fredag 30 april 2010

Frukost innan yogan


Har köpt extra goda ägg, ekologiska, små och lite rosaljusbruna. Smakar smaskens i en äggröra (ägg+salt+peppar+inte för hög värme+röra runt). I stekpannan kan man ha olivolja, smör eller kokosolja. Till äggröran en avokado och en morot. Och svart kaffe. Sedan är jag redo för yogaklassen.

Koloss


Var i Stockholm måndag och tisdag. På tisdagen hade jag möte med mitt trevliga förlag, Norstedt. Vi pratade nutid och framtid, sockerberoende och annat intressant!

Med mig hem fick jag Mattias Dahlgrens nya bok. Den var riktigt stor och tjusig. Med extra låda/skyddsbox. Tur jag har tränat så att jag orkade bära hem den! Har läst lite och det är intressant. Men jag inser att jag saknar en del specialutrustning i köket. Lite över min matlagningsnivå, men det är ju alltid härligt att inspireras.

fredag 23 april 2010

Lök, fänkål, tomat och stark korv


Har lite dille på fänkål just nu. Skivade den och en gul lök tunt. Fräste i ganska mycket olivolja tillsammans med en stark korv i slantar. Hällde på vit balsamvinäger för att få upp syran. Saltade. Hällde i en halv burk med cocktailtomater och så fick det hela puttra på medelvärme i 10 minuter. Den starka korven ger smak åt det hela. Tog i lite kokta kidneybönor på slutet.

Till detta åt vi en sallad med rucola, färsk vitkål och rättika i tunna skivor. Men vinägrett, jättegott!

Hoppas att ni får en skön helg allihopa!

torsdag 22 april 2010

Ramslök


I går var jag i hos Camilla och fick ramslök. Vi var också ute och cyklade och plockade lite mer. Nu har jag lagt in dem i frysen. Funderar på att använda den nästa vecka när jag ska göra förrätt till Valborgsfesten.

Tack Camilla för all ramslök!

måndag 19 april 2010

Lax i solskenet


Ja, det är härligt med dessa soliga dagar! Vi jobbar på kolonin, maken mest, och lite i trädgården. Visserligen har vi haft det lite blåsigt och kallt, men solen piggar upp.

I dag blev det laxfilé och till det en bönratatouille. Jag hade ganska mycket lök och började med att fräsa röd lök och en lite större variant på salladslök. Hade i lite vatten och så fick det puttra mjukt. Efter det en tetra med krossade tomater, salt, peppar och lite andra kryddor. Man tager vad man haver. Kokta sojabönor hade jag i frysen så de fick koka med de sista minuterna när jag stekte laxen.

Laxen stekte i olivolja, med salt och peppar på. Dekorerade gjorde jag med färsk basilika.

torsdag 15 april 2010

Jordärtskockssoppa


Skalade skockorna, något som är lite pilligt, och kokade dem mjuka i vatten. Värmde under tiden nytt vatten i vattenkokaren. Det är nämligen inte helt ovanligt att man får ont i magen av skockvattnet just, så det hällde jag av. Sedan mixade jag skockorna med lite av det nya varma vattnet och sojagrädde. 1 dl grädde och 2 dl vatten kanske. Vanlig grädde går också bra naturligtvis. Jag tog i en halv kycklingfondklump av den nya sorten som lovar utan både det ena och det andra. En snabb genväg till god smak som jag hoppas är ok. I dag hade jag öppnat affären samtidigt som jag gjorde lunch och då får det inte ta för lång tid. Sedan lite äppelcidervinäger, 1 msk kanske och svartpeppar.

Jordärtskockssoppa är ganska blekt och ser inte så kul ut i tallriken. Det hjälpte jag upp med hjälp av rostade frön, lite torkade tranbär och paprika- och gurkmejapulver. En rågknäcke till det.

Lite fakta om jordärtskocka.

Det som ger gaser hos jordärtskocka är inulinet, jordärtskocka är ganska inulinrikt.

Hämtat från Grön Gastronomi:
"I likhet med kostfiber kan inulin inte spjälkas, varken i munhåla, magsäck eller tunntarm, utan hamnar osmält i tjocktarmen. Här fungerar det som prebiotika vilket betyder att det kan användas som näring (energikälla) av hälsosamma tarmbakterier. Inulin har framförallt visat sig stimulera tillväxten av s.k. bifidobakterier. Ökad mängd hälsosamma bakterier tros kunna tränga ut och konkurrera med eventuella skadliga bakterier och på så sätt minska risken för tarminfektioner. Inulin och bifidobakterier tycks också ha andra hälsosamma egenskaper som t.ex. att kunna sänka förhöjda kolesterolvärden, förbättra tjocktarmens motståndkraft mot cancerframkallande ämnen i tjocktarmen, förbättra blodsockerkontrollen hos diabetiker och motverka förstoppning. Flera djurförsök och några försök på människa har dessutom visat att de kan förbättra upptaget av kalcium och magnesium från tarmen. I de flesta av de studier som hitintills är gjorda har man använt renframställt inulin och oftast i större mängder än som finns naturligt i maten. Hur stor betydelse naturligt inulinrika livsmedel har, och kan ha, för vårt välbefinnande är därför än så länge oklart. Alla potentiellt positiva hälsoeffekter gör emellertid att inulin, och en mindre variant som kallas FOS (fruktooligosackarider), allt mer börjar tillsättas olika livsmedel för att ge dem ”unika” funktionella och hälsosamma egenskaper.

