torsdag 29 oktober 2009

Bra start på dagen


Bästa frukosten ur mättnadssynpunkt tycker jag är denna. Tre ägg vispas ihop med lite salt och steks till en äggröra. I olivolja så att det blir lite fett där också. En avokado med lite salt och kanske citron om jag har. Någon grönsak, gärna morot, men idag blev det gul plommontomat. Till det en stor kopp svart kaffe och ett stort glas vatten. Sedan står jag mig i 3-4 timmar, ibland längre.

Vissa dagar är jag inte sugen på ägg och då äter jag ofta två grova smörgåsar med leverpastej + gurka och sesampasta + någon fruktig marmelad. Eller avokadomos. Men det står jag mig inte lika länge på!


Så idag var det en bra dag! Och solen skiner här i söder! Utsikt från mitt arbetsfönster.

Rester + färgglad sallad


I tisdags fyllde svärfar år och vi sov över i Lund. Med oss hem fick vi sedan kyckling som blev över. Det var kycklingbröst inlindade i parmaskinka och sedan ostgratinerade. Mycket gott till en färgglad sallad med rödkål, gula plommontomater, tunt skivade råa polkabetor, basilika, pinjenötter och dressing.

Höstlov ...



... och lite klättra på väggarna är det. Eller rättare sagt klättra i dörrarna.

måndag 26 oktober 2009

Laxburgare


I nya boken ska jag ha med en laxburgare. Det är enkelt att göra och lite omväxling till alla laxfiléer man sätter i sig ... eller?
Mixa ca 140 g laxkött per person tillsammans med ägg. 1 ägg per 500 g är lagom, det är inte så noga. Tillsätt salt och peppar och gärna lite färska örter. Mixa slätt och forma till biffar. Stek i olivolja och smör eller något av det. Ca 2 minuter på varje sida. Jag har köpt en ny grillpanna i teflon så det var lätt att få till snygga grillränder. Till detta hade jag vitkålssallad, avokadomos, morotsstavar och rucolasallad.

torsdag 22 oktober 2009

Mina bästa vänner



Ja, idag hade jag ju en fantastisk fond/buljong till soppan, men annars har jag slutat att använda buljongtärningar och färdiga fonder. Det är alldeles för mycket konstiga tillsatser ... blä!

Eftersom jag använder mycket grönsaker så blir det mycket smaker ändå, och lök och vitlök och citron kommer man ju långt med! Annars ser ni mina bästa vänner på denna bild. Olivolja, en billig och en lite finare till sallader. Vit balsamvinäger är milt och inte så stickigt som annan vinäger. Plus att man slipper den fula färgen som vanlig balsamvinäger ger. Dessutom innehåller den ofta mest färgämne. RIKTIG balsamvinäger kan man knappt köpa i Sverige, i alla fall inte i vanliga affärer. Tydligen kostar en riktig balsamvinäger flera tusen kronor litern och det kanske vi bara kan drömma om att få smaka.

Salt, peppar och lite örtkrydda!

Annars naturligtvis spiskummin, curry, paprikapulver, anis, koriander när det passar!

Mycket god kycklingsoppa


Kycklingsoppa sägs ju bota förkylningar och eftersom jag känner mig lite småsnuvig så kan det kanske bli bra. Gott var det i alla fall. Själva tillagningen började redan i går kväll då jag tillagade den stora härliga majskycklingen från Bjärehalvön. Jag har en lergryta, s.k. Schlemmertopf. Jag brukar för det mesta göra just kyckling i den och det blir väldigt saftigt rakt igenom.

I går kväll var Tora hos en kompis så Hans och jag tog några delar av kycklingen och åt den tillsammans med hummus och sallad.

I botten av lergrytan samlade sig en härlig buljong ... kycklingsaft, olivolja, citronsaft, vitlök ... mmmmm! Den sparade jag i kylskåpet och i dag utgjorde den grunden för soppan. Mycket av det nyttiga sitter i geléämnena som lämnar kycklingen vid tillagning. Så koka gärna med ben när du gör en gryta t. ex.

Jag fräste lök, små bitar av ingefära och babyspenat i olja. Tillsatte buljongen och vatten. Sedan hade jag en stor broccolistam (hade använt buketterna till fotografering) som jag skalade och skar i små bitar. Skalad och tärnad sötpotatis och så fick det koka tills grönsakerna var mjuka. Under tiden rensade jag kött från kycklingskrovet och sparade även några delar till Tora och hennes barnvakt i kväll. Hans och jag ska på krogen och lyssna på vår kompis Almaz Yebio!

onsdag 21 oktober 2009

ToppHälsa



I nya numret av ToppHälsa kan du läsa en trevlig artikel om mig. Dessutom många recept på de 5 sidorna.

