tisdag 23 februari 2010

Nu ska här idisslas


Ibland blir det mycket tuggande vid måltiderna, ja, för det mesta faktiskt. Men det är ju bra för det mesta, tänderna inte minst. Att vi måste tugga betyder ju också att det blir kvar en del för magen att jobba med.

Det blev vitkålssallad med en massa gott. Rostade pinjenötter, urkärnade kalamataoliver, sojabönor, rödlök och vinägrett. Lite tunt skivad salami också. Och torkade tranbär på toppen.

Foto: Hans Desser

måndag 22 februari 2010

Lamm med bönsallad


I lördags när vi hade vänner här lagade jag en lammstek. 75-100° i ugnen, tog kanske 2 timmar. Gör alltid helt kött i ugn med min ugnstermometer. Larmet på rätt sluttemperatur, så kan man göra annat under tiden. Rätt innertemperatur på lamm är enligt mig mellan 56 och 60°. Jag hade proppat vitlök, rosmarin och citron i steken och saltat och pepprat ovanpå. Till detta åt vi ugnsbakade morötter och potatis + pesto på pinjenötter, rucola, olivolja, citron, salt och peppar. Chèvrekräm, dvs chèvre och en halv liten burk med crème fraiche. Salt och peppar och lite färsk timjan.

Nu i dag fick jag äta lite rester av det goda lammet, och tog därtill en vitkål-bönor-avokado-rödlök-sallad och en klick av peston som blev kvar.

onsdag 17 februari 2010

Vego paradiso


Hade ett gäng små rödlökar (röd steklök) som jag stekte tillsammans med morotsbitar. Balsamvinäger för lite extra sötma. Salt och peppar. Kidneybönor och hackad rucola. Ett gäng svarta kalamataoliver. Vego är toppen!

Foto: Hans Desser

måndag 15 februari 2010

Dagens på Nygatan


Ännu en helg har susat förbi. I fredags var Åsa här och vi hade lite plockmat. Lufttorkad skinka, god sallad med avokado och pinjenötter, kronärtskocksbottnar skivade och lagda i vinägrett. Sedan gjorde jag en risotto och jag tog lite av det. Sedan blev det Let's Dance.

Lördagen var lugn och på kvällen åt vi kycklingklubbor. Jag hade gjort pasta, en stor sallad och en god tomatsås. Jag skippade pastan och det gick bra att äta sallad och tomatsås! Lite glass till efterrätt eftersom det var lördag.

På söndagen blev det en tur till Köpenhamn. Hans kusin Pernilla ställde ut på Modemässan och vi hjälpte henne med lite praktiskt kring nedplockningen. Vi avslutade med en middag i närheten. Jag tog tapastallrik men fick också hjälpa Tora med hennes grönsaker. Sedan susade vi hem över bron. Tänk vad smidigt det är. Det tar en halvtimme för oss att komma till Byen.

I dag till lunch blev det gryta med lök, zucchini, wienerkorv, morot, kikärtor och ekologisk bujong.
Foto: Hans Desser

torsdag 11 februari 2010

Broccoli och dill tillsammans


Gjorde ett gott mos med kokt broccoli och en massa dill. Hade dill till fotografering till nya boken (omslag) och just dill har ju en förmåga att tappa stilen snabbt. Så fort man tar ut den ur kylen början den slakna, för att inte tala om när man skurit av den från sina rötter. Jag lät den ligga i iskallt vatten nu på förmiddagen och sedan mixade jag den med den kokta broccolin. Pressad lime och lite kokosmjölk. Går bra med lite grädde eller crème fraiche också. Eller bara lite av kokspadet. Salt och peppar.

Stekt laxkotlett, en halv avokado och lite bönsallad som var kvar sedan i går.

Nu lite formgivning!

Camilla frågar hur det går med butiken. Så sakteliga framåt faktiskt, planerar att öppna portarna i mitten av mars!

onsdag 10 februari 2010

Gårdagens - två av fyra



Först ett mellanmål. Åt tidig frukost som inte var så stor, d.v.s. sojayoghurt med kokosflingor och valnötter. Så på förmiddagen kände jag att jag behövde lite påfyllning. Tog ett ägg och vispade ihop det med ca 1/2 dl kokosflingor och ca 3 msk kokosmjölk. Lite malen kardemumma och lite vaniljpulver. Stekte i olivolja. Först hällde jag ut hela smeten i min teflonpanna, men efter ett tag samlade jag ihop den till små plättar. De blev härligt gyllenbruna och goda.

Lunchen bestod av en perfekt stekt laxbit, med bara lite salt och peppar. Men jag började med att fräsa gul lök och strimlad vitkål i olivolja. Lite vinäger och lite kokosmjölk i det också. Salt och peppar och hackad rucola. Fräset hade lite tuggmotstånd och var jättegott.

På kvällen gjorde jag egna köttbullar som serverades med spagetti (inte jag) och sås med crème fraiche. Jag tog dock mosad avokado som "sås" och så hade vi kokt broccoli, tomater och morotsstavar.

Det var den matdagen!

måndag 8 februari 2010

Vad är det som ligger under salladen?


Jo, en väldigt god omelett. Men massor av mjukstekt gul lök. Den blir härligt mild och söt i smaken. Att steka den på medelvärme och tillsätta lite vinäger är ett enkelt sätt att få den bra. Två ägg per person, lite salt och peppar naturligtvis och lite smulad fetaost. Tog också några strimlade, soltorkade tomater. Lite kycklingrester från fredagens middag, en mini-bönsallad och så massor av god rucolasallad.

