torsdag 26 februari 2009

Nytt nummer ute nu!


I månaden mars nummer hittar du goda recept på fisk som jag gjort. Och en massa annat gott förstås!

Lax i olika varianter, och så lite musslor!


I dag blev det lite rester från matlagningen i går. Då gjorde vi Matmagasinet, och resultatet kommer i maj-numret. Jag tror inte att ni med hjälp av det som är på tallriken kan lista ut vad vi gjorde, men vem vet!

Morötterna kokade jag i dag, några minuter så att det blev spänst kvar. På med olivolja och i dag blev det även äppelcidervinäger. Salt och peppar. Och sedan var det gravad lax, stora gröna oliver, rucolapesto (50 g rucola + 50 g rostade pinjenötter + 2 msk olivolja + 2 msk citron + salt och peppar och en vitlöksklyfta = mixas) och några stekta laxbitar. Höll på att glömma de rökta musslorna, det är gott tycker jag! Finns på burk i de flesta affärer.

En kalori är inte alltid en kalori

I dag var det ett inslag i P1morgon om viktminskning, ja, de talar till och med om det i nyhetsinslagen varje timme. Jag får akta mig så att jag inte får hjärnblödning, för jag blir väldigt upprörd. Direkt efter inslaget skrev jag ett mail till redaktionen, mest för att få ur mig mina tankar. Så här skrev jag:

Jag blir så arg när människor utan erfarenhet av att själva vara överviktiga och behöva gå ner i vikt uttalar olika sanningar om hur man ska göra för att nå en hälsosam vikt. För det är klart att man kan presentera studier om att det inte spelar någon roll vilka kalorier man äter bara man äter färre – Stephan Rössner brukar ju säga att man lika gärna kan äta hallonbåtar (eller var det geléhallon) och gå ner i vikt. När det som verkligen har betydelse är HUR MAN MÅR när man äter olika kalorier. Hur mycket kraft man får, hur lång mättnadskänslan är fram till nästa måltid och om man blir pigg, dåsig eller vad det nu kan vara.

För den överviktige hemma i stugan är det ju det som är det viktiga när det gäller huruvida detta viktminskningsprojektet ska lyckas eller inte.

Jag skriver böcker om GI – ett sätt att äta som innebär att man väljer LÅNGSAMMA kolhydrater (inte nödvändigtvis ökar sitt proteinintag som Klas Wolf-Watz sa) – och har mött många människor när jag är ute och föreläser som har lyckats gå ner i vikt och dessutom kan hålla den nya vikten. Ofta handlar det inte om att man behöver äta så väldigt lite mat, men man äter mat som gör en pigg, mätt och framför allt mätt fram till nästa måltid. Dessutom upplever många (och även jag själv) att detta är ett sätt att äta för resten av livet och inte bara en tidsbegränsad bantningsperiod. Sådana brukar ju ofta följas av viktuppgång när man går tillbaka till sina gamla vanor.

Professorns uttalande om att det bästa är att inte blir överviktig från början känns ju säkert uppmuntrande för alla som sitter med sina extrakilon och önskar att bli av med dem.

Jag tycker absolut att man kan säga att det är skillnad på kalorier och kalorier. Jag tror att kroppen reagerar olika på olika livsmedel, inte minst eftersom insulinpåslaget vid ett ojämnt blodsocker ökar fettinlagringen.

Jag har gått ner mina 10 kilos övervikt för 5 år sedan och har inte en uppfattning om att jag ätit speciellt lite mat. Men det har varit annorlunda mat än jag åt innan dess. Ut med vitt bröd och socker och in med fullkorn, mer grönsaker och bra proteiner och bra fetter, så skulle vi alla må bättre.

tisdag 24 februari 2009

Kalciumlunch


Eftersom jag slutat med mjölkprodukter blev jag plötsligt lite nojig över att jag får i mig för lite kalcium. Jag har ett tag tagit extra kalciumtillskott ett tag, för jag hade läst att man kunde ha lättare att gå ner i vikt av det (jojo, som jag raaaaaaaaasade i vikt!), men det sägs ju också att det inte är helt säkert att kroppen kan tillgodogöra sig vitaminer i pillerform.