God sallad


I går blev det en snabb sallad till min gravade lax + räkor. Laxen och räkorna hade ingått i dagens fotografering. Kommande boken och därför ingen direkt bild från det. Men salladen blev god, rå blomkål, färsk babyspenat, rödkål och kokt sparris. Vinägrett naturligtvis och lite salt och peppar.

måndag 19 oktober 2009

Tur till Grythyttan






I torsdags var det en underbart vacker höstdag och bilresan upp till Nora gick smidigt och ganska kvickt. Vårt lilla hotell, Lilla Hotellet, bjöd på en vacker utsikt över gullig gata och bergen i fjärran. Vi hade en mysig kväll med promenad ner till Norasjön och sedan letade vi efter en trevlig restaurang. Nora har som de flesta mindre orter ett begränsat utbud av matställen och det mesta är av typen pizzeria, grekiskt alt. gatukök. Det blev till slut Stadshotellet och det var väl ingen kulinarisk upplevelse precis.

Det var däremot fredagens lunch på Grythyttans Värdshus, naturligtvis. Vi satt vid långbord tillsammans med andra pristagare och folk från olika förlag. Dessutom hade jag Carl-Uno Sjöblom mitt emot mig och han är en riktig nostalgikick! Jag sa till honom att han påminde mig om min barndom och att jag tyckte det var roligt att träffa honom. Jag vet inte om han blev glad eller bara kände sig gammal ...! Men trevligt hade vi i alla fall.

Sedan var det prisutdelning i kyrkan och vi fick skaka tass med Carl-Jan Granqvist bland andra. Diplom och blommor delades ut och vi kände oss stolta att ha vunnit i en av de största kategorierna. Kategorin hälsa hade 36 tävlande.

Fredagen bjöd på regn, regn och regn så tyvärr tog jag inga bilder alls den dagen.

Nu väntar arbete med nya böcker!

måndag 12 oktober 2009

Glada nyheter!


På torsdag åker Hans och jag uppåt landet. Vi ska nämligen till Grythyttan och där under fredagen mottaga ett pris! Vår senaste bok, Klaras Hälsomat, har valts till årets bästa kokbok i kategorin Hälsa!!!

Vi är mycket glada och stolta!

Har varit lite upptagen ...


... med att flytta runt i hela huset!
Förlåt att jag inte skrivit på flera dagar. Vi har äntligen fått färdiga fina parkettgolv i de två största rummen på nedervåningen. Så de senaste dagarna har varit flytta, flytta, flytta saker. Det är långt ifrån färdigt, men det börjar i alla fall arta sig.

Bland annat har jag samlat det mesta av mitt fotograferings-porslin i mitt "nya" arbetsrum. Och jag börjar inse att jag kanske inte behöver handla fler tallrikar, eller skålar. Det ni ser på bilden är kanske hälften ...
... men det är så roligt att köpa nytt så frågan är om jag kan hålla mig. Försöker att åtminstone handla på loppis emellanåt. Det blir både billigare och är bättre för miljön. Inte för Sveriges BNP dock.

fredag 9 oktober 2009

Recept på laxrullar och kikärtsmoset

Här kommer recept på laxrullar och kikärtsmoset som jag gjorde i tv4 den 24 september.
Hoppas att ni får en härlig helg allihopa. Här skiner solen än så länge, fredag mitt på dagen!

Laxrullar

1/2 påse rucola
100–150 g philadelphiaost
1/2 tsk färskpressad citronsaft
1 msk riven pepparrot på tub eller burk
svartpeppar
150 g rökt lax i skivor
50 g sesamfrön

Mixa rucola och philadelphiaost och blanda i citronsaft och pepparrot. Smaksätt med lite svartpeppar. Lägg laxskivorna lite omlott på ett ark med plastfilm. Bred på fyllningen och rulla ihop till en rulle. Lägg i frysen cirka 30 minuter. Rulla i några matskedar svarta eller vita sesamfrön och skär i 2–3 centimeter tjocka skivor.


Kikärtsmos

1 burk kikärtor
125 g fryst mango
2 msk olivolja
saften av en halv citron
1 tsk curry
salt och peppar

Skölj kikärtorna och lägg dem i en mixer eller matberedare. Tillsätt mangon som kan vara tinad eller lite fryst fortfarande. Häll även i olivolja, citronsaft och curry. Mixa slätt och smaka av med salt och peppar.

torsdag 8 oktober 2009

Chokladmuffins – med rödbetor i


Jättesmaskiga muffins med en del nyttigheter i!! Rivna rödbetor gör det hela saftigare och dessutom skänker de lite antioxidanter till det hela. Det går bra att öka sockermängden till kanske en deciliter om man inte är helt sträng. Själv nöjer jag mig med den lilla mängden 3 matskedar, men mina nära och kära har ibland klagat! Mina smaklökar är helt enkelt känsligare nu för tiden. Receptet kommer från nya boken.

12 stycken

2 1/2 dl fullkornsdinkel
1 dl havregryn
3 msk socker
2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljpulver
3/4 dl kakao
2 medelstora rödbetor
1 mogen banan
2 ägg
1/2 dl rapsolja
2 dl mild yoghurt
1/2 dl honung
cirka 50 g mörk choklad, 70 %

Sätt ugnen på 200°. Häll olja i ett muffinsbleck och pensla runt med en brödpensel. Blanda samtliga torra ingredienser i en bunke. Skala och riv rödbetorna och mosa bananen. Knäck äggen och vispa ihop dem lätt.