Ny vecka, nya tag!?

Jag har bestämt mig för att försöka göra Blossoms poweryoga måndagar och onsdagar, på morgonen. På fredagar har jag ju lärarledd klass. Tisdag och torsdag är planen att ta en promenad, eller ett yogapass om vädret är alltför dåligt. Måndagens pass är avklarat, och jag är faktiskt förvånad över hur lätt det var. Det var ett tag sedan jag följde just hennes program och jag hade blivit smidigare sedan sist. Övning ger färdighet sa min mamma alltid! Ett härligt uttryck att både älska och hata!

Jag har alltså skippat mina kvällsträningar. Helt enkelt för att det tar emot så in i vassen att komma iväg på kvällen när det är mörkt och kallt. Kanske hoppar jag på till hösten igen.

fredag 5 februari 2010

Två soppor



Gårdagens och dagens. Gott med varm soppa nu när det är kallt och ruggigt. Fast nu på fredagen är det sol här i Svedala. Dessutom töar det lite smått ... tjoho!!

I onsdags kväll åt vi ångkokt torsk med bland annat spenatsås. Det var ganska mycket över så jag gjorde helt enkelt en soppa på det på torsdagen. Spädde med vatten, saltade, tog lite mer sojagrädde (går bra med vanlig grädde eller crème fraiche), peppar och lite malen muskotnöt som passar bra till spenat. Till det kokt ägg och stekta korvslantar. Är man vegetarian går det bra att ta lite bönor och blanda ner.

För en stund sedan åt vi broccolisoppa till lunch. I går kokade jag buketterna på en broccoli till middagen, men sparade stammen tillsammans med den andra broccolin jag hade köpt (2 för 15!). I dag började jag med att koka stammarna skurna i skivor och efter ca 2 minuter la jag i buketterna. Jag hade inte vatten så att det täckte, men det blir bra kokt av ångan också. Jag vill gärna använda kokvattnet i soppan så då får det inte vara för mycket. När broccolin var mjuk mixade jag med stavmixer och tillsatte ca 2 msk crème fraiche. Ja, jag äter inte mjölkprodukter, men en sådan liten mängd verkar inte ha någon inverkan på mig! Salt, peppar, lite pressad citron och lite riven vitlök. Stekta laxtärningar till.

Riktigt gott!

Trevlig helg!

I kväll ska jag göra kyckling i lergryta och ugnsbakade rotfrukter. Oliver har jag köpt och lite sorbet till efterrätt.

onsdag 3 februari 2010

Färgglad chili-con-korv


Skär en gul lök i båtar, ett par smakrika korvar i slantar och riv två stora morötter grovt. Fräs i olivolja så att det blir lite halvmjukt. Tillsätt en burk sköljda bönor. I dag blev det "blandade" för att jag inte kunde bestämma mig helt enkelt. 1 dl passerade tomater hade jag kvar sedan gårdagens middag. Krydda med salt och peppar. Jag tog också lite "falafelkrydda". Det var bland annat koriander, spiskummin och nejlika. Lite färskriven vitlök precis innan servering och en skvätt vit balsamvinäger.

Denna skapelse går naturligtvis bra att göra utan kött.

Lite salviablad på toppen.

I dag har jag haft kontakt med Saltåkvarn, eftersom jag förmodligen ska ha lite av deras produkter i min affär. Det går så sakteliga framåt med den och jag hoppas bli färdig andra veckan i mars. Då hoppas jag att snön är väck, annars får jag köpa fler mattor eller lägga in klinker eller nåt.

tisdag 2 februari 2010

Varma tallrikar


Ja, i dag fick jag värma tallrikarna innan jag la upp omeletten. Vi har bara 15 grader i köket så porslinet är iskallt! Vi lever mesta delen av vår tid på ovanvåningen. Där har vi i alla fall 21-22 grader. Nu har vi även satt ett bord framför vårt trekantsfönster där vi kan äta middag på kvällen. Och lunch när vi är hemma.

Så det blev en omelett där jag först stekte en gul lök i skivor. På medelvärme så att den blev mjuk men inte fick färg. Sedan 6 ägg till 2 personer, lite salt och peppar. Kokta gröna bönor med vinägrett och en klick humus.

Nu snöar det lite runt, runt utanför fönstret. Jag känner mest för att krypa ner i sängen faktiskt och inte kliva upp förrän snön är borta!

måndag 1 februari 2010

Näringsrikt och gott!


Denna soppa har ni sett förr det vet jag, men den tål att upprepas! Koka röda linser, 2 dl ungefär och 4 dl vatten, i en kastrull. Hacka en gul lök och fräs i en lite större kastrull. Olivolja eller smör går bra. Skala och skär ett par morötter i bitar. Tillsätt morotsbitarna i lökhacket och fyll på med vatten. I dag tog jag en tärning med ekologisk kycklingbuljong också.

Koka till allt är mjukt. Häll vattnet av linserna och lägg ner lins-moset i kastrullen med morötterna. Mixa slätt och tillsätt lite kokosmjölk. Man kan ta hela burken om man vill men idag tänkte jag frysa in lite bananer till kvällens efterrätt. Mixade frysta bananbitar med kokosmjölk.

Soppan kryddade jag med lite malen spiskummin och chiliflakes. Till detta en knäckeskiva med mosad avokado med lite salt och citron. Allt lilla kroppen behöver!

I dag har vi nästan plusgrader här och jag hoppas verkligen att det blir lite varmare snart.