Så jag kollade helt enkelt på slv:s hemsida och räknade ut vad jag behövde äta på en dag. I vanliga fall räcker det ju med några skivor ost och några dl yoghurt ... men ska man äta gröna grönsaker och dyligt så blir det en del. Till exempel 200 g broccoli, 100 g spenat, 100 g rucola, 150 g sardiner, 50 g sesamfrön (jag har ju tahini på mackan på morgonen så det är ju bra!) och 50 g torkade fikon. Allt det alltså.

Därför såg min lunchtallrik ut så här! Kokt broccoli med dressing och lite sesamfrön, sardiner i tomatsås och två kokta ägg. Jag får nog fila på lite fler alternativ för detta var så där!

I kväll har vi haft en trevlig matlagningskurs och då fick mina "elever" göra lax med örter och vitlök, kikärts- och mangomos, spenat- och rucolasallad med vindruvor, bulgursallad med pumpa och russin, rostade mandlar och till efterrätt chokladmousse (utan grädde). Supergott och nu ska jag snart sova!

Måndagskvällen blev oväntat barnfri


Jag hade laddat upp med en barnvänlig meny med helstekt kotlett med potatis och någon slags sås, i alla fall i tanken. Men klockan 16 ringde Matildas mamma Emma och undrade om hon kunde ta Tora med sig hem. Så plötsligt kunde jag tänka i lite mer vegetariska banor. Ja, missförstå mig rätt, det är inte så att jag undanhåller min dotter grönsaker. Men för att hon ska äta dem ska de helst ligga i små skålar och vara råa, för det mesta. Kokta haricot verts går bra.

Jag har ju å min sida en oändligt bred repertoar vad det gäller grönsaker, så det är väl snarare så att jag använder samma grönsaker men på ett mer kreativt sätt. Så det blev bönsallad med machésallad, avokado, lite paprika och sedan olivolja och vinäger, salt och peppar. Till det kokte jag ett knappt halvt blomkålshuvud som jag hade i kylen. Mixade det med ett tiotal basilikablad och olja och vinäger. Salt och peppar.

Men jag borde nog gå en fotokurs. Min digitalkamera är hur krånglig som helst att förstå sig på. Och möjligtvis i dagsljus kan det se bra ut. Så håll ut!

måndag 23 februari 2009

Fettisdagen

Ser i almanackan att det är fettisdag i morgon. Bryr jag mig om det? Nä, inte det minsta! Inte en semla kommer över min tröskel. Som tur är har jag en äkta hälft som är lika ointressant och dottern lär nog få semla i skolan eller på fritids. De är ju duktiga på att bjuda på både det ena och det andra. "Det är för att mattanterna är sådana gottegrisar!" sa Tora. Ja, det vet jag inget om men en dag i höstas fick de chokladpudding till mellanmål. I say no more!

Åter till semlan. Förr om åren skulle jag kunna tänka mig att äta mandelmassan och grädden kanske. Nu äter jag ju inte grädde längre, så jag får väl knapra lite på en mandelmassebit. Eller doppa mandelmassa i choklad. Mycket godare!

Måndagen är lite ruggig


Ja, idag behövdes det en värmande gryta. Jag gick och köpte ett par kryddiga korvar, med så få ingredienser som möjligt och hyfsat högt köttinnehåll. De stekte jag i slantar och sedan tillsatte jag en tomatsås som jag hade i kylen och färdigkokta bönor. Bönorna hade annars kunnat vara från en burk men idag hade jag färdigkokta i kylskåpet. Tomatsåsen var ju redan kryddig och god men annars hade jag tagit en tetra med passerade tomater (ekologiska av något märke), kanske lite vitlök, salt och peppar. I med en halv påse frysta majskorn och så fick det stå och puttra en liten stund. Till denna värmande gryta njöt vi av Hans surkål.

Söndagsmys

Tora har infört söndagsmys här hos oss. Det betyder att man äter i soffan framför teven samtidigt som man ser en film tillsammans.

I dag blev det hamburgare. Hemmagjorda sådana, utan bröd (men med vitkålssalladen och lite annat till) för mig och med bröd för de andra.

Filmen blev "Underbara älskade" med Michael Nyqvist bland andra. Inte en barnfilm kanske men den var från 7 år och det är hon ju. Den handlar ju om att MN krockar, förlorar sin fru och sin yngsta son och så blir äldste sonen kvar med sin egen sorg + pappans ångest och oförmåga att ta hand om sig själv och andra. Ja, den var inte munter precis, men mänsklig, vackert foto och ett ändå lyckligt slut! Så jag tror att även Tora klarade sig helskinnad ur upplevelsen. Det var mycket frågor från henne under filmens gång, mer nu när det var på svenska än om vi ser en engelsk eller t.ex. fransk film. Jag tror det kan vara bra att se lite annat än sådant som bara är för barn. Bara man har åldern inne.

Det blev inga foton på vår mat, men det var enkelt och gott.

Lyxig söndagslunch


Söndag lunch och Tora är hos sin kompis Alma. Detta innebär fri fantasi när det gäller lunchplanerna. Hittar två laxfiléer i frysen som jag tinar i mikron. Skär under tiden vitkål fint i matberedare. Går på några sekunder och sedan kan man bara skölja alla maskindelarna i hett vatten och ställa i diskhon. Inte alls krångligt. Jag gör extra mycket så att det räcker till en måltid till. Kokar upp vatten och förväller kålen i ett par minuter. Känner efter så att det blir mjuk men ändå har lite spänst kvar. Låter den rinna av i ett durkslag. Jag kokar också morötter några minuter.

Blandar i en skål några matskedar majonnäs och någon matsked vinäger + salt och peppar. Blanda. Häller i den varma kålen och rör runt. Smakar av om det behövs mer salt och peppar.

Steker laxen i olja (eller smör), några få minuter på varje sida.

Tar av morötterna från spisen när de är lättkokta. Häller av vatten och lägger dem i skål. Stänker över lite olivolja och vit balsamvinäger. Lite salt och nymalen peppar. Gott!

torsdag 19 februari 2009

Tips från coachen


Hur gör man för att få ut så mycket som möjligt ur en sådan här korv? Ja, det är ju inte så ofta vi behöver göra detta eftersom väldigt lite av det vi äter kommer ur sådana. Men ibland vill man ju ha en vegetarisk ärtsoppa. Min fiffiga pappa har lärt mig knepet. Så om du inte redan vet det så ska du lära dig det här.

Dela korven på mitten, i alla fall så mycket så att du kan ställa den med snittytan ner i kastrullen. Sedan är vitsen att man ska sticka hål med en spetsig kniv i ändarna på korven, så att vakuumet släpper. Man tar det lilla lugna och skakar lite lätt. Vips, så släpper plasten från innanmätet, och nästan ingenting blir kvar i "korven".

Ärtsoppetorsdag


Torsdag och jag blev sugen på ärtsoppa. Jag brukar köpa Änglamarks ekologiska, den är också vegetarisk. Den är god och jag saknar inte alls de små suspekta köttslamsor som brukar finnas i den vanliga. I vilket fall som helst så tycker jag att färdig ärtsoppa kan vara ett bra alternativ när man är stressad och har svårt att hinna med matlagningen. Tora, hennes kompis Olivia och Hans åt några pannkakor var efter soppan, men jag var nöjd utan.

Till kvällen blev det en annan snabb och smidig lösning. Vi var i en jättebra pulkabacke ganska sent på eftermiddagen, där Tora till och med åkte skidor för första gången. Naturligtvis lärde hon sig att åka skidor på en kvart! Stolt mamma ...!

Nåväl, åter till maten. När vi kom hem var vi hungriga och dessutom skulle Hans iväg på tennis. Hade en färdig tomatsås i kylen som jag gjorde i går, men det kan funka med en enkel färdig tomatsås med så lite tillsatser som möjligt. Jag hade köpt färs och två burkar kidneybönor. Jag fräste färsen, i med tomatsåsen och sedan med de sköljda bönorna. Sedan behövdes bara lite extra salt och peppar och lite chili. Till denna goda chili con carne åt vi surkål, men det går bra med en sallad eller bara skurna grönsaker.

Morgonmat


I dag på morgonen stekte jag några plättar. Jag tycker att det är trevligt med lite omväxling ibland och just i dag hade jag denna smet i kylskåpet.

Den är gjord på gröt. 1 dl gryn (fullkornsgrynblandning, havregryn eller dinkelflingor) kokas med 2 dl vatten. Låt det svalna. Knäck i två ägg, 2 msk krossade linfrön, 1 dl sojamjöl, 1/2–1 dl vatten och krydda med 1 tsk malen kardemumma. Tillsätt också 1 tsk bakpulver och en banan i bitar. Mixa allt med mixerstav till en smet. Ta den lilla mängden vatten först och spä med mer ifall det behövs. Har man inte tillgång till mixer får man blanda för hand och sedan mosa bananen med en gaffel innan man tillsätter den. Stek i omgångar i smör eller olja. Plättstorlek är lagom. Medelvarmt är bäst, och låt dem stabilisera sig ordentligt innan du vänder.

Smeten kan man ha i kylskåpet 2-3 dagar eller så steker man alla plättar på en gång och har dem på lut. Passar till frukost, mellanmål och till exempel utflyktsmat.

Jag åt den med blåbär som hade tinat, inget socker på. Och vid sidan en liten avokado med lite salt och så svart kaffe. Jag har faktiskt vant mig vid att äta bären utan socker. Jag tycker det smakar bra ändå. Men är man skeptisk så tar man lite och så kan man jobba på att minska dosen successivt.

Sojamjöl kanske inte är den vanligaste ingrediensen i våra hem, men jag tycker det är en mer och mer användbar produkt. Just när man gör plättar eller till exempel en pajdeg. Sojamjöl innehåller mycket protein och har ett lågt GI. Sedan innehåller det ju inget gluten så det är inte något man kan använda när man bakar.

onsdag 18 februari 2009

Rester från i går

I dag till lunch blev det rester från i går, d.v.s. den översta tallriken. Det är stekt kycklingbröst med lite salt och peppar och en bulgursallad. Den består av hel bulgur (ny i min lilla by från Druvan, mycket gott), rödkål, pumpafrön, rödlök och äppelbitar.

Röran till höger är en kikärtsröra med mango. Jättegott. Man mixar en burk kikärtor (eller motsvarande mängd hemmakokta) med 100–125 g mango (finns ju fryst i bitar som är smidigt och hyfsat i pris eftersom man alltid vet att den är bra), man kan mixa den tinad eller fryst. Tar man den direkt från frysen ska det vara lite mer kraft i mixern. Och så 2 msk olivolja, saften av en halv citron, 1/2 tsk curry och så en klyfta riven vitlök. Smaka av med salt och peppar.

Nu ska jag iväg och handla mat och sedan är det antagligen sista matfotograferingen för denna gång! Alltså för den bok vi gör nu! Fotografera till bloggen ska jag ju göra!

tisdag 17 februari 2009

Lunch och middag




Ni får njuta av två bilder så länge. I dag fotograferade vi till boken så lunchen, på den röda tallriken, blev liten och snabb. Sedan brukar man alltid provsmaka och då får man lite mer i sig. Den andra bilden är en av tallrikarna som vi fotograferade. Kikärtsröran med mango var jättegod.

Nu måste jag iväg och hämta dottern och i kväll får vi gäster, ska se om jag hinner lägga ut lite förklarande text sedan. Men annars är det inte så komplicerat.

Tillägg: den undre bilden är en nötfärsbiff tillsammans med sallad och sedan rucola och solrosfrön som jag mixat till en röra tillsammans med olivolja, lite riven vitlök, lite citron och salt och peppar.

måndag 16 februari 2009

Måndag efter en nästan matlagningsfri helg


Ja, jag har inte lagat mycket mat i helgen. I fredags hade vi barnfritt och skulle gå på den lokala revyn ganska tidigt. Innan dess skulle jag hinna köra Tora till sin farmor och farfar i Lund, så jag valde en snabb fredagsmiddag. Den bestod av räkor, gravad lax med wasabi (japansk pepparrotskräm), avokado, sallad på machésallad, rostade pinjenötter och lite kokta morötter som blivit över. Några nyttiga kex (hoppas jag!) och lite chèvre.

På lördagen var det lunch hos svärmor och sedan middag hos mina föräldrar. På söndagen hade vi en snabb lunch hemma innan omgrupperingen. Tora skulle leka med kompis och jag skulle iväg och hålla ett föredrag på Bellevuebiblioteket i Malmö. Jag har sällan aptit innan sådana tillställningar, så jag svängde ihop en äggröra som de andra åt med god aptit och som jag petade i. Till det kvarbliven hommus, zucchini i skivor och en lammkorv i skivor.

Föredraget gick bra och sedan var vi hos kompisar i Malmö. De bjöd på god middag så jag har verkligen inte lagat mycket mat i helgen. Nu var det dags för lunch och då blev det tonfisk (i vatten) blandat med lite majonnäs, olja, hackad rödlök och salt och peppar. Till det lättkokta morötter med citron och lite olja och en halv avokado. Och så lite rostade pumpafrön på det.

Förfotad soppa


Ja, det blev rödbetsoppa över och till lunch dagen efter la jag till stekta laxkuber för att det skulle bli lite mer mat och för att det skulle bli lite variation. En burk kokoskräm blev det också. Så jag värmde soppan som ju var färdig, hällde i kokosen och lät det bli varmt utan att koka. Jag tinade var sin laxfilé, skar i kuber och stekte i olivolja. Lite salt och peppar och sedan i med det i soppan. Några oliver och en grön kvist så är maten snygg också.

fredag 13 februari 2009

I går kväll var inte fantasin på topp


Och tiden var lite knapp eftersom jag skulle på afrikansk dansträning klockan 6. Tora älskar fiskbullar, så det gör vi ibland. Jag är alltså inte helt fanatisk! Jag köper de i buljong och så gör jag en egen gräddsås. Då blir det fiskbuljong (inte helt ok det heller jag vet!!!), lite av spadet från fiskbullarna, och sedan grädde. Det får bli varmt och sedan lägger jag i fiskbullarna. När jag har bråttom brukar jag koka potatis i mindre bitar, så blir det snabbt färdigt. Till det brukar vi äta kokta haricot verts och vi vuxna tog också hummus som naturligtvis blev över sedan lunchen. Och så lite oliver. Och eftersom jag äter så lite mjölkprodukter som möjligt så fiskade jag upp några bullar ur såsen.

Rött, rött, rött


Nu när det är så vitt ute kan det vara trevligt med något färglatt att äta. Så till lunch i går blev det rödbetsoppa. Jag satte på en kastrull med vatten. Under tiden det kokade upp så skalade jag ett kilo rödbetor och rev dem i min matberedare. Det går naturligtvis lika bra att riva de för hand, men då kan man nog inte räkna med att det hela är färdigt lagom till det att vattnet kokar. I med rödbetorna och så får de koka ca 10 minuter. Kanske längre, men bitarna ska kännas mjuka. Jag rev de ganska grovt men tog å andra sidan inte tiden när de kokte.

Under tiden gjorde jag en hummus. 2 burkar kikärtor, sköljda, mixade med 2 msk sesampasta, några matskedar olivolja och saften av 1/2–1 citron. Det är en smaksak hur mycket citron man vill ha. Smeten ska bli ganska slät tycker jag. 2 vitlöksklyftor, rivna eller pressade rör jag i för hand när det hela är mixat. Smaka av med salt och peppar och malen spiskummin om man vill ha det.

När rödbetorna var färdigkokta hade jag i lantbuljong (René Voltaire har ett bra pulver utan transfetter och smakförstärkare) och lite extra salt och så peppar så klart. Hummusen på knäckebröd om man som jag inte äter mjölkprodukter. Annars går det naturligtvis bra med smör och ost.

onsdag 11 februari 2009

... som blev lite dagens


Ja, det blev lite chili över sedan i går så till lunch värmde jag den i micron. Tillsammans med lite hel bulgur som fanns i kylen. Till det linssallad med de numera kända Belugalinserna, hackad färsk basilika, rödlök, hackade valnötter och torkade tranbär + vinägrett. Jag hade också kokat morötter som fick på sig bara lite vit balsamvinäger och salt. Enkelt och gott!

Gårdagens ...


Igår skulle jag på föräldrarådsmöte på kvällen och Tora kom ungefär samtidigt hem från dansen. Då är det bra med en gryta som kan stå på spisen en stund och sedan äter man när man har tid. Så jag åt först och sedan när jag gick satt Tora och Hans och åt.

Chili con carne
4–5 personer
500 g färs (blandfärs, nötfärs, lammfärs ...)
3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2–3 dl passerade eller krossade tomater
2 burkar bönor eller linser (svarta, kidney, vita ...)
eller motsvarande mängd hemkokta
salt och peppar

Fräs färsen i oliv- eller rapsolja tillsammans med riven vitlök. Tillsätt tomatpuré och passerade tomater. Låt det hela koka ihop några minuter. Tillsätt sedan bönorna och smaka av med salt och peppar. Chilipeppar är naturligtvis också gott. Och man kan även ha i olika sorters grönsaker som paprika, svamp, zucchini. Denna variant är lite barnanpassad, d.v.s. till mitt barn. Servera med grönsaker. Jag hade finstrimlat vitkål och blandat med olja, vinäger, salt och peppar, färsk basilika, fröblandning (pumpa, psyllium, sesam).

Onödigt sa Bull


Jo, nu har det snöat i mer än ett dygn. Men samtidigt är det plusgrader så åtminstone här inne i tätorten är det mest blask. Här en bild från trädgården på baksidan. Den enda plats där snön ligger vit!

Frukost ... i det vita


Ja, snön formligen vräker ner. Till glädje för alla barn. Själv tycker jag faktiskt att det är ganska onödigt, men jag får väl vara glad för dotterns skull. Och idag som vi ska köra till Lund och gratulera Sophie (hipp, hipp, hurra!). Vi får hoppas att de hinner köra ordentligt med plogbilar och saltmaskiner.

Nu har jag hunnit med frukost och ska sedan arbeta! Frukosten i dag består av sojayoghurt med pumpakärnor och lite russin. Två surdegsskivor (fullkornsråg) med en ny favoritmarmelad nämligen hallon-granatäpple. Till det en avokado med lite salt och en morot.

Jag har slutat med mjölkprodukter, p.g.a. hudproblem jag haft sedan Tora föddes. Har ätit medicin i många år men inget hjälper mer än under behandlingen. Av en slump läste jag att mjölkprotein kan ge eksem, finnar (bölder) och hudrodnader. Slutade med mjölkprodukter för en månad sedan och jag är redan i princip helt bra. Har väl fått i mig mjölkprotein någon gång sedan dess, men för mig har det inte varit svårt att avstå. Med tanke på mina problem med "vuxenaknen" så är det värt det. Goda ostar saknar jag, men det är möjligt att jag försöker återinföra vissa saker i små doser för att kontrollera vad som är värst.

Därför äter jag lite mer frukt och lite mer fullkornsbröd, för att få lite mer variation. Men jag har faktiskt gått ner nästan 3 kilo på detta också. Kanske blir det en ny "metod", haha! "Klara-metoden"

Påfyllning i skafferiet


I förrgår var jag i Lund och passade då på att gå i en lite större matvaruaffär. Eller egentligen i en affär som jag vet har lite roligare och bredare sortiment på sådant som jag gillar. För storleken har ju ofta inte någon koppling till hur roligt det är, eller hur? I affären alltså.

Ja, jag är antagligen lite knäpp, men jag tycker att det är roligt att strosa bland hyllorna och se om det har kommit något nytt bland det ekologiska, bland grynen, teerna eller chokladen. Och den här gången hittade jag en ny sorts bönor som heter Flageoletbönor och dessutom Belugalinser som jag förut bara har hittat i specialbutiker och på nätet. Sedan blev det ekologiska kikärtor och storpack pumpakärnor.

Belugalinserna är små och svarta. Egentligen är de snyggast innan de är kokta, så de kan ju pryda sin plats på en hylla. Men sedan måste man ju koka dem, vilket går ganska fort, och då blir de lite gråare. Men de är väldigt goda tycker jag, och det passar att helt enkelt hälla på lite olja och vinäger och salt och peppar. Sedan kan man skoja till det med hackade färska örter och rostade frön eller hackade nötter. De passar också bra i grytor. Flageoletbönorna ska jag koka någon dag snart, så återkommer jag med recept och utlåtande. Belugalinserna behöver förresten inte ligga i blöt innan, det är ju bra!

tisdag 10 februari 2009

lunch i dag!


I dag blev det en morotssoppa till lunch. Jag hade skurit en massa (eller tillräckligt för att det nu räckte till soppa för två) morötter i slantar i går till middag. Tora hade en kompis hemma men ingen av dem kastade sig över morötterna. Ibland går det och ibland går det inte. De tyckte bättre om den strimlade oxfilén och pastan. Konstigt.

Det gjorde ju dock att dagens lunch gick i ett nafs att göra. Fräsa lök, i med morötter och vatten, koka till det är lagom mjuka. Mixa, smaka av med salt, peppar, lantbuljong eller örtsalt. Lite vit balsamvinäger för att få upp syran. Just dessa morötter var väldigt söta, och ibland behövs det ju något surt för att det ska bli lagom balans.

I detta pytsade vi oxfilén som var kvar, svarta belugalinser och sedan klippt persilja. Riktigt gott. Och vackert.

Nu snöar det här i södra Skåne, vi får väl se om det ligger kvar i morgon.

lördag 7 februari 2009

Lax är gott!


Jag vet att det är många som tycker att det kan bli för mycket lax ibland. Både vad det gäller den egna fantasin och kanske när man äter ute. Själv tröttnar jag väldigt sällan på lax. Så här kommer gårdagens lunch!

Laxen tinar jag i mikron ifall den är fryst. Sedan steker jag den på medelstark värme. Man kan ta antingen oliv- eller rapsolja eller smör. Inte margarin gud förbjude. Det ska du inte ens ha hemma! Lite salt och peppar. Vad det gäller olika fabrikat på lax så kan man säga att jag köper aldrig de billigaste märkena, eftersom jag har märkt att de ofta inte håller någon bra kvalitet. Så det får bli någon av de stora märkena. Eller de ekologiska. När det finns färska laxsidor köper jag ofta det.

Nåväl, tillbaka till lunchen. Jag hade kokta haricot verts kvar sedan middagen kvällen innan så de hackade jag och blandade med bitar av kokt rödbeta. Olivolja, vinäger, salt och peppar. Sedan åt vi också Hans surkål! Den gjorde han för några veckor sedan och nu är den mogen att äta. Recept blir alldeles för komplicerat att skriva ner här, men är ni intresserade så kan ni söka på nätet. Det är väldigt nyttigt, och gott!

torsdag 5 februari 2009

Två dagens på raken



I förgår skar jag mig i tummen och kom av mig lite med både det ena och det andra! Det är inte så farligt som det kändes från början, men lite ont gör det fortfarande.

Så nu får ni både dagens och gårdagens lunch. Båda är ju riktiga "gott och blandat" och det är väl så min lunchmat brukar se ut. I går var det kokta rödbetor, kokta bönor med vinägrett, 2 kokta ägg (men jag orkade bara 1 1/2), avokadomos (avokado, citron, salt och lite vitlök), sardiner i tomatsås som knappt syns, hackade pistachnötter och så lite paprika.

Dagens är parmaskinka, morot-paprika-fräs-med en överbliven hemmagjord tomatsås+färsk ingefära och gurkmeja, pesto på rucola och rostade solrosfrön + olivolja, citron, vitlök, salt och så en liten hög vildrismix (från Saltå Kvarn, jättegott!)

Det mesta är mat-tager-vad-man-haver och mycket kan man ha ett par dagar i kylen och plocka av. Koka extra av ris, bulgur, olika matiga grönsaker m.m. Och peston håller ju också ett tag. Avokadomos, guacamole, är godast nygjord, så det gäller inte allt. Men annars är det bara att låta fantasin och färgerna flöda!

måndag 2 februari 2009

lunch på nygatan


Idag blev det en helt vegetarisk lunch. Jag kokade rödbetorna efter kaffet i förmiddags, så var de färdiga lagom till lunch. Jag hade en påse vanliga och nästan en hel påse gula och de fick koka tillsammans. Knappt hälften gick åt till två portioner så nu kan vi äta betor i morgon också. Kokt dinkel, hel sådan, tillsammans med rostade pumpakärnor, torkade tranbär och olivolja, vit balsamvinäger, salt och peppar. Vi hade tre små avokador som såg ut att vara på upphällningen så de mosade jag tillsammans med pressad citron, salt och peppar. När jag väl öppnade avokadorna visade de sig vara riktigt fina så det blev ett bra mos. Jag blandade även ner en halv deciliter "pesto" som var kvar från igår (rucola + rostade solrosfrön + olivolja + citron + vitlök + salt + peppar). Det hela var mycket gott. Vid bordet tog vi lite extra olivolja, salt och peppar på rödbetsbitarna. Vi blev mätta och hoppas att det håller i sig ett tag!