Både inulin och andra kolhydrater som kommer osmälta ner till tjocktarmen och som kan utnyttjas som energikälla av tarmbakterier ökar bildningen av olika gaser. Hur gasbildande inulinrika livsmedel är varierar mellan olika individer vilket kan bero på olikheter i tarmflorans sammansättning."

Ja, det låter ju som man borde behålla vattnet, men jag tror att det räcker med det som finns kvar i skockorna. Det är ju aldrig skönt att ha ont i magen.

onsdag 14 april 2010

Morötter och annat

Camilla frågade om kokta morötter jämfört med råa och ugnsbakade. Jag lägger svaret här så kan ni läsa allihopa.

Råa morötter har lägre GI än kokta och ugnsstekta. Kan tänka mig att det är högst med riktigt välkokta á la skolmatsal. Men samtidigt innehåller morötter ganska lite kolhydrater per hundra gram och därför skulle man behöva äta typ 1-2 kilo innan det ger utslag på blodsockret. Så det är inte så viktigt om du för övrigt äter mat med lågt eller medellågt GI. Morötter och många andra grönsaker innehåller dessutom olika nyttigheter som utvecklas respektive förstörs vid olika tillagningssätt.

Så det bästa är att variera sig helt enkelt! Och det gäller alla grönsaker som funkar både kokta och råa.

tisdag 13 april 2010

Nya friska tag!


Dags att komma igång efter en helg i sus och dus! Har varit i Stockholm och varit på 2 fester. Dessutom ytterligare 2 middagar med goda vänner och 1 fikaträff. Mycket socialt och mycket trevligt. Dock lite minus på sömnkontot och lite för mycket kolhydrater. Så till lunch blir det lax och grönsaker. Kanske detta recept från Klaras Hälsomat.

Inkokt lax kanske låter gammaldags och krångligt, men det är förvånansvärt enkelt och smidigt. Dessutom blir fisken saftig och god. Timjan är en perfekt krydda till morötter, som också får lite förhöjd smak tillsammans med citron och lite socker. Naturligtvis kan man servera lite bulgur eller quinoa till detta, men jag tycker att de matiga morötterna gör att det räcker med en grön sallad.

4 portioner

5 dl vatten
2 msk vitvinsvinäger
1/2 msk salt
1 rödlök
4 laxfiléer
1 kg morötter
2 ekologiska citroner
1/2 msk socker
1 tsk salt
1 msk olivolja
salt och peppar
färsk timjan
några knippor färsk bladpersilja

Häll vattnet i en kastrull och tillsätt vinäger och salt. Skala löken och skär den i båtar. Lägg i löken och låt lagen koka 10 minuter. Lägg i laxfiléerna, stäng av plattan och låt kastrullen stå 4 minuter. Ställ sedan kastrullen svalt så att det hela kallnar.

Skala morötterna och skär dem lite slarvigt på snedden. Koka morötterna knappt mjuka. Riv skalet av den ena citronen och pressa ut saften. Tillsätt socker, salt och olivolja. Rör om och lägg sedan i de kokta morötterna. Rör runt och dekorera med färsk timjan.

Fiska upp laxen ur lagen och servera den med rivet skal av den andra citronen, hackad persilja och de kokta morötterna. En god sallad av rucola, mâche och spenatblad smakar gott till.

tisdag 6 april 2010

Min påsk


Jag gillar påskmaten eftersom jag älskar sill och ägg. Därför är det inga större problem att välja rätt på påskbordet. Man skippar brödet och sedan är man hemma. I år hade jag gjort en coleslaw med vitkål, morot och rödbeta. Och lite crème fraiche, fransk senap och salt och peppar. Denna tallrik åt jag på annandagen. Med lite avokado och oliver. Sillen är hemgravad med senapssås. Lite socker är det i den såsen, men det är 3 msk på ett kilo sill så det är inget att bråka om.

Däremot kan man bråka med godiset jag har ätit. Hm, inte så bra. Men nu är det slut med det! Det är väldigt svårt när skåpen blir fyllda av gåvor till dottern och dessutom det som samlades in när hon var påskkärring. Jag har inte ätit upp allt, så resten får hon ta nästa helg. Och då ska jag absolut inte ha något.