertjocka skivor. Lägg i en ugnsfast form med olivolja i botten. Smula fetaosten över och peppra lite. Låt stå i ugnen ca 20 minuter. Förslagsvis under tiden ni äter förrätten.

Chokladmousse med hallongömma
och en klick grädde


10 portioner (egentligen beräknat till 12)

300 g mörk choklad, ca 70 %
6 ägg
6 msk socker
6 dl vispgrädde

2 paket hallon (kanske inte allt)

1 1/2 dl vispgrädde till dekoration

Smält chokladen i vattenbad eller i mikro. Vispa äggen mycket fluffiga med sockret. Vispa också grädden. Blanda ner äggsmeten i chokladen och tillsätt sedan den vispade grädden.

Blanda hallonen med socker och vaniljpulver. Lägg en skedfull i varje skål/glas.
Blanda försiktigt men väl och fördela smeten ovanpå hallonen.

Låt stå i kylskåpet innan servering.

Vispa grädden och lägg en klick på varje portion.


Allt detta fick de för 2000:- + matkostnad (självkostnadspris) på 150:- per person. Skumpa och vin hade de köpt själva.

Är du också intresserad av något liknande arrangemang och bor i närheten av Malmö?
RIng 0708 40 59 80

lördag 29 maj 2010

Jag tror att jag var turk ...


... i mitt förra liv.

För jag älskar sådana här mezetallrikar.

Lite rester från gårdagen. Främst grönsaker som är lättkokta och lagda i vinägrett. Ugnsbakad zucchini och aubergine. Bra att göra stor sats och sedan bara plocka ihop. På denna tallrik blev det dessutom god italiensk korv, oliver och lite skivad blomkål som jag stekte upp i olivolja och kryddade med salt, peppar och lite vit balsamvinäger. En avokado och lite apelsin som jag använt skalet på och som borde ätas upp.

onsdag 26 maj 2010

En fråga till!

Jenny frågar:

Vad inspirerar dig när du lagar mat privat och skriver nya recept till kokböcker? Är det råvaror eller har du någon förebild inom GI-världen? Någon favoritkokbok? Eller nåt annat?

Mitt svar!
Hej Jenny!

Det är helt klart råvaror som inspirerar mig. Jag inspireras av att se goda grönsaker och annat i affären. Nyttigheter som jag vet att man kan laga goda saker av. Sedan är det nog mer vanliga kokböcker, som Jamie Oliver, Anna Bergenström, Hannu Sarenström m.fl. där jag kan bli inspirerad och sedan stuva om det till mitt GI-tänk. Sanna Ehdin lär ut mycket klokskap och har en bra inställning till mat och hälsa. Dock lite sträng för min smak rakt igenom. Resor är inspirerande och vänner som tycker om att laga mat.

Fick en fråga och här är svaret.

Hej Klara
Tack för din fina blogg! Jag har nästan alla dina böcker på parad i mitt kök och tycker de är så inspirerande.

För ett år sedan fick jag mitt tredje barn och har cirka tio kilo att gå ner i vikt. Har använt LCHF-metoden periodvis tidigare, men tycker att jag blir så otroligt trött och orkeslös att jag inte ens orkar cykla på plan mark. Och tröttheten går inte över, som man läser att det borde göra efter en omställningsperiod. Så jag prioriterar att orka motionera framför snabb viktminskning (som med LCHF) och vill hellre använda en mildare variant.

Jag läser ju i dina böcker att du har gått ner i vikt av den kost du numera lär ut och jag funderar på att börja använda den också för att minska i vikt.

Är det GI-kost eller LCHF-kost som dina recept utgår ifrån?
Använde du någon GI-tjänst för att beräkna kcal i din matsedel, eller räckte det med att du lade om kosten för att du skulle gå ner?
Tack på förhand! /HelenaM


Hej Helena!
Tack för din kommentar!

Jag hade också cirka 10 kilo att gå ner när jag upptäckte GI. Jag var ju ganska tidigt på det och då fanns det inte någon GIviktkoll och sådant. Och för mig var det mer ett sätt att tänka långsiktigt, ett sätt att ändra mina matvanor för resten av livet. Och det utan att dö av tristess. För jag tycker det finns så mycket gott att äta som inte innehåller socker och vitt mjöl. I princip är det det jag försöker undvika eller bara äta väldigt lite av. Och det är det som också har lagt grunden till min forna övervikt. Och det är också socker och vitt mjöl som gör att jag går upp om jag äter för mycket av det.

Jag äter en del kolhydrater, men de ska vara långsamma. Det är lite fullkornsbröd, typ tyskt eller danskt, tungt och med mycket hela korn. Inte fluffiga bröd som kallas GI-ditten och datten. Det är bara lurendrejeri. Grov müsli om man vill äta yoghurt eller fil (naturell naturligtvis!). Annars är ägg i långa banor bra frukostmat. Omelett, äggröra, gärna med en avokado och en morot till.

En liten fika på förmiddagen kanske, kaffe/te med en halv dl mandel, nötter eller dyligt, kanske ett äpple. Jag äter inte mycket mer än en frukt och kanske lite bär om dagen. Annars har jag svårt att gå ner. Eller går upp lite om det är så att jag har gått ner.

Lunch, mycket grönsaker typ broccoli, blomkål, sparris, tomater, zucchini, kan vara sallad, gryta eller soppa. Också med bönor eller linser till så att man håller sig mätt. Ägg/fisk/kött. Finns mycket att välja på. Lax att steka eller varför inte gravad/rökt, tonfisk på burk, kycklingfilé, m.m.

Något litet på eftermiddagen, en morot, ett litet grovt kex eller knäcke mer keso eller mosad avokado.

Middag ungefär som lunchen. En portion bra kött eller fisk och så någon sås/röra som man gör själv. Mycket matiga grönsaker i olika färger. Antioxidanter och vitaminer gör gott i kroppen. Helt ok med lite potatis, pasta eller fullkornsris bara det inte är mer än en fjärdedel av portionen ungefär. Matiga grönsaker innehåller också kolhydrater men mer nyttigheter och ofta långsamma kolhydrater.

Undvik halv/helfabrikat, lightprodukter. Ät så naturligt som möjligt, det som är så lite "pillat" med som möjligt i fabriker.

En liten bit mörk choklad till kvällsteet kanske. Ät gärna lite goda ostar. Tänk på att njuta av maten, ät dig mätt men inte övermätt, var snäll mot dig själv och låt gärna dina tio kilor försvinna på typ 1-2 år. Då lär du aldrig se röken av dem igen. Dessutom blir du friskare, piggare och gladare!

Lycka till!
Kram, Klara

måndag 24 maj 2010

Elle mat och vin


Senaste numret av Elle mat och vin fick följa med hem idag. Brukar alltid köpa den för jag tycker att den är välgjord, snygg och inspirerande.

I detta nummer var jag med på en hel sida med en sommartårta. Känner mig stolt över att få dela uppslag med Ernst. Roligt och lite knasigt tycker jag!

Italienskt tema



Här kommer bilder och recept på det vi lagade i onsdags på matlagningskursen. Det var medelhavs-tema och till efterrätt gjorde vi fikonbollar som var mycket goda. Ja, vi var alla överens om att allt var jättegott! Fikonbollarna kanske inte var jättemycket medelhavet, men ibland kan det vara svårt att få till en efterrätt som inte behöver så 3-4 timmar i kylen eller frysen innan den ska ätas.

Dessutom blev det en del över så dagen efter kunde vi njuta av en riktigt god lunch. MUMS!

Frittata med rucola o spenat

100 g babyspenat
1 liten gul lök
4 ägg
1/3 tsk salt
svartpeppar
smör och olivolja
en hög rucolasallad
en bit parmesanost

Skölj spenaten, låt den rinna av och hacka den grovt. Skala och skiva löken tunt. Vispa ihop äggen och salta och peppra. Fräs löken ett par minuter i smör och olivolja. Lägg i spenaten och låt det fräsa lite till, sänk värmen. Häll i äggsmeten och låt den bli färdig. Rör försiktigt i smeten så att den kommer i kontakt med botten och att allt blir färdigt. Lägg sedan en tallrik över och vänd frittatan. Lägg i lite mer smör låt andra sidan av frittatan glida ner och få lite färg ett par minuter.

Skölj rucolan och torka den i en ren handduk. Lägg salladen på frittatan och hyvla parmesanost över.

Ugnsbakade grönsaker i örtolja

1 zucchini
1 ask små tomater (250 g)
1 aubergine
1/2 dl olivolja
2 msk vit balsamvinäger
1/2 tsk salt
svartpeppar
blandade örter

Sätt ugnen på 250°. Skär zucchinin och auberginen i skivor och tomaterna mitt i tu. Lägg de i en generös ugnsform så att allt får plats. Annars på en långpanna. Baka i ugnen ca en halvtimme. Sänk värmen om det börjar se bränt ut. Hellre lite längre tid på lägre värme.

Blanda olivolja, vinäger, salt och peppar i en skål. Hacka ner lite färska örter. Blanda runt allt och smaka av om det behövs mer salt och peppar.

Tapenade

130 g urkärnade oliver
1 msk sardellfiléer eller 1 msk kapris
1 vitlöksklyftor
2 msk olivolja

Skär ner sardellerna och oliverna i mindre bitar och mixa tillsammans med övriga ingredienser.

Avokadofylld prosciutto

2 avokador
1 dl kesella (10%)
1 dl crème fraiche
saft av en ca 1/2 citron
1 liten rödlök
ca 200 g prosciuttoskinka/parmaskinka eller liknande
salt & peppar
70 g rostade pinjenötter
färsk basilika

Mosa avokado och finhacka löken. Blanda avokado och lök med kesellan, crème fraiche och citronsaften, smaka av med salt och peppar. Klicka ut röran på skinkskivorna och rulla ihop dem till rullar. Servera med rostade pinjenötter och dekorera gärna med färska örter.

Bönsallad med vitlök

500–600 g stora vita bönor (kokta)
3 msk olivolja
1 msk vinäger
2 msk oregano, färsk
1 röd lök
1 gurka
svartpeppar
200 g grekisk fetaost, i bit

Blanda bönorna med olja, vinäger och oregano. Skiva löken. Skär gurkan i bitar. Blanda bönor, lök , gurka och peppar i en vid skål. Vänd runt och smaka av. Smula osten grovt över salladen.

Fikonbollar i kokos

4 dl fikon
2 1/2 dl mandel/pecannötter eller valnötter
2 1/2 dl kokosflingor
1 tsk kardemumma
1/2 tsk vaniljpulver
ev lite vatten

Skär bort stjälken på fikonen, halvera dem och lägg dem 10 minuter i varmt vatten som täcker. Lägg nötterna i en mixer och hacka dem fint. Tillsätt kokosflingor och kardemumma och mixa tills det är väl blandat. Tillsätt i ett par fikon i taget tills allt är väl mixat. Lägg i en stor skål och knåda med händerna. Tillsätt lite vatten om det behövs. Forma till kulor och rulla i kokos.

Pocherat ägg med nässlor, syrad lök och tulpanblad


Den här fina middagen fick jag när jag i går kväll kom hem från Berlin. Hans hade lagat efter recept från Trädgårdsfredag. Tulpanerna är från trädgården och det smakar jättegott. Då vet man ju också att det inte är besprutat.

4 portioner
4 ägg
2 l vatten
2 msk ättika
salt
1 l nyplockade nässlor
3 msk kallpressad rapsolja/olivolja
2 st banancharlottenlök
2 st salladslök
2 msk smör
4 msk vitvinsvinäger

Börja med att syra löken.
Skala och hacka banancharlottenlök och den vita delen på salladslöken riktigt fint. Fräs upp det i smör på medelstark värme och tillsätt sedan vinägern när löken har blivit glansig och fin. Låt löken koka tre-fyra minuter och smaksätt ev. med lite salt. Ställ till sidan tills den skall användas lite senare.

Dags för nässelcreme.
Koka upp vatten med lite salt och koka nässlorna hastigt. Så fort dom har mjuknat är det dags att ta upp dom och kyla ner dom hastigt. Gärna i isvatten. Mixa sedan nässlorna tillsammans med rapsolja och ev. lite salt till en slät puré. Denna skall försiktigt värmas upp innan servering.

Pochera ägg.
Detta kan vara lite knivigt - men resultatet är väl värt det.
Koka upp vatten, ättika och salt och ta sedan ner temperaturen så att vattnet precis bara sjuder. Det skall inte koka - då går äggen sönder. Knäck äggen ett i sänder i en skål och häll ner dom försiktigt i det varma vattnet. Samla sedan samman ägget med ett par skedar så att det blir ett snyggt litet knyte. Pochera ägget tills det är så pass tillagat som önskas.
Värm nu upp löken och nässelcremen och servera tillsammans med det pocherade ägget och garnera med tulpanblad och gärna lite rödplister.

Kommer igen!

Nu var det verkligen länge sedan! Och det beror på några olika saker. Mycket annat i huvudet, lite tekniska problem och sedan en Berlinresa på det. Men nu är jag tillbaka och ska försöka sparka igång! Tog faktiskt en del bilder i slutet av förra veckan men sedan var min kamera helt omöjlig, eventuellt datorn. Så jag fick helt enkelt inte över dem i datorn. Hoppas på bättre tur i dag.

Men först ska jag till tandläkaren.

Hörs snart!

måndag 3 maj 2010

Fråga om böcker

En av mina nya läsare undrade vilken av mina böcker som är bäst för "nybörjare".

Jag skulle nog säga att Klaras GI-mat står sig ännu och jag tror att den är inspirerande. Dessutom innehåller den en inledning som är lätt att ta till sig och med en hel del enkla tips och listor. Den finns till exempel i min shop, och då får man ju den dessutom signerad! Bara en sådan sak.

Gå in på Klaras och beställ.

Sedan kan man naturligtvis gå vidare med Klaras goda GI-dagar och till exempel senaste Klaras Hälsomat. Men börja med Klaras GI-mat Jenni så blir det nog bra!

Njutning till lunch


Enkelt, snabbt, billigt och supergott!
3 ägg per person. Några små delikatesspotatisar som var kvar sedan i går. 1 gul lök och 1 röd. Först skivade jag lökarna och potatisarna och fräste i pannan. På med lite vinäger. Sänkte värmen och hällde i ägg som jag vispat upp lite och blandat med salt och peppar. Sedan fick det stå och bli färdigt och jag rörde lite då och då så att äggstanningen kom ner till botten av pannan.

Salladsblad, var sin avokado och lite edamamebönor som också hade blivit över.

Mums!

Ps, eftersom jag inte åt äggröra till frukost så tyckte jag att denna lunch passade bra. Annars kanske det hade blivit lite enahanda! Eller inte!. Ds