Blanda ner rapsolja, yoghurt, riven rödbeta, mosad banan, honung och de uppvispade äggen i bunken med de torra ingredienserna. Blanda väl. Fördela smeten i formarna på blecket. Grädda i mitten av ugnen 15 minuter.

Hacka chokladen i mindre bitar och lägg dessa på muffinsen när de precis är uttagna ur ugnen.

Foto Hans Desser

onsdag 7 oktober 2009

Ugnsrostad vitkål



Vitkål kanske känns deppigt för en del, men jag lovar att ni kommer att gilla detta! Att rosta den i ugnen ger en mild och rund smak. Passar bra till en bit kött, fisk eller till en kycklingrätt. Detta recept kommer också från nya boken.

4 portioner

cirka 1 kg vitkål
3 msk smör
1 dl vispgrädde
1 dl vitt vin
1 msk malen kardemumma
salt och peppar

Sätt ugnen på 250°. Strimla vitkålen fint. Smält smöret. Blanda kål och smör i en ugnsform. Rosta 30 minuter. Vänd runt kålen med en stekspade efter halva tiden så att den blir jämnt rostad. Lägg kålen i en salladsskål när den är färdig och häll i grädde och vitt vin. Strö över kardemumma och blanda runt. Smaka av med salt och peppar. Klipp eventuellt över en förpackning krasse som på bilden. Det blir vackert och gott.

Foto Hans Desser

tisdag 6 oktober 2009

Viltfärsbiffar med svamp- och lingonbulgur


Ett recept till från min nya bok.

4 portioner

4 portioner bulgur
4 enbär
500 g viltfärs, t. ex. hjort eller älg
1 ägg
2 msk vispgrädde
salt och peppar
smör eller olja
500 g champinjoner eller annan svamp
2 dl frysta lingon
salt och peppar
blandad sallad

Koka bulgurn enligt anvisningarna på förpackningen.

Stöt enbären i en mortel och lägg i en bunke. Lägg i färs, ägg
och grädde och blanda om ordentligt. Tillsätt salt och svartpeppar.

Forma färsen till 8 biffar. Stek i smör eller olja cirka 5 minuter
per sida på medelvärme.

Rensa svampen och skär i skivor. Stek svampen lätt och blanda med den färdigkokta bulgurn och lingonen. Salta och peppra lite extra.

Servera med blandad sallad.

Foto: Hans Desser

fredag 2 oktober 2009

Sen snabblunch


Gjorde fullkornscouscous, det tar 5 minuter. Blandade den med en rest av tomatsås, egen tillverkning. Plus massor av finhackad färsk koriander. Köpte koriander på min favoritinvandrarbutik i Malmö och den smakar godare och man får 100 gånger mer för pengarna. Stekte hyfsat små bitar morot i olivolja. Salt och peppar på och några skvättar med vit balsamvinäger. Först ganska hög värme med omrörning och sedan på lägsta värme kanske 10 minuter. Till det parmaskinka eller något liknande och oliver.

Foto Hans Desser

Sill och ägg


Lite sill och ägg. Två kokt ägg, stekt sill i ättikslag, senapsgravad sill och kokt savojkål med majonäs och salt och peppar. En toppenlunch!

Solig höstdag

Jag tycker själv att jag bor alldeles perfekt. Två mil från Malmö, två från Lund. En knapp timme till Köpenhamn.
I mina närmaste två kvarteren har jag frisör, blomsterhandel, ICA supermarket, COOP Konsum, Systembolaget, Bibblan, leksaksaffär, barnklädesaffär, bank, sminkaffär, fik, presentbutik, smycken och klockor, sportaffär, djuraffär, hälsokost, apotek ... ja, kanske har jag glömt något.

Går jag 10 minuter söderut så möts jag av detta.




Här kommer receptet på pumpasoppan

300 g pumpakött
300 g sötpotatis
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd chilifrukt
3 msk olivolja
3 msk tomatpuré
7 dl vatten
1 tsk salt
svartpeppar

Skär skalet av pumpabiten och ta bort eventuella frön och trådar som kan finnas i mitten. Skala också sötpotatisen. Skär pumpaköttet och sötpotatisen i 2X2 cm stira biter. Hacka löken och riv eller pressa vitlöken. Dela och kärna ur chilifrukten. Skär också bort de vita hinnorna och hacka den i tunna skivor. Tvätta händerna ordentligt efteråt.

Häll olivolja i en kastrull och fräs lök och vitlök. Tillsätt chilin och tomatpurén. Låt det fräsa en stund till och häll sedan i vatten, salt, pumpa och sötpotatis. Koka upp och låt småputtra tills pumpan och sötpotatisen är mjuka.

Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar.